Το χαμόγελο της διάπλατο και φωτεινό. Κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει. Η δύναμη και η αγάπη που κρύβει μέσα της, οι πολύτιμοι θησαυροί της. Απόδειξη αυτών η αφοσίωσή της στο έργο που αποφάσισε πριν από δώδεκα ολόκληρα χρόνια να ξεκινήσει.

Πρόκειται για την Νοέλα Κουρσάρις-Μουσούνκα ή αλλιώς τον «άγγελο των κοριτσιών». Έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή και η ζωή της μοιράζεται μεταξύ Λονδίνου και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στο δεύτερο αυτό μέρος του πλανήτη, που αποτελεί και γενέτειρά της,  πριν από δώδεκα χρόνια, η Νοέλα αποφάσισε να αφοσιωθεί στο να γαλουχήσει τις ηγέτιδες του αύριο που ζουν εκεί, μετουσιώνοντας τη δύσκολη παιδική της ηλικία σε ένα ηχηρό μήνυμα γυναικείας ενδυνάμωσης.

Έχασε τον πολυαγαπημένο της πατέρα, όταν εκείνη ήταν μόλις πέντε ετών κι έπειτα, η μητέρα της μην μπορώντας να την φροντίζει, την έστειλε να μείνει με συγγενείς από την πλευρά του πατέρα στην Ευρώπη.

Παρότι έμεινε σε συγγενείς, το καταφύγιό της ήταν η εκπαίδευση. Ακολούθησε σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε πανεπιστήμιο της Ελβετίας και μετά έφυγε για το Λονδίνο για να μάθει αγγλικά. Εκεί άνοιξε ο δρόμος για το μόντελινγκ.

13 χρόνια αργότερα συνάντησε τη μητέρα της ξανά στο Κονγκό και αυτό το ταξίδι στάθηκε η αφορμή για να κάνει πράξη αυτό που πάντα ονειρευόταν, να προσφέρει. Βλέποντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην κοινότητα, το 2007 ίδρυσε τον δικό της μη κερδοσκοπικό οργανισμό, Malaika κι έχτισε με δωρεές, ένα σχολείο για να ενδυναμώσει την προσωπικότητα των νεαρών κοριτσιών μέσω της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, φρόντισε τη δημιουργία πηγαδιών που προσφέρουν πρόσβαση στο καθαρό νερό και περιόρισαν τα κρούσματα χολέρας, διαρροιών και άλλων νοσημάτων.

Το σχολείο παρέχει δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση μέσω ενός ολιστικού προγράμματος σπουδών σε 340 κορίτσια από το νηπιαγωγείο μέχρι την 8η τάξη,  καθώς και δύο θρεπτικά γεύματα την ημέρα και τακτικούς ελέγχους υγείας.

Στόχος της Νοέλα είναι ένα λαμπρό μέλλον για τις ηγέτιδες του αύριο, θέλει να δει τα κορίτσια να ζουν τις ζωές που ονειρεύονται και να έχουν τη δική τους δυνατή φωνή.

Η ακτιβίστρια και φιλάνθρωπος Νοέλα Κουρσάρις-Μουσούνκα θα βρίσκεται στο Power Trip του Marie Claire, για να μοιραστεί με όλες τις γυναίκες την πηγή της δύναμής της και να μπορέσει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας.

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below