Η πολεμική ανταποκρίτρια Hollie McKay Rosa έκανε μια νέα ανάρτηση στο Instagram για ένα τραγικό φαινόμενο στο Αφγανιστάν: την πώληση ανηλίκων κοριτσιών ως νύφες.
«Η τιμή ενός κοριτσιού στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στα 3.200 δολάρια», γράφει. «Εκεί αποτιμάται μια ανήλικη νύφη, σε μια χώρα όπου ο λιμός έχει καταβροχθίσει πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού, όπου η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια έχει καταρρεύσει σε επίπεδα 75% χαμηλότερα του 2025 και όπου οι Ταλιμπάν τα τελευταία τρία χρόνια απογυμνώνουν, μεθοδικά, τις γυναίκες και τα κορίτσια από οποιαδήποτε νομική προστασία είχαν κάποτε.
»Οι πατεράδες πωλούν τις κόρες τους και η απόγνωση είναι πραγματική, ο λιμός είναι πραγματικός, η κατάρρευση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πραγματική. Αλλά η απόγνωση ήταν ανέκαθεν η εξήγηση, και σε κάποιο σημείο έγινε μια δικαιολογία που κοστίζει ζωές κοριτσιών. Αφού έχω καλύψει δεκαετίες πολεμικών συγκρούσεων και φτώχειας, έχω δει το “δεν είχα άλλη επιλογή” να εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους άντρες που, στην πραγματικότητα, είχαν επιλογές, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να τις κάνουν. Οι γιοι τους δεν πωλούνται. Η πείνα δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο για κάθε φύλο.
»Όταν μια οικογένεια αποφασίζει ποιο παιδί θα γίνει το αντικείμενο συναλλαγής, αυτή η απόφαση είναi δική της, δεν οφείλεται σε κάποια φυσική καταστροφή. Η πείνα προκαλεί την πίεση, αλλά η απόφαση παίρνεται από τον πατέρα.
«Όταν μια οικογένεια αποφασίζει ποιο παιδί θα γίνει το αντικείμενο συναλλαγής, αυτή η απόφαση είναi δική της, δεν οφείλεται σε κάποια φυσική καταστροφή. Η πείνα προκαλεί την πίεση, αλλά η απόφαση παίρνεται από τον πατέρα».
»Όταν καλύπτουμε αυτή την κρίση, όταν υφίσταται, συνήθως εστιάζουμε σε εκείνους που πουλάνε. Στη φτώχεια. Στις πολιτικές των Ταλιμπάν. Στα κενά χρηματοδότησης από τη UNICEF και τα Ηνωμένα Έθνη. Όλα αυτά είναι υπαρκτά και αξίζει να καταγράφονται. Αλλά υπάρχει και μια ερώτηση που δεν ρωτάμε σχεδόν ποτέ, και δεν είναι τυχαίο το ότι την παραλείπουμε: ποιος αγοράζει αυτά τα κορίτσια;».
Σε ένα ρεπορτάζ του BBC, ο Αφγανός Abdul Rashid Azimi λέει στους δημοσιογράφους ότι είναι «πρόθυμος» να πουλήσει τις επτάχρονες δίδυμές του, Roqia και Rohila, γιατί «είμαι φτωχός, χρεωμένος και αβοήθητος. Επιστρέφω σπίτι από τη δουλειά με σκασμένα χείλη, πεινασμένος, διψασμένος, αγχωμένος και μπερδεμένος. Τα παιδιά μου με πλησιάζουν και λένε, μπαμπά, δώσε μας λίγο ψωμί. Αλλά τι μπορώ να τους δώσω; Πού είναι η δουλειά;».
Σκοπεύει να πουλήσει τις κόρες του είτε ως νύφες είτε ως οικιακές βοηθούς. «Αν πουλήσω έστω τη μία, θα μπορέσω να θρέψω τα υπόλοιπα παιδιά μου για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια».
Ο Αφγανός Abdul Rashid Azimi σκοπεύει να πουλήσει τις επτάχρονες δίδυμες κόρες του είτε ως νύφες είτε ως οικιακές βοηθούς. «Αν πουλήσω έστω τη μία, θα μπορέσω να θρέψω τα υπόλοιπα παιδιά μου για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια».
Όπως γράφει το BBC, τα αγόρια στο Αφγανιστάν ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν σαν «κουβαλητές» της οικογένειας, ειδικά μετά τους περιορισμούς που έθεσαν οι Ταλιμπάν στην εκπαίδευση και την εργασία των γυναικών και των κοριτσιών. Επιπλέον, η πώληση μιας νύφης πατά σε μια παράδοση προίκας που δίνεται από την οικογένεια του γαμπρού.
Ένας άλλος Αφγανός στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Saeed Ahmad, είπε στο BBC ότι αναγκάστηκε να πουλήσει την πεντάχρονη κόρη του, Shaiqa, όταν διαγνώστηκε με σκωληκοειδίτιδα και μια κύστη στο συκώτι. «Δεν είχα καθόλου χρήματα να καλύψω τα ιατρικά έξοδα. Την πούλησα λοιπόν σε έναν συγγενή». Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το κορίτσι ήταν επιτυχής. Τα έξοδά της καλύφθηκαν από τα περίπου 3.200 δολάρια που εισέπραξε η οικογένεια από την πώλησή της.
Δεν πήρε, ωστόσο, όλο το ποσό με τη μία. Συμφώνησαν, με τον αγοραστή, «να μας δώσει για αρχή αρκετά για τη θεραπεία της, και τα υπόλοιπα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Μετά μπορεί να την πάρει. Θα την παντρέψει με τον γιο του».
Δείτε τη νέα ανάρτηση της Hollie McKay Rosa:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.



