Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα, το BBC έκανε εκτενές ρεπορτάζ για τις απόψεις και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα, συνομίλησε με τη Βικτωρία Καλφάκη και τη Χριστίνα Λεϊμονή, δύο γυναίκες, που έχουν παντρευτεί και μεγαλώνουν μαζί την κόρη τους, Νιόβη, στη χώρα μας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο που έφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά αντιδράσεις και από το κυβερνών κόμμα – με ειδική αναφορά και στις αποχές που αναμένονται αλλά και στην στάση της αντιπολίτευσης, οι ψήφοι της οποίας θα συμβάλλουν στο να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η ελληνική κοινωνία είναι, από την πλευρά της, διχασμένη, γράφει το βρετανικό δίκτυο που αναφέρεται σε δημοσκόπηση της MARC για το «Πρώτο Θέμα» που έδειξε ότι το 54,8% τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και μια ακόμη μικρότερη πλειοψηφία (52,9%) υποστηρίζει την υιοθεσία.

«Αν πάθω κάτι, το παιδί θα πάει σε ίδρυμα»

Στο BBC μιλούν δύο γυναίκες, η Χριστίνα Λεϊμονή και η Βικτωρία Καλφάκη, που έχουν μαζί μία κόρη τεσσάρων ετών. Ζούσαν στη Βρετανία, όπου και είχαν παντρευτεί και επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Τώρα σκοπεύουν να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους και στη χώρα μας.

Όπως λένε, μετά τη γέννηση της κόρης τους (από τη Βικτωρία με ωάριο της Χριστίνας) προσπάθησαν να φτιάξουν τα χαρτιά της στην ελληνική πρεσβεία, αλλά τις αποπήραν. Τους είπαν «αυτό να το είχατε σκεφτεί πριν κάνατε το παιδί», λέει η Χριστίνα.

«Έκλαιγα στο αυτοκίνητο 45 λεπτά, είναι σαν να σε απορρίπτει η χώρα σου», λέει η Βικτωρία που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται στην Ελλάδα σαν μοναδική μητέρα του παιδιού. Όταν κάποια στιγμή η Νιόβη χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο, δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Χριστίνα.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Χριστίνας είναι τι θα συμβεί στο παιδί αν πάθει κάτι η Βικτωρία. Είναι πιθανό να καταλήξει σε ίδρυμα, αν μάλιστα οι συγγενείς της καταγεγραμμένης ως μητέρας του δεν μπορούν να την αναλάβουν.

«Εγώ δεν έχω λόγο. Αν το παιδί χάσει τη μία μητέρα, χάνει και τις δυό μας», παρατηρεί η Χριστίνα στον συντάκτη του δημοσιεύματος Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτή στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και πατέρα, μαζί με τον σύζυγό του, μιας κόρης, για την οποία μιλά συχνά στο X.

Η Βικτωρία Καλφάκη είχε μιλήσει στο 4o Marie Claire Power Trip για το πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί στην Ελλάδα, ούσα μέλος ενός ομόφυλου ζευγαριού. Διαβάστε εδώ όσα είχε πει τότε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC News (@bbcnews)

Γιατί η χώρα μας έμεινε πίσω

Αυτή τη στιγμή 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ επιτρέπουν τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου και πέρα από αυτές άλλες 20 χώρες – συνολικά 35 από τις περίπου 200 του πλανήτη.

Η Ελλάδα, προσθέτει το BBC, έμεινε πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες σε μεγάλο βαθμό λόγω της αντίθεσης της Εκκλησίας. Αν, όμως, ψηφιστεί ο νόμος, θα γίνει η πρώτη χώρα με πλειοψηφία Ορθόδοξων Χριστιανών και η πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα επιτρέπει τους γάμους, αλλά και τις υιοθεσίες.

Παρά τη γεωγραφική τοποθέτηση, η Ελλάδα πολιτιστικά και πολιτικά ανήκει στη Δύση, παρατηρεί ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο ίδιος λέει ότι το νομοσχέδιο είναι ακρογωνιαίος λίθος των πεποιθήσεων του πρωθυπουργού: «Συχνά πιστεύεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα είναι το πεδίο των κομμάτων της Αριστεράς», εξηγεί και προσθέτει ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ισότητα βάσει νόμου και τα ατομικά δικαιώματα είναι επίσης η ιδεολογία της Δεξιάς».

Εν τω μεταξύ, με δεδομένη την αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαβάστηκε στις λειτουργίες σε όλη τη χώρα επιστολή καταδικάζοντας το νομοσχέδιο που «προωθεί την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και την μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλοφίλων ενηλίκων».

Ένας από τους ιεράρχες με τη μεγαλύτερη αντίθεση είναι ο Πειραιώς Σεραφείμ, που προειδοποίησε ότι θα αποκλείσει τους βουλευτές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο από την εκκλησία του. Ακόμη είπε ότι θα αρνηθεί να βαφτίσει τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο δημοσίευμα προβάλλεται, τέλος, και η διαμαρτυρία όσων αντιτίθενται στο νομοσχέδιο. Στην πλατεία Συντάγματος, την περασμένη Κυριακή διαμαρτυρήθηκαν με εικόνες και πανό που έγραφαν «Όχι παιδιά για τους ανώμαλους» και «Πάρτε τα χέρια σας από τα παιδιά μας».

«Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά γιατί θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός γυναικείου και ενός ανδρικού παραδείγματος είναι ζωτικής σημασίας για αυτά. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε παιδί να έχει πατέρα και μητέρα», έλεγε μια γυναίκα που κατέβηκε στη διαμαρτυρία με την πολύτεκνη αδελφή της.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below