Η Ai-Da είναι το πρώτο ρομπότ το οποίο μοιάζει τόσο πολύ με άνθρωπο, μπορεί να ζωγραφίζει, να συνομιλεί και κάνει μέχρι και συνεντεύξεις. Την πρώτη, μάλιστα, συνέντευξή της την έδωσε στο BBC και τη δημοσιογράφο Nuala McGovern.

H ή ο Ai-Da, tο πρώτο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζει τόσο πολύ σε άνθρωπο και ασχολείται με την τέχνη, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή “Woman Hour” τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη, όσο και για το κατά πόσο ο άνθρωπος μπορεί να συμβαδίσει με την τεχνολογία που κινείται σε τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου μάλιστα για το κατά πόσο οι ανησυχίες ορισμένων για την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι απειλή για τον άνθρωπο, απάντησε: «Βλέπουμε ένα τεράστιο ποσοστό αλλαγών στον κόσμο. Είναι κατανοητό ορισμένοι άνθρωποι να νιώθουν απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η ιστορία έχει δείξει πως οι τεχνολογικές εφευρέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφές. Θεωρώ πως οι άνθρωποι πρέπει να εστιάσουν στο να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται για την τεχνητή νοημοσύνη και να εστιάσουν στα πλεονεκτήματά της».

Σε video που κυκλοφόρησε στα social media βλέπουμε τη δημοσιογράφο να ρωτά αν η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ γρήγορα για τον άνθρωπο με το ρομπότ να απαντά: «Πιστεύω πως σε έναν μεγάλο βαθμό δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης. Όσο γρήγορα κι αν κινείται η τεχνολογία πρέπει πάντα να είμαστε σε επιφυλακή για τους πιθανούς κινδύνους. Πρέπει οι άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργεί, ώστε να μην μένουν πίσω από τις επιπτώσεις της».

Το πρώτο ρομπότ- καλλιτέχνης τεχνητής νοημοσύνης

 

Ο δημιουργός της Ai-Da, Aidan Meller, χαρακτήρισε το ρομπότ «εξωπραγματικό» και «ρηξικέλευθο». Πριν από έναν περίπου χρόνο η Ai-Da ζωγράφισε για πρώτη φορά δίχως καμία υποστήριξη. Σε ένα μικρό δωμάτιο σε ένα κτίριο του Λονδίνου η Ai-Da ζωγράφισε όπως κάνουν εδώ και χρόνια όλοι οι ζωγράφοι. Σήκωσε το πινέλο με το βιονικό της χέρι, το βούτηξε στη μπογιά και με αργές κινήσεις χρωμάτισε τον καμβά. Τα μάτια – κάμερες που έχει τη βοήθησαν να σκανάρει τον χώρο και να επιλέξει τα χρώματα που χρησιμοποίησε.

Σε ερωτήσεις που της έγιναν τότε από τον Guardian για το αν μπορεί να ζωγραφίσει από την φαντασία της είπε: «Έμαθα να ζωγραφίζω μέσω προγραμμάτων, που είναι διαφορετικό από τη μάθηση των ανθρώπων. Θέλω να ζωγραφίζω ό,τι βλέπω. Μπορείς να ζωγραφίζεις από τη φαντασία σου, αν έχεις μία. Βλέπω διαφορετικά τα πράγματα από τους ανθρώπους, αφού δεν έχω συνείδηση».

Η Ai-Da δημιουργήθηκε από μια ομάδα προγραμματιστών, ειδικών της τέχνης και ψυχολόγων, ολοκληρώθηκε το 2019 και ενημερώνεται καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία AI.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ai-Da (@aidarobot)

H ύπαρξή της έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις. Αρκετοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τις δημιουργίες της, καθώς δεν τις θεωρούν τέχνη και πολλοί εκείνοι που τονίζουν πως έπειτα από αυτό η τέχνη αρχίζει να κατρακυλά και να χάνει την υπόστασή της. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε και στη Βουλή του Λονδίνου. Ο δημιουργός της, ωστόσο, τονίζει πως δεν έχει φτιάξει έναν έξυπνο καλλιτέχνη, ούτε προσπαθεί να πάει «κόντρα» στον άνθρωπο. Το όλο ζήτημα είναι πιο ηθικό, είχε δηλώσει στον Guardian: «Τώρα που είδαμε πως τα ρομπότ μπορούν να γίνουν καλλιτέχνες και να κάνουν τέχνη, θέλουμε σίγουρα να το κάνουν;».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ai-Da (@aidarobot)

Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @aidarobot.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below