Η Αλέκα Ψαράκου, μίας από τις μητέρες που είδαν την χρονιά που πέρασε τις κόρες τους να δολοφονούνται από τα χέρια των συντρόφων τους, μίλησε με την Ιωάννα Παλιοσπύρου σ’ ένα podcast με πολλαπλά μηνύματα δύναμης, αξιοπρέπειας και σοφίας.

Η Αλέκα Ψαράκου, μητέρα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς, που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο, και η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα στην Καλλιθέα, έχουν αναπτύξει -μετά την τραγωδία που βίωσε η καθεμία- μια βαθιά φιλία και εκτίμηση και σ’ αυτή τους τη συνάντηση εξομολογήθηκαν από πού αντλούν ψυχική δύναμη, για να αγωνιστούν εναντίον κάθε είδους βίας προς τις γυναίκες.

Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς στο podcast μεταξύ άλλων

  • Εξηγεί γιατί βιώνει το πένθος της με γαλήνη και γιατί πιστεύει ότι πρέπει να πάψουν να είναι προστατευμένες οι οικογένειες των θυτών και να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια των γυναικοκτονιών.
  • Θυμάται τη συγκλονιστική στιγμή που πήγε το μεταπτυχιακό που παρέλαβε για τη Γαρυφαλλιά στο κοιμητήριο και πόση δύναμη τής έδωσε το τηλεφώνημα εκείνη την στιγμή από την Ιωάννα.
  • Απευθύνει ένα μήνυμα στους νέους άντρες να ψάξουν βαθιά μέσα τους και να ξεριζώσουν τις αντιλήψεις που τους οδηγούν στην κακοποίηση, τη βία και την τρομοκράτηση των γυναικών.
  • Συμβουλεύει τις μητέρες που έχουν βιώσει την απώλεια ενός παιδιού, να μην αγνοήσουν μέσα στον πόνο τους τα άλλα τους παιδιά, που τώρα τις χρειάζονται περισσότερο.

Οι δύο γυναίκες εξομολογούνται επίσης τις στιγμές που τις ένωσαν με βαθιά αγάπη και εκτίμηση και μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα προς τα κορίτσια που φοβούνται αλλά κυρίως προς τα αγόρια, που θα πρέπει να κοιτάξουν καλά μέσα τους και να ξεριζώσουν τη βία.

«Η Γαρυφαλλιά είχε ένα αγγελικό πρόσωπο και καλή γνώμη για όλα. Μπορεί να νόμιζε ότι μπορούσε να τον αλλάξει», αναφέρει για την κόρη της. «Δεν μπορούσα να πω στη Γαρυφαλλιά να μην πάει στη Φολέγανδρο. Ήξερα πού θα είναι και με ποιον. Συζητούσαμε για τη σχέση της, μου είχε πει κάποια πράγματα. Δεν γινόταν να φανταστώ ότι θα γινόταν αυτό το πράγμα…», λέει η κα. Αλέκα Ψαράκου και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν θα ήθελε να της πει κάτι η οικογένεια του δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς. «Με πήρε η αδερφή του να μου πει ότι φοβάται για τη ζωή της. Τι να κάνω εγώ;».

Ακούστε εδώ το podcast.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below