Μιλώντας στo Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των γυναικών ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, António Guterres, είπε ότι η ισότητα των φύλων είναι «300 χρόνια μακριά», σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της UN Women, της οργάνωσης του ΟΗΕ αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

«Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Στην τρέχουσα πορεία, οι ειδικοί στα Ηνωμένα Έθνη την τοποθετούν 300 χρόνια μακριά», είπε και παρέθεσε μία σειρά κρίσεων που επηρεάζουν τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία.

«Η μητρική θνησιμότητα, τα κορίτσια που απομακρύνονται από το σχολείο και νεαρά κορίτσια που εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο, είναι η απόδειξη ότι η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο».

Στην ομιλία του δεν ανέφερε το Ιράν, το οποίο αποβλήθηκε από την 45μελή επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω διαμαρτυριών μετά τον θάνατο της Mahsa Amini από τη λεγόμενη «αστυνομίας ηθικής» της χώρας. Ωστόσο, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο Αφγανιστάν, όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή.

«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Την περασμένη Δευτέρα, νεαρές Αφγανές συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της εκπαίδευσης στις γυναίκες από τους κυβερνώντες Ταλιμπάν. Ένας περιορισμός που, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, μπορεί να ισοδυναμεί με «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη σημείωνε, ακόμη, την αύξηση των αναγκαστικών και παιδικών γάμων, τον αποκλεισμό γυναικών από δημόσιους χώρους όπως πάρκα και γυμναστήρια και άλλες απαγορεύσεις που περιορίζουν την ικανότητα των γυναικών να εργάζονται και να ταξιδεύουν ανεξάρτητα στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη επίσκεψη μελών του οργανισμού στη χώρα έγινε ξεκάθαρο στους Ταλιμπάν πως «δεν θα πάψουμε ποτέ να παλεύουμε για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Ο António Guterres επισήμανε, επίσης – χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε χώρες ή πολιτείες – ότι «σε πολλές περιοχές τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών οπισθοχωρούν και σε ορισμένες χώρες τα κορίτσια ρισκάρουν με τις πιθανότητες να τις απαγάγουν ή να τους επιτεθούν ενώ πηγαίνουν σχολείο».

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε τον νόμο Roe εναντίον Wade, επιτρέποντας στην κάθε πολιτεία της Αμερικής να αποφασίζει εκείνη για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Επιπλέον, στην Πολωνία ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, ακόμα κι αν παρουσιάζονται γενετικά προβλήματα στο έμβρυο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε και στο φυλετικό χάσμα που υπάρχει στον χώρο της επιστήμης, αλλά και τα στερεότυπα που υποβαθμίζουν τις γυναίκες. «Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβώς στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των φύλων στην τεχνολογία και την επιστήμη. Ας είμαστε ξεκάθαροι: τα παγκόσμια πλαίσια δεν λειτουργούν για τις γυναίκες και τα κορίτσια του κόσμου. Πρέπει να αλλάξουν».

Μάλιστα, έκανε έκκληση για συλλογική και άμεση δράση, μέσω της αύξησης του εισοδήματος των γυναικών, της γυναικείας απασχόλησης, των ευκαιριών εκπαίδευσης και την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below