Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, χιλιάδες Αφγανοί συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στην προσπάθεια να δραπετεύσουν από τη χώρα. Ανάμεσά τους, πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά. Κάποιοι, μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, προέβησαν σε κινήσεις απελπισίας, επιχειρώντας να περάσουν τα παιδιά τους πάνω από το συρματόπλεγμα, δίνοντάς τα σε Βρετανούς στρατιώτες.

Ο ανταποκριτής του Sky News, Stuart Ramsay, ενώ παρακολουθούσε τους Βρετανούς στρατιώτες να ελέγχουν τα έγγραφα των Αφγανών, αποφασίζοντας ποιοι είχαν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τη χώρα, σχολίασε: «Είναι μια ανθρωπιστική αποστολή, αλλά έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε εμπόλεμη ζώνη». Όπως βλέπουμε και στο βίντεο του ρεπορτάζ, οι Ταλιμπάν βρίσκονται εκεί και, θέλοντας να ελέγξουν το πλήθος, περιστασιακά ρίχνουν πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ μικρά παιδιά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

«Ο άντρας μου είναι τρομοκράτης»

Ένας ανώτερος αξιωματούχος περιέγραψε στον Βρετανό δημοσιογράφο: «Ήταν φοβερό, γυναίκες πετούσαν τα μωρά τους πάνω από το συρματόπλεγμα, ζητώντας από τους στρατιώτες να τα πάρουν μαζί τους, με κάποια να πιάνονται στα σύρματα».

Ορισμένοι στάθηκαν πιο τυχεροί, όπως η Fatima, που κατάφερε να διαφύγει μαζί με την 4χρονη κόρη της. «Το Αφγανιστάν είναι οι Ταλιμπάν, οι Ταλιμπάν είναι τρομοκράτες. Ο άντρας μου είναι τρομοκράτης» είπε στον δημοσιογράφο, παρουσιάζοντας μια επιστολή από τα Ηνωμένα Έθνη που τις χαρακτήριζε «θύματα». Η ίδια γυναίκα πρόσθεσε ότι θα πήγαινε οπουδήποτε: «Στην Αμερική, τον Καναδά, τη Γαλλία, σε οποιαδήποτε χώρα, μόνο με την κόρη μου».

Λιγότερο ευτυχή έκβαση είχε η ιστορία μιας γιατρού από τη Χεράτ, που δραπέτευσε μαζί με την αδερφή και τη μητέρα της στην Καμπούλ για να αποφύγει τους Ταλιμπάν, αλλά όταν οι τελευταίοι τις πρόλαβαν στην αφγανική πρωτεύουσα, προσπάθησε να φύγει από τη χώρα χωρίς επιτυχία. «Δεν έχουμε αδερφό, δεν έχουμε πατέρα, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να ζήσουμε εδώ. Θέλουν να μας αναγκάσουν να παντρευτούμε, είμαστε τρομαγμένες» είπε κλαίγοντας.

Δες το βίντεο του σχετικού ρεπορτάζ:

Δες να μεταφέρονται παιδιά στην πύλη του αεροδρομίου, από χέρι σε χέρι:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below