Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν χθες, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (διαβάστε εδώ την ανακοίνωσή τους). Το διδακτικό προσωπικό της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας είχε προαναγγείλει προ ημερών πως θα παραιτηθεί σύσσωμο εάν μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το Προεδρικό Διάταγμα 85 εξαιτίας του οποίου οι σπουδαστές πραγματοποιούν πολυήμερη κατάληψη στη σχολή με το διδακτικό έτος να έχει πλέον χαθεί. Οι καθηγητές της δραματικής σχόλης τάχθηκαν στο πλευρό των σπουδαστών καλώντας την κυβέρνηση να τροποποιήσει το σημείο εκείνο του Προεδρικού Διατάγματος που τούς κατατάσσει στην επαγγελματική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Ωστόσο κάποιο έκαναν λόγο για “εκ του ασφαλούς παραίτηση” που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε από κύκλους του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζοντας πως «ότι οι παραιτήσεις είναι fake, αφού δημοσιευμένη απόφαση στη διαύγεια δείχνει ότι οι συμβάσεις των περισσότερων «παραιτηθέντων» καθηγητών έχουν ήδη λήξει». Να σημειωθεί, πως οι συμβάσεις των διδασκόντων στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπογράφονται δύο φορές τον χρόνο και στις περισσότερες περιπτώσεις ανανεώνονται, έστω και με χρονική καθυστέρηση. Αρκετοί από αυτούς που παραιτήθηκαν σήμερα, μάλιστα, όπως ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, η Μελίνα Παιονίδου κ.α. συνεργάζονται με τη σχολή επί σειρά ετών.

Το Από Κοινού – Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έγραψε στα social media αναφερόμενο στα μέσα που αναπαρήγαγαν πως οι συμβάσεις των καθηγητών έχουν λήξει: “Oι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκαν από την ανανέωση των εξάμηνων συμβάσεών τους.”

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω ο ηθοποιός Γιώργος Τσιαντούλας, δημοσίευσε την ανανεωμένη σύμβαση του παρατηθέντος καθηγητή Αλέξανδρου Βούλγαρη, η οποία έληγε στις 28/05/2023.

Η Νατάσα Εξηνταβελώνη η οποία έδωσε χθες το παρών στην πανκαλλιτεχνική πορεία.

Οι παραιτηθέντες καθηγητές

Ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό της σχολής που παραιτήθηκε βρίσκονται σημαντικά ονόματα από τον χώρο του θεάτρου, των γραμμάτων και των τεχνών όπως οι Ανέστης Αζάς, Ιώ Βουλγαράκη, Εβίτα Ζημάλη, Αλεξία Καλτσίκη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου. Γεωργία Μαυραγάνη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Φιλίπποβα, Νίκος Χατζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Ρηνιώ Κυριαζή, Κατερίνα Κοζαδίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Μελίνα Παιονίδου, Χαρά Κεφαλά, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Φωκάς Ευαγγελινός, Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Βίκυ Παναγιωτάκη, Mαριέλα Νέστορα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χρυσή Τζαρδή, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δηώ Καγγελάρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Διονύσης Καψάλης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χρήστος Δήμας, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θάλεια Ιστικοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Θωμάς Μοσχόπουλος και Πρόδρομος Τσινικόρης.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below