Με ενθουσιασμό έγινε διεθνώς δεκτή η είδηση ότι στο Ιράν που φλέγεται ακόμα από τις διαδηλώσεις καταργήθηκε η «αστυνομία ηθών», υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini. Γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) είχε ιδρυθεί υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ».

Ωστόσο κάποιες γυναίκες που υποστηρίζουν τις Ιρανές και γενικά όσους καταπιέζονται και απειλούνται από το ισλαμικό κράτος ισχυρίστηκαν, μέσα από τα social media, ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα επικοινωνιακό τρικ, που αποσπά την προσοχή από τα αληθινά προβλήματα τα οποία συνεχίζουν να μαστίζουν τη χώρα.

Η ευρωβουλευτής Hanna Neumann έγραψε στο Twitter: «Η ανακοίνωση της κατάργησης της αστυνομίας των ηθών είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Οι εκτελέσεις, οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι βιασμοί παραμένουν οι δυσάρεστη πραγματικότητα».

Ενώ μια Ιρανή ηθοποιός, η Nazanin Nour, ανέβασε ένα βίντεο όπου υποστήριζε τα εξής: «Οι New York Time λανθασμένα ανακοίνωσαν ότι καταργήθηκε η αστυνομία της ηθικής από το ισλαμικό κράτος, αυτή που ευθύνεται για το θάνατο της Mahsa Amini και αμέτρητων άλλων.

»Αυτή η προπαγάνδα του ισλαμικού κράτους προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή σας. Πρώτον, έχουν προγραμματιστεί απεργίες σε όλη τη χώρα για τις 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου, που το ισλαμικό κράτος δεν θα ήθελε να μάθετε. Δεύτερον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκτελέσεις διαδηλωτών, ενώ πολλοί ακόμα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο μόνο την τελευταία εβδομάδα και πολλοί άλλοι, μεταξύ αυτών και παιδιά κάτω των 18 ετών, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί θανατική ποινή. Αξιοσημείωτη είναι η σιωπή που τηρούν οι δημοσιογράφοι που αντί να αναφέρουν τους βιασμούς, τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις, τη γυναικεία ανισότητα, τους δρακόντειους νόμους του ισλαμικού κράτους σκέφτηκαν να σας πουν ότι οι εκτελέσεις διαδηλωτών είναι fake news».

Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις στο Instagram:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nazanin Nour (@iamnazaninnour)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below