Η δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini από την «αστυνομία της ηθικής» και το ισλαμικό κράτος, επειδή δεν φορούσε «αρκετά σφιχτά» τη μαντίλα της, έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες μια εξέγερση στο Ιράν, στην οποία συμμετέχουν κυρίως γυναίκες διαδηλώνοντας σε ολόκληρη τη χώρα για τα δικαιώματά τους με αφορμή το θάνατο της νεαρής ομοεθνούς τους.

Η καταστολή των διαμαρτυριών, στις οποίες οι συμμετέχουσες βγάζουν, τολμηρά, τις δικές τους μαντίλες, έχει οδηγήσει σε δεκάδες νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει μια 16χρονη, η Nika Shakarami, η ιστορία της οποίας έγινε γνωστή μέσα από το BBC.

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Nika βγήκε να διαδηλώσει στους δρόμους της Τεχεράνης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του βρετανικού μέσου. Στο τελευταίο της μήνυμα, που έστειλε σε μια φίλη, έγραφε ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Αμέσως μετά χάθηκαν τα ίχνη της, για τις επόμενες δέκα ημέρες, μέχρι που η σορός της εντοπίστηκε σε νεκροτομείο της ιρανικής πρωτεύουσας.

Η οικογένειά της τη μετέφερε στην πόλη-γενέτειρα του πατέρα της, Khorramabad, για να ταφεί, την ημέρα που θα γιόρταζε τα 17α γενέθλιά της. Αλλά παρόλο που, μετά από πιέσεις από τις αρχές, οι δικοί της δέχτηκαν να μην κάνουν κανονική κηδεία, η σορός του κοριτσιού εκλάπη από τις δυνάμεις ασφαλείας, για να ταφεί σε μυστική τοποθεσία.

Παρόλο που, μετά από πιέσεις από τις αρχές, οι δικοί της δέχτηκαν να μην κάνουν κανονική κηδεία, η σορός του κοριτσιού εκλάπη από τις δυνάμεις ασφαλείας, για να ταφεί σε μυστική τοποθεσία.

Όταν η θεία της Nika δημοσιοποίησε το γεγονός με μια ανάρτησή της στα social media, συνελήφθη μετά από έφοδο στο σπίτι της. Στο μεταξύ όμως η είδηση είχε πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις ώστε να συγκεντρωθούν εκατοντάδες διαδηλωτές στο κοιμητήριο του Khorramabad, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης όπως «θάνατος στο δικτάτορα».

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά, όπως γράφει το BBC, που οι αρχές χρησιμοποιούν σορούς ως όπλα πίεσης για να κλείσουν τα στόματα των οικογενειών των θυμάτων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι εκείνο της 22χρονης διαδηλώτριας Hadis Najafi, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι και στο λαιμό και σκοτώθηκε. Οι αρχές αρνήθηκαν να επιστρέψουν τη σορό στον πατέρα της αν εκείνος δεν δεσμευόταν να ισχυριστεί ότι η κόρη του είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή.

Δείτε μια σχετική ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below