To κρατικό κανάλι του Ιράν χάκαραν ακτιβιστές το περασμένο σαββατοκύριακο και μετέδιδαν εικόνες γυναικών θυμάτων της βίας του καθεστώτος του Ayatollah Ali Khamenei, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών της Masha Amini.

Στo 15 δευτερολέπτων σποτ που μετέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβάνονταν συνθήματα όπως: «Ελάτε μαζί μας και αντισταθείτε», καθώς επίσης και σχόλια που καταδικάζουν την πολιτική των κυβερνώντων και τους κατηγορούν για τον θάνατο πολλών γυναικών από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, κράδαιναν φωτογραφίες της Masha Amini, η οποία πέθανε έπειτα από ξυλοδαρμό, επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της και άλλων γυναικών που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Στο πρώτο πλάνο του βίντεο φάνηκε μία μάσκα. Στη συνέχεια, στη οθόνη εμφανίστηκε η φωτογραφία του Ali Khamenei, με φλόγες γύρω του και έναν στόχο στο κεφάλι του. Από κάτω υπήρχαν οι φωτογραφίες των γυναικών που σκοτώθηκαν στις πορείες διαμαρτυρίας και αντίστασης.

Καθώς οι διαδηλώσεις εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους, οι αρχές στο Ιράν συνεχίζουν την άγρια καταστολή, σκορπώντας τον θάνατο. Σύμφωνα με στοιχεία μόνο το Σάββατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 70 τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές.

Ένα μικρό video που ανέβηκε στο Twitter δείχνει έναν άντρα νεκρό στο αυτοκίνητό του έπειτα από πυροβολισμό στην κουρδική επαρχία, Sanandaj. Όπως αναφέρει το Κουρδικό Δίκτυο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει ως βάση το Παρίσι, ο άντρας πέθανε αφού οδηγούσε σε κεντρικό δρόμο και κόρναρε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC η πράξη του αντιμετωπίστηκε ως αντίσταση κατά της αρχής.

Στην πόλη Mashhad οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περιπολικά, φωνάζοντας «Αυτό θα είναι το τέλος του καθεστώτος».

Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Right τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ανάμεσά τους 19 παιδιά.

Λογοκρισία στα social media

Εικόνες, video και στιγμιότυπα μοιράζονται στα social media και δείχνουν τη βάναυση συμπεριφορά των αρχών. Πιο δημοφιλής πλατφόρμα ήταν το Instagram, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μειώθηκε σημαντικά, έπειτα από την απαγόρευση του σε όλο το Ιράν. Οι τρεις μεγάλοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας είναι μπλοκαρισμένοι για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η DW. Το χρονικό αυτό διάστημα συμπίπτει ακριβώς με τις συνήθεις ώρες εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Η αντίδραση του κόσμου

Ωστόσο, τη στιγμή που η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορίζεται, αυξάνεται η ζήτηση πλατφορμών παράκαμψης λογοκρισίας, όπως το Tor και το Psiphon, τα οποία καταγράφουν εκατομμύρια επισκέψεις από το Ιράν και διασφαλίζουν την πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι Ιρανοί έχουν σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στην παράκαμψη της λογοκρισίας στο Ίντερνετ. Είναι απίστευτα ευρηματικοί, ακόμη και όταν ασχολούνται με το VPN, το οποίο διασφαλίζει την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο», δηλώνει στην DW ο επικοινωνιολόγος Μάρκους Μίχαελσεν από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below