Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που βλέπουν το φως για τις κακοποιήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές στην Κιβωτό του Κόσμου. Ένας πρώην εργαζόμενος στη δομή άνοιξε τον κύκλο των καταθέσεων το πρωί της Τρίτης. 22 Νοεμβρίου, στον Εισαγγελέα ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι εργαζόμενοι, παιδιά και γονείς που θα κληθούν να πουν όσα είδαν κι άκουσαν ζώντας μέσα στις δομές της οργάνωσης.

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών βρίσκεται η καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση. Καταγγελία την οποία επιβεβαιώνει και δεύτερος φίλος του παιδιού στον οποίο είχε εξομολογηθεί πως ήταν θύμα κακοποίησης. Κρίσιμη θεωρείται η μαρτυρία ενός νεαρού που ζει στην Ολλανδία κι έχει δηλώσει πως και ο ίδιος υπήρξε θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς όταν και ο ίδιος φιλοξενείτο στη δομή της Κιβωτού αλλά και μιας παιδαγωγού απο την Καλαμάτα, στην οποία ο 19χρονος της είχε ανοίξει τη ψυχή του και της είπε πως ήταν θύμα παρενόχλησης και κακοποίησης.

Οι δικαστικές αρχές διερευνούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος και της σωματικής βλάβης σε αδύναμο. Οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση θα εξετάσουν αν υπήρξε κακοποίηση, πόσα παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και πόσα κακοποιήθηκαν σωματικά.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν στα χέρια τους – πέραν των επτά καταθέσεων που δόθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ – και τις αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη, οι οποίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, κυρίως αναφορές για σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο. Οι αναφορές αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και σε αυτές δεν υπήρχε άμεση καταγγελία παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Αυτή η καταγγελία έγινε ωστόσο με την μορφή κατάθεσης στην υποδιεύθυνση ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διεξήχθη εκεί. Δόθηκε στις 16 Νοεμβρίου από τον 19χρονο νεαρό, ο οποίος κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του.

Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που προκύπτουν στοιχεία για άλλες πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει εάν αυτές οι πράξεις μπορούν να λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

«Με έδιωξαν από τη δομή επειδή έκανα άμβλωση»

Πρώην φιλοξενούμενη της «Κιβωτού του κόσμου», η οποία σήμερα είναι 20 ετών, μιλά για τον σκληρό τρόπο που της φέρθηκαν όταν έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση. Ήταν 17 χρονών όταν φιλοξενούνταν σε μία από τις δομές της «Κιβωτού».

«Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν… Το πάλεψα μόνη μου» αποκαλύπτει η πρώην τρόφιμος. Όπως αναφέρει, της εξηγούσαν πως πρόκειται για κακιά πράξη και δεν το δέχονταν. «Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”. Eγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» προσθέτει.

Όταν η 20χρονη έγινε 18 ετών, όπως λέει, δεν έλαβε κανένα χρηματικό ποσό (όπως συνήθιζαν να δίνουν σε όσους έφευγαν) και την άφησαν στο δρόμο αβοήθητη. Η Ευγενία βρέθηκε για πρώτη φορά στη δομή στα 9 της χρόνια μαζί με τα τρία αδέρφια της. «Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια-τιμωρία της απομόνωσης. Είναι ότι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» δηλώνει, ευχαριστώντας ωστόσο, τον πατέρα Αντώνιο γιατί όπως λέει, προς εκείνη φέρθηκε πολύ όμορφα. «Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εγώ τον στηρίζω αυτόν τον άνθρωπο, μπορεί να μην γνώριζε πολλά απ’ όσα συνέβαιναν στην “Κιβωτό”, αλλά σίγουρα η αλήθεια θα φανερωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώην τρόφιμος περιγράφει στη συνέχεια και ένα περιστατικό ενόσω βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».

Ένα βράδυ η Ευγενία πήγε στη δομή της Χίου με αποτέλεσμα να χωριστεί από τα αδέρφια της και να μην τα ξαναδεί. «Εκεί με κρατούσαν για μήνες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, γιατί με θεωρούσαν κακιά επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά» αναφέρει. Επίσης, ερωτώμενη για τους γονείς της, αποκαλύπτει πως από την ημέρα που μπήκε στην «Κιβωτό» έχει χάσει κάθε επαφή μαζί τους και όπως δηλώνει «είναι καλύτερα έτσι».

Μιλώντας για την περίοδο που έμεινε έγκυος λέει πως ουσιαστικά η «Κιβωτός» της είχε ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασίσει να κάνει την άμβλωση επιλέγει αυτόματα να προχωρήσει σε έναν δρόμο μόνη της. Ωστόσο εκείνη επέμεινε στην απόφασή της και προκειμένου να προχωρήσει στην άμβλωση παρενέβη η Εισαγγελία καθώς δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμη. «Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”» αναφέρει.

«Δεν θα πω “να τους τιμωρήσει ο Θεός” ή “από τον Θεό θα το βρουν”, θα πω πως ο Θεός είναι μεγάλος και βλέπει και ό,τι είναι να κάνει, θα το κάνει» λέει χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας πως δεν της επιτρέπουν να έχει επικοινωνία με ένα από τα αδέρφια της και δεν γνωρίζει καν σε ποια δομή βρίσκεται. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρη πως βρίσκεται σε απομόνωση γιατί έχω μάθει πως έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα» συμπληρώνει.

Το περιστατικό με τον τραυματισμό βρέφους

Ακόμη μια δομή της Κιβωτού του Κόσμου έρχεται στο προσκήνιο λόγω ανατριχιαστικών καταγγελιών. Η υπόθεση, αυτή τη φορά, σχετίζεται με τη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και είχε διαδραματιστεί το 2015 ωστόστο έμεινε για χρόνια στο σκοτάδι.

Σε αυτήν την καταγγελία, που έρχεται τώρα στη δημοσιότητα, η πρώην υπάλληλος της δομής, Χ.Σ. κάνει λόγο για κακοποίηση βρεφών, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στα παιδιά και αποθήκες με ληγμένα τρόφιμα, ανάμεσα σε άλλα. Στην καταγγελία που είχε γίνει πριν από επτά χρόνια αναφέρονται τα εξής για τον τραυματισμό βρέφους: «Είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του. Ο γιατρός μού είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φρικτά, ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του -δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα- και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο, αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού», είχε επισημάνει η γυναίκα στην καταγγελία της.

Παράλληλα, κατήγγειλε την αποσιώπηση των παραπάνω περιστατικών, καθώς δεν έγινε καμία ενέργεια, παρά των ενημερώσεων, και ακολούθησε μονάχα η δική της απόλυση, η οποία μάλιστα ήταν απροειδοποίητη. «Η πρώτη μου επαφή – γνωριμία με το ίδρυμα έγινε τον Ιούνιο του 2014 στο οποίο εργάστηκα ως εθελόντρια παιδαγωγός. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή και να γνωρίσω τα μεγάλα παιδιά της ΚΙΒΩΤΟΥ Πωγωνιανής» έγραφε στην καταγγελία.

πηγή: protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below