Η Νότια Αφρική προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Το Ισραήλ απορρίπτει τον ισχυρισμό αποκαλώντας τον «αβάσιμο».

Να θυμίσουμε ότι μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που είχε ως απολογισμό 1.300 νεκρούς και περίπου 240 ομήρους, το Ισραήλ αντεπιτέθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και έκτοτε έχουν οδηγηθεί στον θάνατο πάνω από 23.000 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Τώρα η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις» του Ισραήλ έχουν «χαρακτήρα γενοκτονίας γιατί επιδιώκουν την καταστροφή ενός σημαντικού μέρος του εθνικού και φυλετικού πληθυσμού των Παλαιστινίων». Η κατηγορία αναφέρεται σε δράσεις όπως οι αεροπορικές επιθέσεις και απουσία μέτρων προστασίας των αμάχων.

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις» του Ισραήλ έχουν «χαρακτήρα γενοκτονίας γιατί επιδιώκουν την καταστροφή ενός σημαντικού μέρος του εθνικού και φυλετικού πληθυσμού των Παλαιστινίων».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολίασε σχετικά: «Όχι, δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε τη γενοκτονία, είναι η Χαμάς. Αν μπορούσε, θα μας δολοφονούσε όλους. Αντιθέτως, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δρουν όσο το δυνατόν πιο ηθικά».

Σε σχετικό άρθρο του BBC διευκρινίζεται ότι ενώ η Νότια Αφρική θέλει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ζητήσει από το Ισραήλ την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, «είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ θα αγνοούσε μια τέτοια εντολή και δεν θα συμμορφωνόταν». Ενώ, θεωρητικά, δεσμεύεται από τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, στην πράξη δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να τις εφαρμόσει. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εντολή που έδωσε το Διεθνές Δικαστήριο το 2022 στη Ρωσία για άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η Νότια Αφρική έχει ασκήσει δριμεία κριτική κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έχει εκφράσει εδώ και χρόνια την υποστήριξή του προς τις διεκδικήσεις των Παλαιστινίων. Όπως σχολιάζει το BBC, τις συγκρίνει με τον μακροχρόνιο αγώνα του κατά του Απαρτχάιντ, του καθεστώτος φυλετικών διαχωρισμών και διακρίσεων που είχε επιβληθεί κατά των μαύρων από μια κυβέρνηση λευκής μειοψηφίας, έως τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, το 1994.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below