Η Natasha Hastings είναι δρομέας. Έχει κερδίσει 2 ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα της (το πρώτο το 2008 στο Πεκίνο με την ομάδα της Αμερικής στη σκυταλοδρομία και το δεύτερο το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας στα 4×400 μέτρα γυναικών) και προετοιμαζόταν για άλλο ένα όταν έμεινε έγκυος.

Γέννησε τον Αύγουστο του 2019 και επέστρεψε στις προπονήσεις μόλις έξι εβδομάδες μετά. Παράλληλα, ξεκίνησε ένα κανάλι στο Youtube στο οποίο προβάλλει συνεντεύξεις με άλλους αθλητές και παρακολουθεί μαθήματα για να ολοκληρώσεις τις σπουδές της στην ψυχολογία.

Σε ένα από τα video μίλησε για την περίοδο που ήταν έγκυος και έπρεπε να προπονείται καθημερινά, το άγχος της ως single μαμά και την ρουτίνα προπόνησής της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

«Ήθελα πολύ να κάνω οικογένεια, απλώς όχι τη στιγμή που συνέβη», είχε πει σε συνέντευξή της. Παραδέχθηκε ότι αγωνίστηκε για να αποδεχθεί το γεγονός της εγκυμοσύνης και να συμφιλιωθεί με τα συναισθήματα φόβου και ενθουσιασμού. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι άρχισε να χαίρεται την εγκυμοσύνη της πολύ μετά το δεύτερο μισό της.

«Δεν χάρηκα την εγκυμοσύνη μου. Την έκρυβα για πάνω από 6 μήνες. Δεν ήξερα πώς θα αντιδρούσαν οι χορηγοί μου. Όταν έμαθα πως είμαι έγκυος, συνέχισα να προπονούμαι. Ρώτησα τη γιατρό μου και μου είπε να ακούω το σώμα μου. Ευτυχώς, είχα τη στήριξη των προπονητών μου, οι οποίοι δεν με πίεσαν και με βοήθησαν πολύ. Έκανα προπόνηση μέχρι να γεννήσω. Αλλαγές άρχισα να νιώθω μετά την 13η εβδομάδα. Δεν σταμάτησα, όμως, καθόλου την προπόνηση», λέει στο video της και αποκαλύπτει πως είχε πολύ άγχος όταν αποφάσισε να μιλήσει στους χορηγούς της.

Τελικά, η αντίδρασή τους δεν ήταν εκείνη που περίμενε. «Αναρωτήθηκαν γιατί δεν το αποκάλυψα νωρίτερα και μου έδωσαν συγχαρητήρια», είπε η ίδια και τόνισε πως η εμπειρία της διαφέρει πολύ από εκείνες άλλων γυναικών, ακόμα και εκτός αθλητισμού. «Όταν κάλεσα για να μιλήσω με τις εταιρείες απάντησε μία γυναίκα, η οποία δεν ήταν επαγγελματίας αθλήτρια, αλλά όταν άκουσε την ιστορία μου είπε: ‘Θυμάμαι όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί πόσο ανησυχούσα ότι θα έχανα τη δουλειά μου, όταν θα μιλούσα στον εργοδότη μου. Ο άντρας μου δεν το κατανοούσε’. ».

Το 2018 η Αμερικανίδα αθλήτρια στίβου, Allyson Felix, τάχθηκε κατά γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών, κατηγορώντας την ότι μειώνει τα χρήματα που δίνει σε αθλήτριες, οι οποίες επιλέγουν να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, λόγω εγκυμοσύνης. Στο πλευρό της είχαν ταχθεί πολλές συναθλήτριές της, ενώ οι καταγγελίες της έγιναν η αφορμή για να συζητηθεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό των αμοιβών των αθλητριών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες γυμνάζονται. Μάλιστα, η εταιρεία – με την οποία η αθλήτρια δεν συνεργάστηκε ξανά – άλλαξε τους όρους στα συμβόλαιά της και διαβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο να ακυρώσει τη συμφωνία με καμία αθλήτρια, ακόμα και αν δεν μπορούσε να αγωνιστεί λόγω εγκυμοσύνης.

Η περίπτωση της Hastings, ευτυχώς, απέδειξε ότι υπάρχουν και εταιρείες που υπολογίζουν πολύ τους ανθρώπους και δεν τους αντιμετωπίζουν μόνο ως πηγές εσόδων.

Λίγο καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού της, η 34χρονη Natasha Hastings, χώρισε από τον σύντροφό της και έγινε single μαμά και όχι πολύ καιρό αργότερα ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. «Ένιωσα να χάνω τη Γη κάτω από τα πόδια μου. Οι αθλητές πάντα έχουμε ένα πρόγραμμα. Είχα συνηθίσει να είναι όλα υπό έλεγχο και δεν ήξερα τι συνέβαινε, πού να απευθυνθώ. Απέκτησα μέχρι και κρίσεις πανικού. Μέχρι τότε δεν ήξερα καν ότι μπορεί να νοσήσω από κάτι τέτοιο».

Η ιστορία της επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς στα τέλη Ιουνίου δεν κατάφερε να προκριθεί στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία. Η ίδια είχε δηλώσει πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα αγωνιζόταν σε ολυμπιακό επίπεδο, αν και ο αποκλεισμός της τής άλλαξε τα σχέδια.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below