Σε ένα πάνελ στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» του Κρήτη TV συζητήθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ αλλά και η αναγκαιότητα ύπαρξής της, δεδομένου μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

Ειδικότερα, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά ηλικίας από 13 έως και 18 ετών, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 7 έως 12 και αμέσως μετά από λίγων μηνών μέχρι 6 ετών. Τα τελευταία έξι χρόνια, τα περιστατικά παιδιών που βρέθηκαν θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης είναι συνολικά 353, με τα περισσότερα να καταγράφονται το 2022 (συνολικά 99 περιστατικά). Μάλιστα από το 2021 στο 2022 η αύξησή τους άγγιξε το 50%. Η κακοποίηση παιδιών δεν έχει φύλο, καθώς για το διάστημα 2018 – 2023 οι 173 περιπτώσεις αφορούσαν αγόρια και οι 181, κορίτσια. Στην Κρήτη σημαντικό είναι το έργο που κάνει η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, καθώς τη διετία 2022-2023 παρείχε βοήθεια σε 150 παιδιά και εφήβους, από τα οποία 48 ήταν τα περιστατικά βίας.

Τα τελευταία έξι χρόνια, τα περιστατικά παιδιών που βρέθηκαν θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης είναι συνολικά 353, με τα περισσότερα να καταγράφονται το 2022 (συνολικά 99 περιστατικά). Μάλιστα από το 2021 στο 2022 η αύξησή τους άγγιξε το 50%.

Η διευθύντρια της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μαρία Μπάστα, μιλώντας στην εκπομπή, σχολίασε πως στην περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης θύτης είναι συνήθως κάποιο άτομο από το περιβάλλον του παιδιού, που μπορεί να το εκβιάζει ώστε να το κρατήσει μυστικό. Έτσι, η κακοποίηση μπορεί να γίνεται χρόνια ενώ υπάρχουν και κάποια περιστατικά που αποκαλύπτονται από το παιδί στη διάρκεια της νοσηλείας τους. Επομένως, όπως επισημαίνει η ειδικός, είναι σημαντικό να δημιουργείται μια καλή σχέση ανάμεσα στο παιδί και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Κατόπιν παρουσιάστηκε το πενταετές πρόγραμμα Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για το οποίο έχει υπογραφεί μνημόνιο με το Υπουργείο Υγείας. Εστιάζει στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην ψυχική υγεία των παιδιών, ωστόσο καθένας, γονιός ή και έφηβος, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα (camhi.gr) και να δει πώς θα αναζητήσει βοήθεια.

Δείτε το βίντεο της τηλεοπτικής συζήτησης:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΚΡΗΤΗ TV (@kriti_tv)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below