Και τώρα, τι θ’ απογίνουμε χωρίς γκλίτερ; Κι όταν λέμε τώρα, σε κάποιες περιπτώσεις εννοούμε σε λίγες ημέρες και σε κάποιες άλλες σε περίπου 6 χρόνια.

Launchmetrics/ Spotlight

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει βάλει, δικαίως, στο στόχαστρο τα μικροπλαστικά, δηλαδή τα μικρά σε όγκο αντικείμενα που κατασκευάζονται από πλαστικό και καταλήγουν με διάφορους τρόπους στη διατροφική μας αλυσίδα, ξεκινώντας από την εισβολή τους στο νερό. Η σχετική απόφαση λήφθηκε μέσα στο καλοκαίρι και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για να επιβάλουν απαγορεύσεις παραγωγής και κυκλοφορίας γκλίτερ, αρχικά αυτού που κυκλοφορεί σε ελεύθερη μορφή.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, η απαγόρευση των προστιθέμενων μικροπλαστικών (όχι δηλαδή απλά των πλαστικών ινών που αποσπώνται από τα σκεύη που υπάρχουν ήδη και ομοίως κυκλοφορούν στην τροφική αλυσιδα) είναι ένα μέτρο απαραίτητο για την διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας. Τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν στη θάλασσα, τα ποτάμια, το χώμα και, κατ’ επέκταση, στο τραπέζι μας. Οι εν λόγω περιορισμοί της Ε.Ε. αφορούν μεν μικροσκοπικά αντικείμενα, όμως θα κάνουν μία πολύ μεγάλη διαφορά στο περιβάλλον και τη ρύπανση που προκαλεί ο άνθρωπος.

Σε μία πρώτη φάση λοιπόν, το γκλίτερ σε ελεύθερη μορφή θα αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων, ενώ δεν θα υπάρχει μεταβατική περίοδος για να συμμορφωθεί κάθε χώρα. Αφού συμβεί αυτό, τότε σταδιακά θα απαγορευτεί το γκλίτερ και σε άλλες μορφές προϊόντων.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αποφασίστηκαν, τα καλλυντικά που εμπεριέχουν γκλίτερ το οποίο αφαιρείται με νερό θα παραμείνουν στην αγορά ως το 2027, ενώ τα αντίστοιχα προϊόντα με γκλίτερ που παραμένει στο δέρμα θα απαγορευτούν εντελώς ως το 2029. Στο μεταξύ, ως το 2025 θα συνεχίσουν να πωλούνται προϊόντα με γκλίτερ στο makeup, στο μακιγιάζ χειλιών και στα βερνίκια νυχιών, ωστόσο θα φέρουν υποχρεωτικά σήμανση ότι εμπεριέχουν μικροπλαστικά.

Η απαγόρευση δεν αφορά στα προϊόντα που προορίζονται για βιομηχανική χρήση ή που είναι φτιαγμένα από ανόργανες ουσίες, όπως το γυαλί ή τα μέταλλα ή που μπορούν να βιοδιασπαστούν ή να διαλυθούν εντελώς στο νερό.

Προς το παρόν, επειδή δεν έχει προβλεφθεί η απόσυρση των προϊόντων που πλέον δε θα πρέπει πωλούνται, κάτι μας λέει πως κάπως θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα εκεί έξω, μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων. Σταδικά η Ε.Ε. σκοπεύει να βάλει φρένο και στις μικροσκοπικές χάντρες και οποιοδήποτε άλλο είδος μικροπλαστικού μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Μέχρι το 2050, αν φυσικά ο κόσμος υπάρχει ως τότε, η Ευρώπη θα είναι η πρώτη ήπειρος που θα έχει εφαρμόσει πλήρως τη βιωσιμότητα σε κάθε τομέα. Έχουμε πάρα πολύ μέλλον ως τότε και επίσης έχουμε πάρα πολύ απόθεμα γκλίτερ, το οποίο δεν ξέρουμε πώς να ανακυκλώσουμε (αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο) ή τέλος πάντων τι να το κάνουμε για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον.

Τι θα απογίνουμε χωρίς γκλίτερ; Κανείς δεν ξέρει, σίγουρα όμως κάποια εναλλακτική θα βρεθεί, κι αυτό είναι μία ακόμα πρόκληση βιωσιμότητας για τον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below