Η γη θα είναι πάντα η βασική κινητήριος δύναμη κάθε Ουκρανού. Η αγάπη γι’ αυτήν, ο σεβασμός, οι ιεροί συμβολισμοί που έρχονται από το μακρινό παρελθόν – όλα αυτά καταδεικνύουν την οικειότητα ανάμεσα στους Ουκρανούς και την εύφορη γη τους, που αποκαλούν chernozem.

Αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, που οι αγρότες συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες πολέμου, παρά τα σφυρίγματα των πυραύλων πάνω από το κεφάλι τους ή τις νάρκες στο έδαφος. Οι ήρωες της εποχής μας είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες και γιατροί και, μετά από αυτούς, οι αγρότες. Όλοι τους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια: πρώτον, την εθνική, δεύτερον, την επισιτιστική. Γι’ αυτό είμαστε εξίσου χαρούμενοι με τις νίκες στα πεδία της μάχης και στα σταροχώραφα. Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι εισβολείς έχουν εξαγάγει σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη. Η συγκομιδή της χειμερινής σοδειάς θα αρχίσει τον Ιούνιο και οι Ρώσοι σχεδιάζουν να την εξαγάγουν επίσης. Τέτοιες δράσεις μπορεί να οδηγήσουν στην πείνα. Με αυτό τον τρόπο, η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες εκβιασμού ολόκληρου του κόσμου. Έτσι προέκυψε η ιδέα το τεύχος Ιουνίου του Marie Claire Ουκρανίας να είναι αφιερωμένο στη γη και στους αγρότες που συνεχίζουν αδιάκοπα την εργασία τους εδώ και αιώνες.

Φωτογραφία της Ουκρανής δημιουργού Nadiia Shapoval. Δημοσιεύτηκε σε συνέντευξή της στη Γαλάτεια Λασκαράκη και το Marie Claire Greece.

Η συντακτική ομάδα του Marie Claire Ουκρανίας, προκειμένου να καταδείξει την ιερή και στενή σχέση των Ουκρανών με τη γη τους, επέλεξε τη θρυλική φωτογραφία του Robert Capa «The Peasant Woman» («Η χωρικός»), την οποία είχε τραβήξει το 1947 στην Ουκρανία. Η χαμογελαστή γυναίκα με την κεντημένη πουκαμίσα είναι σύμβολο της αδιάσπαστης ενότητας των ανθρώπων της Ουκρανίας, που πάντα θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους να τη φροντίσουν και να τιμήσουν τις παραδόσεις της.

Στο κεντρικό άρθρο του τεύχους Ιουνίου του Marie Claire Ουκρανίας, η συγγραφέας και πολιτισμολόγος Gromovytsia Berdnyk ξεναγεί τους αναγνώστες στην ιστορία της αγροτικής Ουκρανίας, αναφέρεται στην οικειότητα της πατρίδας της με την chernozem και εξηγεί γιατί χαρακτηρίζεται από τέτοιο ζήλο για την καλλιέργεια της γης:

«Ο σεβασμός των Ουκρανών προς τη γη ανάγεται σε ένα ολόκληρο σύστημα τελετουργικών που συνδέεται με τις εποχές. Όλα τα κάλαντά τους, συγκεκριμένα, μιλούν για την επαφή με τη Μητέρα Γη, για παράδειγμα αποτελούν ευχές για καλή σοδειά και επικλήσεις για ξύπνημα της γης και γέννα νέας ζωής» όπως σχολιάζει η Berdnyk.

Φωτογραφία της Ουκρανής δημιουργού Nadiia Shapoval. Δημοσιεύτηκε σε συνέντευξή της στη Γαλάτεια Λασκαράκη και το Marie Claire Greece.

Επιπλέον, από τους προϊστορικούς χρόνους η πατρική γη αποτελεί για τους Ουκρανούς την κινητήριο δύναμη για νίκη σε όλες τις μάχες. «Οι Κοζάκοι δεν πολεμούσαν για να υπερασπιστούν ηγέτες ή συγκεκριμένες ιδέες, τα ύψιστα ιδανικά τους ήταν η ελευθερία και η γη στην οποία έστεκαν τα σπίτια τους, μεγάλωναν το σιτάρι και τα παιδιά τους, φώλιαζαν οι πελαργοί. Έχω την αίσθηση πως αυτή είναι η υπερδύναμη των υπερασπιστών μας – η πατρική γη ως αρχέτυπο, σύμβολο και βωμός» όπως καταλήγει η συγγραφέας.

Δείτε το νέο, ψηφιακό εξώφυλλο του Marie Claire Ουκρανίας:

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο marieclaire.ua

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below