Είναι δύσκολο να εντοπίσεις στην πρώτη γνωριμία αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι αναξιόπιστος ή τοξικός αλλά η γλώσσα του σώματός του και αυτά που λέει -μαζί με τη γενικότερη ενέργεια που εκπέμπει- θα σου δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τη συνέχεια.

Μπορεί να μιλάμε για τον μελλοντικό σύντροφό σου, τον γείτονά σου ή ακόμα και έναν άνθρωπο που συναντάς τυχαία. Αν κάτι δεν σου “κολλάει” εμπιστεύσου το ένστικτό σου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Αν νιώθεις ότι πρέπει να απομακρυνθείς από κάποιον ή να δώσεις τέλος σε μια σχέση, προσπάθησε να μη το αγνοήσεις. Κάνε αυτό που νιώθεις και μίλα με έναν φίλο ή με κάποιον ειδικό αν χρειάζεσαι βοήθεια.

Αν ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόμαστε είναι χειριστικός μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για σένα για αυτό δώσε βάση στα παρακάτω κοιτά χαρακτηριστικά αυτών που δεν θες να είναι στη ζωή σου.

1. Αγνοούν τα φυσικά σου όρια. Για παράδειγμα, στέκεται πολύ κοντά σου και όταν απομακρύνεσαι καλύπτει ξανά την απόσταση, δεν δέχεται το “όχι” ως απάντηση ή ακόμα και χαριτωμένες ενέργειες όπως το γαργάλημα ενώ έχεις ζητήσει να σταματήσει.

2. Δεν διακόπτουν την οπτική επαφή. Αρκετοί χειριστικοί χαρακτήρες, όπως είναι οι ναρκισσιστές και οι ψυχοπαθείς, έχουν την τάση να κοιτούν έντονα στα μάτια.

3. Κυριαρχούν στη συζήτηση.

4. Η διάθεσή τους αλλάζει γρήγορα.

5. Μοιάζουν αποξενωμένοι. Αν παρά την συνεχή οπτική επαφή αυτό που βλέπεις απέναντί σου θα το περιέγραφες ως “βλέμμα πεθαμένου”.

6. Ανοίγονται πολύ γρήγορα.

7. Κάνουν αγενής αναφορές.

8. Δεν έχουν ενσυναίσθηση.

9. Προχωράνε πολύ γρήγορα. Μπορεί μια σχέση που εξελίσσεται γρήγορα να μοιάζει ως “σωστή” αλλά κρύβει και παγίδες.

10. Ξέρουν πολλά για σένα. Βγαίνετε λίγο αλλά έχουν ήδη μάθει πού δουλεύεις, πώς λένε τη διπλανή σου στη δουλειά, πού πήγες σχολείο κι άλλα τέτοια. Μην το αντιμετωπίσεις ελαφρώς ακόμα κι αν στο παρουσιάσουν ως κάτι νορμάλ να σε ψάχνει κάποιος τόσο πολύ πριν καν γνωριστείτε ουσιαστικά.

11. Σου λένε πώς να νιώσεις.

12. Δεν ακούν όταν λες “όχι”.

13. Αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη.

14. Δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Αυτό θα σε ενοχλήσει σίγουρα αλλά θα το καταλάβεις σε όλο του το εύρος αν δεις πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους ανθρώπους.

15. Οι σκέψεις τους είναι άσπρο ή μαύρο.

16. Στρέφουν τον έναν ενάντια τον άλλο.

17. Είναι ασυνεπείς και απρόβλεπτοι.

18. Δεν λένε ξεκάθαρα την ιστορία τους. Δώσε σημασία αν αυτά που σου περιγράφουν μοιάζουν σαν να μην είναι όλη η αλήθεια ή αν κάθε φορά που κάτι λένε αλλάζει η περιγραφή.

19. Δεν κρατούν το λόγο τους.

20. Δεν μπορούν να αντέξουν την αρνητική κριτική.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below