Ακόμη και στις πιο σταθερές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, ένας σύντροφος μπορεί να ποθεί λίγη περισσότερη ανεξαρτησία. Αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να πράξει πίσω από την πλάτη του ή της συντρόφου του. Όχι απαραίτητα για κακό. Δεν αναφερόμαστε, δηλαδή, μόνο στην απιστία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί εκείνος που κατέχει τον ρόλο του άντρα στη σχέση να κάνει, χωρίς να το αποκαλύψει στο ταίρι του.

Καθώς η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να μείνουν περισσότερο στο σπίτι τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί στράφηκαν σε έργα βελτίωσης του χώρου τους, για να δημιουργήσουν καλύτερα περιβάλλοντα για εργασία, γυμναστική, εκπαίδευση στο σπίτι ή απλώς χαλάρωση με άνεση. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας HomeAdvisor, που αναλαμβάνει εργασίες ανακαίνισης, διαπίστωσαν μέσα σε αυτό το διάστημα πως τα ζευγάρια δεν είναι πάντα ξεκάθαρα μεταξύ τους αναφορικά με τις βελτιώσεις στον χώρο τους.

Συγκεκριμένα, ρώτησαν 975 ιδιοκτήτες κατοικιών και πελάτες τους που έκαναν μικροδιορθώσεις και μαστορέματα στο σπίτι τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 30% των ερωτηθέντων πήραν μια απόφαση σχετικά με το σπίτι ή κάποια εργασία σε αυτό, χωρίς να ενημερώσουν το άλλο τους μισό. Η έρευνα, επίσης, έδειξε πως οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άντρες. Για την ακρίβεια το 33% των αντρών παραδέχτηκε πως έκανε κάποια εργασία στο σπίτι χωρίς να το συζητήσει με τη σύντροφό του, σε αντίθεση με το ποσοστό των γυναικών που ήταν 25%.

Οι αλλαγές στον χώρο και η επιρροή τους στη σχέση

Αν θέλετε να μάθετε πόσο αντέχει η σχέση σας στο άγχος και την πίεση, προσπαθήστε να κάνετε μία ανακαίνιση ή μία μετακόμιση. Στην παραπάνω έρευνα 7 στα 10 ζευγάρια το βρήκαν ένα πολύ αποτελεσματικό τεστ, ενώ ένα στα πέντε περιέγραψε τη διαδικασία ως «πολύ αγχωτική».

Σύμφωνα με συμβούλους γάμων, ψυχολόγους, δικηγόρους, αλλά και αρχιτέκτοντες η διαδικασία της ανακαίνισης μπορεί να επιφέρει επιπλέον πίεση σε ένα ζευγάρι, καθώς αλλάζει την καθημερινότητά του. Επιπλέον, αν η σχέση είναι ήδη προβληματική θα φέρει στο φως αυτά τα προβλήματα. «Οι σχέσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα πριν την ανακαίνιση, δύσκολα θα αντέξουν το βάρος της», σημείωσε ο Bruce A. Clemens, δικηγόρος διαζυγίων από το Λος Άντζελες σε ρεπορτάζ των Los Angeles Times.

Ο Walter A. Brakkelmans, καθηγητής στο πανεπιστήμιο UCLA, κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις, υποστηρίζει στο ίδιο ρεπορτάζ ότι είναι σύνηθες να υπάρχουν εντάσεις στη διάρκεια μιας ανακαίνισης ή τα πράγματα να γίνονται χειρότερα αντί να βελτιώνονται με την αλλαγή. «Μάλιστα, αυτός είναι και ένας πολύ σοβαρός λόγος που συχνά σχέσεις διαλύονται», αναφέρει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το έντονο στρες;

Οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι γάμου προτείνουν πέντε πράγματα:

  1. Επικοινωνία: Να μιλάτε μεταξύ σας και να εκφράζετε τις σκέψεις και τις ανάγκες σας.
  2. Ειλικρίνεια: Όταν συζητάτε αποφύγετε τα ψέματα ή τα μισόλογα. Πείτε αυτό που σκέφτεστε με ήρεμο και όμορφο τρόπο, αλλά μην κρύψετε όσα νιώθετε.
  3. Μοιράστε τις δουλειές και τις ευθύνες ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα σας.
  4. Συζητήστε το οικονομικό: Μην περιμένετε τα χρήματα να έρθουν από τον ουρανό ούτε πως με λίγα θα εχέτε το καλύτερο αποτέλεσμα. Οργανώστε τον προϋπολογισμό σας, ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.
  5. Μείνετε ενωμένοι: Θα ακούσετε πολλά στη διάρκεια μιας ανακαίνισης ή μιας αναζήτησης για νέα στέγη. Εσείς να θυμάστε όσα συζητήσατε με το ταίρι σας και να μείνετε πιστοί και πιστές σε όσα αποφασίσατε μαζί. Άλλωστε, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους τι πραγματικά χρειάζεστε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below