Όταν η Susanna Abse ξεκίνησε να ασχολείται με τη συμβουλευτική ζευγαριών, υπήρχαν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες που έπρεπε να ακολουθηθούν και ερωτήσεις που σχεδόν απαγορευόταν να γίνουν. «Πλέον, οι περισσότεροι θεραπευτές αλληλεπιδρούν και κάνουν ευθείς ερωτήσεις με τα ζευγάρια που συνεργάζονται», αναφέρει σε δηλώσεις της στον Guardian. «Προσωπικά, δεν μπορώ να μιλήσω με άνθρωπο που μου έχει ζητήσει βοήθεια, χωρίς να μάθω για το περιβάλλον, τις σχέσεις και τη ζωή του».

Τη δεκαετία του 1990 ήταν πολύ δημοφιλείς οι θεωρίες για συγκεκριμένες συμπεριφορές που ακολουθούσαν τα ζευγάρια και οδηγούσαν τη σχέση τους στην καταστροφή. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πολλά ζευγάρια θα τσακωθούν ή θα δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα λειτουργούν με βάση τη δική τους σχέση σωστά; Όσο κι αν αρκετοί βρίσκουν ορισμένες θεωρίες κοινές σε όλα τα ζευγάρια, δουλειά μου είναι να εντοπίσω το πρόβλημα στη ρίζα του».

Η Susanna Abse δεν ακολουθεί κανόνες και παρακάτω παρουσιάζει τις πέντε αλήθειες για μια ευτυχισμένη σχέση, όπως τις αντιλήφθηκε έπειτα από δουλειά 30 ετών με ζευγάρια.

Οι διαφωνίες δεν είναι απαραίτητα αρνητικές

«Αν ένα ζευγάρι δεν διαφωνεί και δεν τσακώνεται, συνήθως, το ενδιαφέρον έχει χαθεί. Επιπλέον, αν ο θυμός για το ταίρι σας συσσωρεύεται, ξεσπά σε άλλους – τους γείτονες, τους φίλους και (πολύ χειρότερα) τα παιδιά σας. Το ζευγάρι δείχνει ήρεμο και πολύ αγαπημένο, αλλά μεγαλώνει ένα παιδί επιθετικό προς τους άλλους, χωρίς κοινωνική ζωή ή με προβλήματα συμπεριφοράς. Όλες οι δυσκολίες που δεν εκφράζονται ποτέ μεταξύ του ζευγαριού “βγαίνουν” στα παιδιά».

Κάντε σεξ (ή όχι, αλλά σημειώστε πότε σταματήσατε)

«Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που δεν κάνουν σεξ. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά αν είστε 25, 30, 40 ή και 50 ετών και το σεξ είναι ανύπαρκτο, το τέλος της σχέσης μπορεί να είναι αναπόφευκτο. Αν η σεξουαλική ζωή σας έχει πέσει σε τέλμα, μην θεωρήσετε ότι θα “ζωντανέψει” ξανά μόνη της ή μην περιμένετε προσπάθεια μόνο από τον άλλο. Εντοπίστε το πρόβλημα και ζητήστε βοήθεια νωρίς».

Οι απειλές για διαζύγιο δεν είναι ό,τι το καλύτερο

«Νομίζω αυτό είναι εύκολα κατανοητό. Τέτοιου είδους απειλές υποβαθμίζουν την αίσθηση ασφάλειας που έχει η σχέση, καθώς και τον τρόπο που λύνετε τις διαφορές σας. Αν τις επικαλείστε δείχνετε έλλειψη σεβασμού στην επιλογή σας, ενώ δύσκολα θα καταφέρετε να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας – αν αυτό είναι που θέλετε».

Αφήστε στην άκρη τις «ταμπέλες»

«Το να χαρακτηρίζουμε κάποιον και να του “φοράμε την ταμπέλα” του τεμπέλη, της υπερβολικής ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικό. Συζητήστε με το ταίρι σας ήρεμα και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τη φράση “Νιώθω” αντί για το “Είσαι έτσι ή αλλιώς”. Θα καταφέρετε περισσότερα στη σχέση σας».

Δείξτε υπομονή και γενναιότητα

«Πολλές φορές τα ζευγάρια έρχονται στον σύμβουλο σχέσεων και θεωρούν πως όλα έχουν τελειώσει στην κοινή τους ζωή. Πως αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα στον γάμο τους. Όσο τρομακτικό κι αν είναι, αυτό βήμα είναι κάτι θετικό. Σημαίνει πως ακόμα θέλετε να παλέψετε για τη σχέση σας – και θα το κάνετε, όποια κι αν είναι η έκβαση της θεραπείας».

Η πιο σημαντική συμβουλή της; Τα παιδιά θα αλλάξουν τις ισορροπίες και τη σχέση σας με τρόπο που δεν μπορείτε ούτε να προβλέψετε ούτε να προλάβετε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below