«Ήταν μια έκφραση αγάπης, υπερβολική ίσως αλλά καλοπροαίρετη», θα σκεφτήκατε την πρώτη φορά που ο/η σύντροφος εκδήλωσε κάπως ακραία τα αισθήματα που τρέφει για εσάς μπροστά στην παρέα ή την οικογένειά σας. Έπειτα ήρθε ένα δώρο κάπως ακριβό, λίγες ημέρες αργότερα ένα δεύτερο, ένα μεσημέρι μάλιστα ζήτησε να ακυρώσετε την προγραμματισμένη συνάντηση με φίλους για επιτραπέζια το βράδυ ώστε να το περάσετε αγκαλιά βλέποντας Netflix και, κάπως έτσι, βομβαρδίζοντάς σας με αγάπη και χωρίς να το καταλάβετε, η χειριστική του/της συμπεριφορά έγινε οδηγός της σχέσης σας.

«Ο άνδρας συνήθως, αλλά δεν είναι υποχρεωτική συνθήκη, “κατακλύζει” τη σύντροφο με προσοχή, στοργή, κομπλιμέντα, κολακείες και δημιουργεί ουσιαστικά το ιδανικό πλαίσιο ώστε να την πείσει πως βρήκε την αδελφή ψυχή της, αβίαστα σχεδόν. Στην πραγματικότητα, το άτομο που βομβαρδίζει με αγάπη τον/τη σύντροφο χειραγωγεί ή δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να δώσει την αίσθηση πως αποτελεί την τέλεια επιλογή», εξηγεί η Chitra Raghavan, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Πονικής Δικαιοσύνης John Jay, σχετικά με το love bombing, τη στρατηγική που υιοθετούν ναρκισσιστικά άτομα συνήθως και η οποία περιλαμβάνει την υπερβολική εκδήλωση τρυφερότητας, τις υπέρμετρα γενναιόδωρες χειρονομίες και την προσκόλληση στον σύντροφο.

Όπως διευκρινίζει από την πλευρά του ο Paul Eastwick, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ενώ στις υγιείς σχέσεις το ενδιαφέρον, η φροντίδα, η υποστήριξη και η επιθυμία είναι αμφίδρομα, στις περιπτώσεις του love bombing η αμοιβαιότητα εκλείπει και κυριαρχεί η προσπάθεια του ενός να γίνει ο «κόσμος» του άλλου.

Τα «θύματα» του love bombing, προσθέτει η Δρ Raghavan, γίνοντα συχνά υποχείρια, «χάνουν» τον εαυτό τους και πλέον ο/η σύντροφος θα τους υποδείξει πώς θα συμπεριφερθούν, τι θα φορέσουν ή τι θα πουν, ενώ η επανάκτηση του ελέγχου μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικά χρονοβόρα προσπάθεια.

Αν σκέφτεστε ότι το love bombing σας αφορά περισσότερο απ΄όσο πιστεύατε, διαβάστε τα τρία σημάδια κινδύνου και θυμηθείτε αν τελικά σας είναι γνώριμα.

1. Υπερβολικό ενδιαφέρον

Για όρια δυσδιάκριτα κάνει λόγο η Δρ. Raghavan όταν το θέμα περνά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, κάτι που συμβαίνει τόσο στις υγιείς όσο και τοξικές σχέσεις. Θα πρέπει κανείς να μπορεί να εντοπίσει την «υπερβολή» στις πράξεις ή τα λόγια του συντρόφου ώστε να διακρίνει ότι, στομφώδεις δηλώσεις όπως «είσαι το άλλο μου μισό», «ποτέ δεν γνώρισα κάποιον που να με κάνει να νιώσω οικειότητα τόσο γρήγορα» ή «είσαι ό,τι είχα ονειρευτεί» και μάλιστα στο αρχικό στάδιο της γνωριμίας, είναι μάλλον υποκριτικές παρά βαθιά εξομολογητικές.

2. Απομόνωση από φίλους και οικογένεια

Εκ πρώτης όψεος, η επιθυμία του/της συντρόφου να περνάτε όλη την ημέρα μαζί αποκομμένοι από τους άλλους φαντάζει ιδανικό σενάριο. Μέχρι να αποδειχθεί πως βασική επιδίωξη δεν είναι άλλη από τη διακοπή σχέσεων με συγγενείς και φίλους και η επιβολή ελέγχου. Με τον έλεγχο της κοινωνικής του ζωής, το άτομο που βγαίνει από μια σχέση ενδέχεται να μην έχει πού να στραφεί. «Είναι ο σπόρος της βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων αφού, όταν το καταπιεσμένο μέλος της σχέσης φτάσει στα όριά του, η διαφυγή θα είναι πολύ δύκολη», επισημαίνει η Amy Brunell, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

3. Ακριβά δώρα

Προσοχή στις υπερβολικά γενναιόδωρες χειρονομίες, προειδοποιεί ο Δρ Paul Eastwick, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με τις Δρ Raghavan και Brunell να υπερθεματίζουν πως ο βομβαρδισμός με ακριβά συνήθως δώρα αποτελεί μια στρατηγική επιρροής του/της συντρόφου από άτομα ικανά να προσποιηθούν ότι έχουν πολλά χρήματα ακόμη και αν δεν είναι αλήθεια και που, λόγω της ναρικισσιστικής τους φύσης, θέτουν ψηλά στο αξιακό τους σύστημα την απόκτηση υλικών αγαθών.

πηγή: ygeiamou.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below