Πώς εμπλέκεται το Μουσείο Μπενάκη στη δημιουργία της συλλογής Cruise 2022 του Dior, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο;

Βασικό μέλημα εξαρχής της καλλιτεχνικής διευθύντριας του γαλλικού brand, Maria Grazia Chiuri, ήταν να στήσει στην Αθήνα μια παγκόσμια γιορτή της δημιουργικότητας, του savoir-faire και του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η «συνάντηση» του οίκου με τη Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.), που από το 2012 λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη με σκοπό τη διάσωση, προβολή και αξιοποίηση των παραδοσιακών τεχνικών της μεταξουργίας, ήταν σχεδόν αναπόφευκτη.

Η Maria Grazia Chiuri επισκέφτηκε την παραδοσιακή υφαντουργία στα Πετράλωνα και της ανέθεσε την παραγωγή του στριφτού χειροποίητου κορδονιού για το γείσο της παραδοσιακής ναυτικής τραγιάσκας της συλλογής Cruise 2022.

Η Maria Grazia Chiuri επισκέφτηκε λοιπόν την παραδοσιακή υφαντουργία στα Πετράλωνα και της ανέθεσε την παραγωγή του στριφτού χειροποίητου κορδονιού για το γείσο της παραδοσιακής ναυτικής τραγιάσκας της συλλογής Cruise 2022. Την κατασκευή των διακοσμητικών στοιχείων των καπέλων ανέλαβε η οικογενειακή επιχείρηση Εργαστήριο Τσαλαβούτας, που ειδικεύεται στα ναυτικά καπέλα.

Η σειρά των αξεσουάρ για τα καπέλα δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση της υπεύθυνης της νηματουργίας ΝΗ.Μ.Α., εθνολόγου Βιργινίας Ματσέλη, υπό την επίβλεψη του Βρετανού Stephen Jones που ως καλλιτεχνικός διευθυντής καπέλων έχει ταυτιστεί με τον οίκο Dior εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Ο οίκος Dior κινηματογράφησε όλη τη διαδικασία παραγωγής όπως και τις συνεντεύξεις από τους μεταξουργούς στο ΝΗ.Μ.Α. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Μαριάννα Οικονόμου και την φωτογράφηση η Μυρτώ Παπαδοπούλου.

Δες φωτογραφίες:

Βιργινία Ματσέλη. Φωτογράφος: Ναταλία Τσουκαλά
Στιγμιότυπο από τη διαδικασία παραγωγής του στριφτού χειροποίητου κορδονιού για το γείσο της παραδοσιακής ναυτικής τραγιάσκας της συλλογής του οίκου Dior Cruise 2022 από τη Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.). Φωτογράφος: Ναταλία Τσουκαλά
Stephen Jones. Φωτογράφος: Ναταλία Τσουκαλά

Δες το σχετικό βίντεο:

Info

Μουσείο Μπενάκη / Νηματουργία Μέντης – Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α.): Πολυφήμου 6, Αθήνα, τηλ. 210 3478792. Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-15:00. Κυριακή, Δευτέρα: Κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below