Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για δύο κατηγορίες βιασμών και άλλες κατηγορίες, καταδίκασε δικαστήριο του Όσλο τον 29χρονο Μάριους Μποργκ Χόιμπι, γιο της Πριγκίπισσας της Νορβηγίας, Μέτε-Μάριτ, σε μία υπόθεση που έπληξε σημαντικά την εικόνα της νορβηγικής μοναρχίας.
Ο Χόιμπι, γιος της Μέτε-Μάριτ από σχέση πριν το γάμο της το 2001 με τον Πρίγκιπα Χάακον, αντιμετώπιζε συνολικά 40 κατηγορίες, με ανώτατη ποινή φυλάκισης 16 ετών.
Κατηγορίες και καταδίκη
Ένας από τους βιασμούς για τους οποίους καταδικάστηκε ο Χόιμπι, σημειώθηκε το 2018 στην επίσημη κατοικία του πριγκιπικού ζεύγους.
🇳🇴 An Oslo court has sentenced Norwegian Crown Princess Mette-Marit’s son to four years in prison on two counts of rape and 32 other offences, in a high-profile scandal that has rocked the monarchy.
➡️ https://t.co/Fg44kN8drn pic.twitter.com/1aDzPSaFbq— AFP News Agency (@AFP) June 15, 2026
Ο Χόιμπι, που δεν αποτελεί τυπικά μέλος της βασιλικής οικογένειας και δεν είχε σταθερή εργασία, αθωώθηκε για δύο άλλους βιασμούς, ενώ καταδικάστηκε για επαναλαμβανόμενη ενδοοικογενειακή βία κατά πρώην συντρόφου, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απειλές και άλλες παραβάσεις. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή επτά ετών.
Ο ίδιος είχε αρνηθεί τις πιο σοβαρές κατηγορίες, περιλαμβανομένων των βιασμών που η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι έγιναν, ενώ τα θύματα κοιμούνταν ή ήταν αναίσθητα, καθώς και την κατηγορία ενδοοικογενειακής βίας. Η υπεράσπισή του ζήτησε ποινή 18 μηνών για τις υπόλοιπες κατηγορίες στις οποίες παραδέχθηκε ενοχή, μεταξύ των οποίων μεταφορά 3,5 κιλών μαριχουάνας, σωματικές επιθέσεις και απειλές.
Ο Χόιμπι, που βρίσκεται υπό κράτηση από την 1η Φεβρουαρίου, δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη δίκη για ιατρικούς λόγους, αλλά εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Το μόνο θύμα βιασμού που παρευρέθηκε στην αίθουσα ξέσπασε σε δάκρυα όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία.
Ζωή μέσα στην υπερβολή
Η δίκη, που διεξήχθη από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου, αποκάλυψε τη, γεμάτη υπερβολές, ζωη του Χόιμπι, ο οποίος βρέθηκε στο ροσκήνιο σε ηλικία τριών ετών λόγω της σχέσης της μητέρας του με τον Πρίγκιπα Χάακον.
«Είμαι γνωστός κυρίως ως γιος της μητέρας μου και τίποτα άλλο. Γι’ αυτό είχα πάντα ακραία ανάγκη αναγνώρισης», είπε στο δικαστήριο.
Συνολικά, οι βιασμοί για τους οποίους κατηγορήθηκε, μεταξύ των οποίων και ένας στην κατοικία του ζεύγους, συνέβησαν μεταξύ 2018 και 2024, μετά από πάρτι, κατά τα οποία ο ίδιος δήλωσε ότι κατανάλωνε αλκοόλ και ναρκωτικά.



