H Victoria Beckham, ορκίζεται πως το μυστικό της για τέλεια επιδερμίδα ξεκινάει από την κουζίνα. «Επισκέπτομαι συχνά τον δερματολόγο μου στο Λος Άντζελες, Harold Lancer , ο οποίος είναι καταπληκτικός. Τον ξέρω εδώ και χρόνια, αυτός έσωσε το δέρμα μου» και συμπληρώνει « Συνήθιζα να έχω προβλήματα με την επιδερμίδα μου και εκείνος με συμβούλεψε να τρώω σολομό, κάθε μέρα, σε όποιο γεύμα θέλω, χωρίς να το παραλείψω όμως ούτε μια μέρα.»

Το να τρως σολομό κάθε μέρα, χωρίς καμία διακοπή φαντάζει κάπως μονότονο και δύσκολο. Ωστόσο η επιμονή δικαιώνει, αφού ο σολομός είναι μέρος μιας κατηγορίας τροφών που σχετίζονται στενά με την ευεξία και τη σωματική υγεία, καθώς και τη φυσική κατάσταση. Όμως, συγκεκριμένα, ο σολομός είναι καλός για το δέρμα γιατί, όντας πλούσιος σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας απαραίτητης πρωτεΐνης για την υποστήριξη της εσωτερικής δομής του δέρματος, καθιστώντας το έτσι πιο σφριγηλό και πιο σφριγηλό.

Getty Images

Τι είναι το κολλαγόνο και πώς ο σολομός διεγείρει την παραγωγή του στο δέρμα;

Είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στον οργανισμό και αποτελεί το 90% του δέρματος, αλλά υπάρχει και σε πολλούς άλλους ιστούς (οστά, χόνδροι, τένοντες, τρίχες) λόγω της υποστηρικτικής του λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, το κολλαγόνο λειτουργεί ως “σκαλωσιά” και, όταν πρόκειται για το δέρμα, χρησιμεύει ακριβώς για να το υποστηρίζει και να του δίνει μια σφιχτή και σφριγηλή εμφάνιση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πρωτεΐνη αλλοιώνεται και τα επίπεδά της μειώνονται: το δέρμα χάνει τον τόνο και εμφανίζονται ρυτίδες. Αν και είναι μια φυσική διαδικασία, είναι δυνατό να τονωθεί η παραγωγή κολλαγόνου και να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε ή να μειώσουμε την απώλειά του. Για να γίνει αυτό, καλό είναι να παίρνετε συμπληρώματα κολλαγόνου από την ηλικία των 25-30 ετών και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως ο σολομός.

Ποια είναι τα ωμέγα-3 που περιέχει ο σολομός;
Τα ωμέγα-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με πολύπλοκες δομές που εκτελούν βασικές βιολογικές λειτουργίες για την υγεία του οργανισμού, όπως υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, δρώντας ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη, καθώς και προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο. Η λήψη της σωστής ποσότητας ωμέγα-3 είναι απαραίτητη για την πρόληψη πολλών ασθενειών, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών ασθενειών. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπιστεί η πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς προάγει τις δομικές λειτουργίες και βοηθά να διατηρείται το δέρμα ελαστικό και υγιές. Η κατανάλωση 150 γραμμαρίων σολομού αρκεί για να προσφέρει στον οργανισμό 2,5 γραμμάρια ωμέγα-3. Η βέλτιστη ημερήσια δόση είναι 500 χιλιοστόγραμμα ωμέγα 3, επομένως ο σολομός παρέχει πολύ υψηλή ποσότητα.

Πόσο σολομό πρέπει να τρώμε
Οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση ψαριού 2-3 φορές την εβδομάδα ως μέρος μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής. Επομένως, μπορείτε να τρώτε μια μερίδα 150-250 γρ. σολομού μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below