Πιστό στη φιλοσοφία του, το πρόγραμμα του φεστιβάλ οργανώνεται και φέτος με άξονα διαφορετικές θεματικές, αντλώντας έμπνευση από τα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και τις βασικές ιδέες/θέματα που φιλοξενούνται μόνιμα στο AthensFFF, όπως είναι για παράδειγμα το Ethical Fashion και το Empowering Women.

Ακολουθούν επιγραμματικά οι κεντρικές θεματικές της φετινής διοργάνωσης (ειδικά αφιερώματα), ενώ ολόκληρο το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του φεστιβάλ.

ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

TOUCH ME, NOT – ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης συμπίπτει με τη συμπλήρωση ακριβώς ενός έτους από το πρώτο καταγεγραμμένο εγχώριο κρούσμα. Η κεντρική θεματική του 3ου Athens Fashion Film Festival είναι εμπνευσμένη από την πρωτοφανή αυτή συνθήκη που, με τον τρόπο της, εισέβαλε στις ζωές μας για να περιορίσει μια από τις βασικότερες μορφές της ανθρώπινης έκφρασης. Μέσα από τις επιλεγμένες ταινίες, βλέπουμε την αφή σε όλα τα δυνατά επίπεδα κατανόησής της, από ένα κυριολεκτικό άγγιγμα και μια αγκαλιά, μέχρι μια μεταφορά για την απουσία της ή τον τρόπο που τα ένστικτα οδηγούν τις αισθήσεις.

Η θεματική εκφράζεται σε μια πρωτότυπη επιλογή από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που, πέρα από το θέμα της αφής, εξετάζουν και τις συνθήκες που προέκυψαν από την αναγκαστική τήρηση αποστάσεων, τόσο στο σύγχρονο δυτικό κόσμο όσο και στη βιομηχανία της μόδας. Η «Μη μου άπτου» επιλογή αυτονόητα περιλαμβάνει ταινίες απομόνωσης, καθώς και fashion films που έγιναν για να αντικαταστήσουν τις καθιερωμένες εβδομάδες μόδας (Fashion Weeks). Στο πλαίσιο του προγράμματος προβάλλονται επίσης “Το τέλειο χτύπημα” του Τζουσέπε Τορνατόρε και ο αριστουργηματικός “Πορτοφολάς” του Ρομπέρ Μπρεσόν, δύο αγαπημένα φιλμ στα οποία η αίσθηση της αφής παίζει σημαίνοντα ρόλο.

SEVEN

Women – SEVEN MenΜια ακόμη υπενθύμιση πως κινηματογράφος και μόδα συμβιώνουν σε ένα ανεξάρτητο κινηματογραφικό είδος. Από το πρώτο κιόλας AFFF υπογραμμίσαμε τη συμβίωση αυτή ως μια σχέση αγάπης. Όπως σ’ όλους τους έρωτες, υπάρχουν στιγμές που η ένωση κορυφώνεται κι οι αισθήσεις αποθεώνονται. Εκεί ακριβώς οι ταινίες μόδας συναντήθηκαν με μερικούς από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου της τελευταίας 10ετίας (και όχι μόνο). Δημιουργοί όπως η Agnes Varda, ο Martin Scorsese και ο Wes Anderson σκηνοθετούν μικρής ή και μεσαίας διάρκειας αριστουργήματα, για λογαριασμό φημισμένων fashion brands.

DESIGN IN FILM

Με αφορμή τη σειρά ψηφιακών συζητήσεων που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΕΚΟΜΕ και τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επαγγελματιών του design και του κινηματογράφου, ξαναβλέπουμε υπό το πρίσμα του “Design in Film” αγαπημένες μεγάλου μήκους παραγωγές, όπως το “Όταν ανθίζει η νιότη” του Γκαμπριέλε Μουτσίνο, όπου η αισθητική κι η καλλιτεχνική διεύθυνση ανατρέχουν μέσα σε δύο ώρες ολόκληρο το φάσμα του μεσοαστικού ιταλικού στυλ των τελευταίων 40 ετών. Το τμήμα περιλαμβάνει επίσης την πρεμιέρα του “Svět podle Muchy” ενός αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ, γεμάτου άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του Άλφονς Μούχα, ενός καλλιτέχνη που με έναυσμα τη συνεργασία του με τη Σάρα Μπερνάρ σημάδεψε την art nouveau και την παγκόσμια γραφιστική τέχνη (η συγκεκριμένη ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών).

CURIOSITY KILLED THE CAT–WALK

Ένα εναλλακτικό ψηφιακό fashion runway show με ορισμένα απ’ τα πιο ευφάνταστα catwalks που είδαμε ποτέ.

BIOGRAPHIES

Κάποιες από τις μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος “Biographies”, είναι οι εξής:

HALSTON

Εξαιρετικά ταλαντούχος, ο Halston μεσουράνησε στο χώρο της μόδας τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας αναγνώριση και στο ευρύ κοινό. Όταν έφτασε όμως η εποχή της Wall Street όλα άλλαξαν, και με την αυτοκρατορία του πλέον σε άμεσο κίνδυνο, ο Halston αποφασίζει να πάρει το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του.

MARTIN MARGIELA IN HIS OWN WORDS

Αν και υπήρξε ένας από τους πιο επαναστατικούς και επιδραστικούς σχεδιαστές της εποχής του, ο Martin Margiela παρέμεινε ένα μυστήριώδες πρόσωπο, καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του. Από την εποχή που ήταν βοηθός του Jean Paul Gaultier μέχρι και την εποχή που αναδείχθηκε σε καλλιτεχνικό διευθυντή της Hermès, αλλά και όταν ηγήθηκε της δικής του εταιρείας, ο Margiela ποτέ δεν έδωσε το πρόσωπό του στη δημοσιότητα και πάντα απέφευγε τις συνεντεύξεις – παρόλο που επανεφηύρε τη μόδα με το ριζοσπαστικό του στυλ, που ξεδιπλώθηκε μέσα από 41 προκλητικές collection. Τώρα, για πρώτη φορά, ο «Banksy της Μόδας» αποκαλύπτει τα σχέδια, τις σημειώσεις και τα προσωπικά του αντικείμενα σε αυτό το αποκλειστικό και βαθιά προσωπικό ντοκιμαντέρ σε σχέση με το όραμά του. Τη μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Βέλγοι DEUS.

VALENTINO: THE LAST EMPEROR

Ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας Valentino Garavani άνοιξε τον πρώτο του Οίκο Μόδας το 1959. Το 2007, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί και άρχισε να προετοιμάζεται για την τελική του επίδειξη. Το ντοκιμαντέρ αυτό ακολουθεί τον Valentino τα τελευταία δύο χρόνια της εποχής του ως σχεδιαστή, μαζί με τον Giancarlo Giammetti, τον υπομονετικό σύντροφό του, τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Η επίσημη επιλογή της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από 200 σχεδόν ταινίες, από ολόκληρο το φάσμα των fashion films και της κινηματογραφικής παραγωγής. Οι ψηφιακές προβολές θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά μέσα από το athensfff.com, στο section ONLINE SCREENINGS, που θα ενεργοποιηθεί για το κοινό την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να περιηγηθούν στις ταινίες, εν όψει της επίσημης πρεμιέρας του φεστιβάλ στις 25 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 ταινίες μεγάλου μήκους, πάνω από 150 ταινίες μόδας – όπως πάντα με την υπογραφή κορυφαίων brands, αλλά και δεκάδων ανερχόμενων designers και δημιουργών. Για πρώτη φορά φέτος παρουσιάζουμε επίσημο διαγωνιστικό ελληνικό τμήμα (Best Greek Fashion Film award), ενώ το πρόγραμμα πλαισιώνεται και με πειραματικά φιλμ και ντοκιμαντέρ πάνω σε σύγχρονα ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων και η ηθική μόδα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below