«Το έχουν ξεφτιλίσει, είναι γριές, τι τη θέλουν τη συνέχεια του “Sex and the City”;». Αυτή ήταν λίγο πολύ η αντίδραση στον περίγυρό μου, από άνδρες και γυναίκες, για την τηλεοπτική επιστροφή της Κάρι Μπράντσο και της παρέας της με το περιβόητο σίκουελ «And just like that…». Αρκετά σκληρή η κριτική, που καταλάβαινα ότι λιγότερο είχε να κάνει με την καλλιτεχνική αξία της σειράς και περισσότερο με την «αυθάδεια» της μεσήλικης πλέον Σάρα Τζέσικα Πάρκερ να κυκλοφορεί εκεί έξω εξακολουθώντας να υποδύεται μια ηρωίδα που την απασχολούν τα ρούχα και τα «γκομενικά», ενώ στα 56 της θα ήταν πρέπον να έχει τελειώσει πια με αυτές τις φιλάρεσκες ανησυχίες και να αποσυρθεί ήσυχα εκτός του οπτικού μας πεδίου, στην ασέξουαλ ζώνη όπου, σύμφωνα με τις προσδοκίες της κοινωνίας, μετακομίζουν όλες οι γυναίκες «μιας κάποιας ηλικίας» εξορισμένες από σαρκικά και ρομαντικά πάθη.

Για να λέμε και τα καλά, έχουμε ευχαριστηθεί αρκετές τηλεοπτικές ηρωίδες στη συνδρομητική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια που ήταν και μια χαρά αληθινές με τις ρυτίδες τους και δραστήριες σεξουαλικά (Τζίλιαν Αντερσον στο «Sex Education», Τζένιφερ Ανιστον, Βαλέρια Γκολίνο και Τζουλιάνα Μαργκούλις στο «The Morning Show»), επομένως δεν ξέρω γιατί τόσο μένος ειδικά για τη Σάρα Τζέσικα που, όπως εξομολογήθηκε και η ίδια πρόσφατα, έχει δεχθεί πολλά πικρόχολα σχόλια για την εμφάνισή της και μάλιστα από γυναίκες.

Ευτυχώς, παρακολουθώντας την επόμενη γενιά γυναικών να μεγαλώνει μέσα στο σπίτι μου, παρατηρώ με ανακούφιση μια τεράστια αλλαγή νοοτροπίας σε στερεότυπα κάθε είδους. Οι κόρες μου (9 και 12 ετών) δεν χαζογελάνε με αναφορές σε ομοφυλόφιλες σχέσεις (ακόμη και τα σενάρια των οικογενειακών sitcoms έχουν προοδεύσει), δεν θεωρούν εξωτικό ή queer το αγόρι με τις ψεύτικες βλεφαρίδες που κάνει make up tutorial στο TikTok και αποδέχονται στον περύγυρό τους (ακόμη και αν δεν μπορούν να κατανοήσουν) μια έφηβη που αυτοπροσδιορίζεται ως ουδέτερο. Ατομα που στη δική μου εποχή -για να μην πάμε μακριά- περνούσαν μια κόλαση στο σχολείο.

Οι δύο νεαρές γυναίκες που μίλησαν στο συνέδριο Marie Claire Power Trip και φωτογραφήθηκαν για το διπλό εξώφυλλο του τεύχους Δεκεμβρίου καταρρίπτουν και αυτές από μικρές τα στερεότυπα μόδας και ομορφιάς. Η Βρετανή ελληνοκυπριακής καταγωγής Σοφία Χατζηπαντελή, η μαθήτρια που δεχόταν bulling για το εκκεντρικό της ντύσιμο ή τα πυκνά της φρύδια, κάνει σήμερα μια σπουδαία διεθνή καριέρα χωρίς να αλλάξει την εμφάνισή της για να μπει στο κλασικό καλούπι του μοντέλου και στηρίζοντας καθημερινά το δικαίωμα στη διαφορετική ομορφιά μέσα από το κίνημά της #unibrowmovement. Και η Εύα Απιο, κόρη μιας πρώην Μις Ουγκάντα, δεν ακολούθησε τον δρόμο της μητέρας της χωρίς να θέσει πρώτα τους δικούς της όρους και να βρει τα πατήματά της, ενώ σήμερα δίνει πίσω λίγη από τη γνώση και τη δύναμη που κέρδισε στην πορεία, με το ίδρυμα Eva Apio Foundation για την εκπαίδευση παιδιών στη γενέτειρά της.

Το τεύχος Δεκεμβρίου αφιερώνει ένα μέρος της ύλης του στη διαφορετικότητα και ταυτόχρονα γιορτάζει τα επιτεύγματα των γυναικών που ουδέποτε έδιναν σεντ τσακιστό για τις απόψεις των άλλων.

Η σταρ Μιμή Ντενίση, ατρόμητη, λαμπερή, πάντα ενδιαφέρουσα, μιλάει για όλα χωρίς περιστροφές λίγο πριν βγει στις αίθουσες η αγγλόφωνη υπερπαραγωγή της «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Ενώ η συνάδελφός μας Μαρίλη Ευφραιμίδη, η φίλη μας, η άψογη επαγγελματίας, η δοτική νεαρή μητέρα, γράφει για πρώτη φορά για τη σοβαρή ασθένειά της, για το ταξίδι της από την άρνηση ως την αποδοχή και από τους περιορισμούς μιας φθίνουσας υγείας ως τις καινούριες συναρπαστικές κατακτήσεις της ζωής της. Τώρα που το σκέφτομαι είναι και τρελή φαν του «Sex and the City», επομένως βασίζομαι πάνω της να «κατεβάσει» τον νέο κύκλο.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below