O Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν και οι τηλεοπτικοί δημιουργοί του Game of Thrones είχαν αρκετές σεζόν στη διάθεσή τους προκειμένου να κάνουν τη Ντενέρυς πιστευτή υποψήφια βασίλισσα των επτά βασιλείων. Πολλοί φανς της σειράς είναι και φανατικοί της μητέρας των δράκων, κυρίως επειδή ακριβώς είναι μητέρα των δράκων που είναι ζωντανά υπερόπλα, και δεδομένου ότι εξοπλιστικά το έχει τερματίσει, τη θεωρούν ιδανική για το θρόνο. Άλλοι πάλι, ειδικά όσο η υπόθεση εξελίσσεται και μαζί της οι χαρακτήρες, την αντιπαθούν κάθε χρόνο και περισσότερο. Και οπωσδήποτε δεν θέλουν να τη δουν ούτε στην αίθουσα του θρόνου, πόσο μάλλον πάνω του.

Σύμφωνοι, είχε την ιδέα ότι ήταν η νόμιμη διάδοχος, κλώσησε επιτυχώς αυγά δράκου, βρήκε ζωντανή από τη φωτιά, απελευθέρωσε σκλάβους και συγκέντρωσε τεράστιο στρατό, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για εντυπωσιακό βιογραφικό υποψήφιας. Συνοδεύεται όμως από μερικά χαρακτηριστικά που δεν είναι ακριβώς χαρίσματα. Όπως ας πούμε ότι είναι μονοδρομημένα εξουσιομανής και καταφεύγει στη βία με τόση ευκολία που δημιουργεί ερωτηματικά για το ρόλο που παίζει η κληρονομικότητα στην περίπτωσή της (ο μπαμπάς της έμεινε στην ιστορία ως Mad King όχι επειδή τα είχε τετρακόσια). Η εμμονή της να γονατίσει μπροστά της ο,τι αναπνέει στο Γουέστερος δεν είναι δείγμα ικανού ηγέτη, ιδίως όταν όποιος αρνείται κινδυνεύει να γίνει στάχτη με όχι και τόσο δημοκρατικές διαδικασίες. Πώς ακριβώς είναι διαφορετικός αυτός ο εξαναγκασμός, μπροστά στην τυραννία των (rip) αρχόντων που καταπίεζαν τους λαούς που η ίδια απελευθέρωσε είναι κάτι που μένει να εξηγηθεί από τους πιστούς της, εκτός αν η σύλληψη της ελεύθερης βούλησης σταματάει εκεί που αρχίζει ο νόμος της Καλίσι. Παριστάνει το Μεσσία και ταυτόχρονα απαιτεί το σεβασμό όλων αλλιώς προφανώς θα κάνει μακελειό, ενώ όταν έρχεται η ώρα της απόδοσης ευθυνών έχει πάντα κάποιον εύκαιρο (τον Τύριον, για παράδειγμα) να κατηγορήσει για τις αποφάσεις της, επειδή τη βρήκαν ας πούμε μικρή και καλή και την εκμεταλλεύονται. Παράλληλα, στη μάχη με τους παγωμένους απέθαντους η συμμετοχή της δεν ήταν και για ανδριάντα.
Εν τω μεταξύ όλη η κασέτα περί νόμιμης διαδοχής του θρόνου επειδή ήταν πρώτη στη σειρά αίματος προφανώς πάει περίπατο όταν μαθαίνει ότι ο αγαπημένος ανιψιός της, Τζον Σνόου προηγείται – ο οποίος προφανώς απολαμβάνει λιγότερο έως καθόλου να σκοτώνει κόσμο, είναι γενναίος και επιπλέον έχει αναστηθεί χωρίς να αποκτήσει το υπερτροφικό εγώ της θείας του. Όταν η Ντενέρυς έμαθε τα νέα αντέδρασε με καχυποψία (το αιμομικτικό της υπόθεσης ποσώς την ενδιέφερε) και έχουμε ελάχιστα επεισόδια για να δούμε αν με τις τελευταίες εξελίξεις θα αλλάξει καθόλου μοτίβο συμπεριφοράς και θα βάλει νερό στο κρασί της αρχομανίας της. Δεδομένου πόσο αφόρητη την έχουν κάνει οι δημιουργοί τις τελευταίες σεζόν, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.