Μόνο όποιος ζει κάτω από μια πέτρα δεν έχει ακούσει για το νέο τραγούδι της Σακίρα στο οποίο περιποιείται τον πρώην σύντροφό της, Ζεράρ Πικέ με τον δικό της, μοναδικό τρόπο. Στους στίχους του “BZRP Music Session #53”, συγκρίνει τον εαυτό της με Ferrari και Rolex και την ερωμένη του, Κλάρα Κία με Twingo και Casio, και τραγουδά ότι η ίδια αξίζει όσο δύο 22αρες, όπως κάποτε έκανε η Ρίτα Σακελλαρίου σε αναρχικά ελληνικά. Αναφέρεται και στην πεθερά της και αφού του ανακοινώνει ότι του έπεφτε πολλή, λέει ότι οι γυναίκες δεν κλαίνε πια, απλά (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση), πάνε ταμείο.

Μέσα σε 24 ώρες, το κομμάτι είχε 63 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, σπάζοντας διάφορα ρεκόρ, και περισσότερα από 14 εκατομμύρια λήψεις στο Spotify. Προφανώς πολύς κόσμος ταυτίστηκε με την προσέγγιση της 45χρονης Κολομβιάνας, ήτοι να μη βάλει φρένο στην αντίδρασή της στην απιστία του συντρόφου της και να εκδηλώσει όσο πιο εκρηκτικά μπορούσε την οργή της. Δεν θεώρησε σκόπιμο να δείξει ανωτερότητα και να αποχωρήσει με σκανδιναβική ψυχραιμία και οπωσδήποτε δεν έμεινε με τον άχαρο ρόλο της καημένης απατημένης, που τόσο συχνά και με μεγάλη ευκολία αποδίδεται στις γυναίκες που βρίσκονται στη θέση της.

Προφανώς πολύς κόσμος ταυτίστηκε με την προσέγγιση της 45χρονης Κολομβιάνας, ήτοι να μη βάλει φρένο στην αντίδρασή της στην απιστία του συντρόφου της και να εκδηλώσει όσο πιο εκρηκτικά μπορούσε την οργή της.

Ασφαλώς, η κίνησή της προκάλεσε και αντιδράσεις, αφού πολλοί βρήκαν την κίνησή της μικροπρεπή και θεώρησαν ότι οι στίχοι της κρύβουν εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Σίγουρα, το να συγκρίνεις τις γυναίκες με αυτοκίνητα και ρολόγια δεν είναι ακριβώς αντίδοτο στον σεξισμό – και το να υπονοείς ότι μόνο τα πανάκριβα αντικείμενα έχουν αξία δεν στέλνει το πιο θετικό μήνυμα εκεί έξω, αλλά με το τραγούδι της αυτό η Σακίρα ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θέλει να σώσει τον κόσμο. Δεν είναι ένα φεμινιστικό μανιφέστο, είναι η προσωπική έκφραση μιας γυναίκας που όπως και να αντιδρούσε στον άσχημο χωρισμό της, κάποιος θα έβρισκε λόγο να την κριτικάρει έτσι κι αλλιώς – οδηγίες ορθής χρήσης για τη ραγισμένη καρδιά δεν υπάρχουν. Το γεγονός ότι αυτή η έντονη, εμπρηστική έκφραση βρίσκει θαυμαστές που μετριούνται σε εκατομμύρια, σημαίνει ότι για ένα πράγμα τουλάχιστον η Σακίρα ξέρει τι λέει, αφού σίγουρα δεν κάθεται να κλαίει.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below