Το Master Chef είναι ένα διασκεδαστικό μαγειρικό reality show που κάθε φορά μας κρατά κολλημένους στην τηλεόραση. Οι κριτές, τα πιάτα, ο ανταγωνισμός αλλά και οι προσωπικότητες των παιχτών δεν μένουν ποτέ ασχολίαστες. Φέτος, πολλοί ήταν αυτοί που ξεχώρισαν και μας έβαλαν στη διαδικασία να τους ψάξουμε και να τους συζητάμε με πρώτη και καλύτερη την Σπυριδούλα Καραμπουτάκη.

Η Σπυριδούλα είναι μια φιλόδοξη γυναίκα ετών 25 που από την στιγμή που πέρασε την πρώτη οντισιόν δε χάνει ευκαιρία να μας πει ότι θα είναι η επόμενη Ελληνίδα Master Chef. Η ανάγκη της να τονίζει ξανά και ξανά το στόχο της αυτό δημιούργησε ένα πρώτο αρνητικό κλίμα απέναντι της, καθώς έγινε εν τέλει κουραστική. Μάλιστα, η δικαιολογία της είναι πάντα πως είναι αληθινή και παραδέχεται πως ήρθε να κερδίσει, αλλά πραγματικά το έχει κάνει ξεκάθαρο, δεν χρειάζεται να το ξαναπεί. Ακόμα, δεν χάνει ευκαιρία να μας θυμίσει ότι παντρεύεται, ενώ έχει μεγάλο καμάρι που είναι η μοναδική γυναίκα στην ομάδα του Λεωνίδα Κουτσόπουλου. Πιθανότατα, με τα λόγια της προσπαθεί να κερδίσει λίγο παραπάνω χώρο στον ανδροκρατούμενο κόσμο του Master Chef.

Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται η Σπυριδούλα παλεύει. Έχει καταφέρει να είναι μία υπολογίσιμη δύναμη, να έχει κλίκα, φίλους και εχθρούς όπως κάθε παίκτης reality που σέβεται τον εαυτό του. Η παρέα της βέβαια αποτελείτε από άνδρες και μάλιστα από τους άνδρες – φαβορί για τη νίκη. Πρόκειται για ένα κλασσικό μοτίβο. Η δυναμική γυναίκα που κατάφερε να μπει στην ομάδα των καλύτερων ανδρών. Αυτό σημαίνει άραγε πως είναι ικανή και την υπολογίζουν ως ισάξια ή θα είναι πάντα ο τελευταίος τροχός που της κάνουν και τη χάρη να αράζει μαζί τους; Δεν χάνουν ευκαιρία να την βγάλουν υποψήφια προς αποχώρηση μετά από κάθε ομαδική, ζητώντας της ταπεινά συγνώμη επειδή δεν μπορούν με τίποτα να ψηφίσουν έναν άλλο ικανό και άξιο άνδρα.

Οι υπόλοιπες γυναίκες του παιχνιδιού για τη Σπυριδούλα είναι καλά κορίτσια, αλλά δεν είναι για την κουζίνα. Η ξανθιά Ασημίνα που σύμφωνα με του άνδρες και την Σπυριδούλα μπορούσε απλά να καθαρίζει ντομάτες, αφού έβγαλε δύο τρία φαβορί εκτός συναγωνισμού έχει καταφέρει να κερδίσει τη γαλήνη της και να μην δέχεται συνεχώς σχόλια όπως παλιά. Χρειάστηκε όμως αρκετός καιρός για να την αποδεχτούν και για να μην σχολιάζουν πια την απόδοση της. Όχι βέβαια να τη βλέπουν και σαν ανταγωνισμό.

Πρόσφατα με την επιστροφή μίας παλιάς παίκτριας, της Εύας, η οποία όντως φαίνεται να είναι πολύ μπερδεμένη και να μη μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, το σπίτι ήρθε σε μεγάλη αναταραχή. Η Σπυριδούλα και τα αγόρια της δεν δέχθηκαν ποτέ την παραμονή της εκεί καθώς έκοβε απλά κρεμμύδια και μάλιστα το έκανε και λάθος. Μπορεί να είχαν και δίκιο, το μένος της Σπυριδούλας όμως ήταν άσβεστο, οι κακίες πολλές και οι σπόντες ακόμα περισσότερες.

Έχουμε, λοιπόν, στου δέκτες μας μία γυναίκα που μιλά υπερβολικά πολύ για τον εαυτό της και τις ικανότητες της και σχολιάζει συνεχώς τα λάθη των άλλων, των άλλων γυναικών κατά κύριο λόγο. Κάποιοι λένε πως είναι ψυχούλα, ενώ άλλοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο που τους μιλά. Την έχουμε δει και να κλαίει όταν ήρθε αντιμέτωπη με τον καλό της φίλο Σταμάτη, έναν αρκετά βαρύ, «παντελονάτο» (κλασσικός όρος για ελληνικό reality) μάγειρα, επίσης από τα φαβορί, ο οποίος αποχώρησε οικειοθελώς. Κάπου εκεί η Σπυριδούλα έμαθε για την εικόνα που έχει διαμορφώσει στο κοινό, αλλά προτίμησε να παραμείνει αληθινή και να μην αλλάξει τακτική, κάτι που ίσως είναι αρκετά ειλικρινές, αλλά δεν μας έκανε να αλλάξουμε γνώμη.

Η Σπυριδούλα είναι πολύ νέα και καλά θα κάνουμε να μη βιαστούμε να την κρίνουμε. Η συμπεριφορά της διαβάζεται αρχικά ως κακεντρέχεια και αθέμιτος ανταγωνισμός. Καλό θα ήταν όμως μέσα από το παράδειγμά της να μιλήσουμε για το φαινόμενο του εσωτερικευμένου μισογυνισμού. Έχουμε μπροστά μας μια δυναμική γυναίκα, η οποία δε φοβάται να ανταγωνιστεί άνδρες και να παλέψει στα ίσα μαζί τους. Πολλοί θα λέγανε πως αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ισότητα των δύο φίλων. Η γυναίκα αυτή όμως προσκολλάται στους άνδρες, αντλεί επιβεβαίωση από αυτούς και μειώνει τις υπόλοιπες γυναίκες γύρω της, οι οποίες είναι για αυτή κατώτερες της, γυναικούλες.

Οι γυναίκες κάνουν βήματα για να σταθούν δίπλα στους άνδρες, αλλά ξεχνούν τις υπόλοιπες γυναίκες. Από μικρή ηλικία τα κορίτσια μαθαίνουν να βλέπουν ανταγωνιστικά το ένα το άλλο και στην προσπάθεια τους να ξεχωρίσουν πολλές φορές δαιμονοποιούν την θηλυκότητα και την μετατρέπουν σε αδυναμία. Παλιά θέλαμε να ξεπεράσουμε το «Χωρίς ξανθά μαλλιά δεν είσαι σέξι», τώρα το πρόβλημα μας είναι το «Με ξανθά μαλλιά δεν είσαι ικανή».

Δεν φταίει η Σπυριδούλα και καμία Σπυριδούλα. Στην προσπάθεια μας ως γυναίκες να κατακτήσουμε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο θα κάνουμε πολλά λάθη. Η Σπυριδούλα παλεύει για να είναι φέτος η νικήτρια γυναίκα, δυστυχώς όμως θέλει να είναι μόνο αυτή και με την στήριξη των ανδρών της κλίκας της. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για τον μισογυνισμό των γυναικών γιατί εάν δεν είμαστε ενωμένες δε θα πάμε πουθενά.

Θέλουμε Σπυριδούλα, Ασημίνα και Ιωάννα, τρεις γυναίκες διαφορετικές και ικανές, στην κορυφή και ενωμένες!