«Άσε, θα το κάνω μόνη μου»: Πόσες φορές έχουμε ξεστομίσει αυτή τη φράση; Ίσως πολλές, ιδιαίτερα αν είμαστε «τελειομανείς» και πιστεύουμε ότι κανένας άλλος δεν θα κάνει τόσο καλά όσο εμείς την τάδε εργασία στο γραφείο ή τη δείνα δουλειά του νοικοκυριού. Αν μάλιστα έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν θέλει πολύ για να «βολευτεί», το πιθανότερο είναι να μη συναντήσουμε αντίσταση και να καταλήξουμε να το κάνουμε, πράγματι, μόνες μας.

Είναι τόσο κοινό αυτό το φαινόμενο, της έλλειψης εμπιστοσύνης ότι ο σύντροφός μας ή ο συνάδελφός μας δεν μπορεί να τα καταφέρει σε ένα καθήκον, ώστε δημιούργησε ολόκληρη τάση στο TikTok, που εκπροσωπείται από το hashtag #weaponizedincompetence (θα μπορούσε να αποδοθεί, σε ελεύθερη μετάφραση, η ανικανότητα που μετατρέπεται σε όπλο).

Νοικοκυρές σε απόγνωση

Για παράδειγμα, βλέπουμε στα social media μια γυναίκα που προκειμένου ο σύντροφός της να κάνει τις σωστές αγορές στο σουπερμάρκετ, του έφτιαξε μια λίστα με τις φωτογραφίες των προϊόντων, ακόμα και με τον αριθμό του διαδρόμου στον οποίο βρίσκεται το καθένα. Ή μια άλλη, που φροντίζει τα παιδιά ενώ ο σύντροφός της «ξυπνάει στις έντεκα το πρωί, περνάει 45 λεπτά στην τουαλέτα, ξυρίζεται και κάνει ένα μεγάλο, ζεστό ντους».

«Όταν προσποιείσαι τον ανίκανο, για να κάνει κάτι κάποιος άλλος για σένα, φορτώνεις τους υπόλοιπους με πολλή έξτρα δουλειά».

Από τη μία λοιπόν υπάρχουν οι τελειομανείς, από την άλλη όσοι απαλλάσσονται ευχαρίστως από ένα πλήθος καθηκόντων, είτε ενδίδοντας στην τελειομανία των πρώτων είτε ακόμα και προσποιούμενοι ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Στη δεύτερη κατηγορία έχει παραδεχτεί ότι βρέθηκε, όταν ήταν παιδί, ο καθηγητής πανεπιστημίου Neil Shyminsky, που εξομολογήθηκε στο TikTok ότι «η στρατηγική που ακολουθούσα ήταν να πλένω τόσο χάλια τα πιάτα, ώστε να μη μου ξαναζητήσει η μαμά μου να το κάνω. Όταν προσποιείσαι τον ανίκανο, για να κάνει κάτι κάποιος άλλος για σένα, φορτώνεις τους υπόλοιπους με πολλή έξτρα δουλειά».

Φταίμε κι εμείς, φταίνε κι οι άλλοι

Κάποιες φορές, η ευθύνη μοιράζεται ανάμεσα στους δύο, αλλά το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι ο τελειομανής, ή η τελειομανής, να φλερτάρει με τη σωματική και πνευματική εξάντληση. Στο σπίτι, πάντως, οι υποχρεώσεις συνήθως κατανέμονται ανισομερώς σε βάρος των γυναικών, όπως δείχνουν μελέτες που διεξάχθηκαν στη διάρκεια του lockdown.

Το λεγόμενο «weaponized incompetence» ενδεχομένως να συνδέεται και με ένα άλλο φαινόμενο, του «mental load», όπως ονομάζονται όλες οι «αόρατες» εργασίες που αναλαμβάνουν ως επί το πλείστον οι γυναίκες, όπως η υποχρέωση να θυμηθούν να αγοράσουν γάλα στην επιστροφή από το γραφείο στο σπίτι ή να κλείσουν το επόμενο τσεκάπ των παιδιών στο γιατρό.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μπείτε στον πειρασμό να πείτε «Άσε, θα το κάνω μόνη μου», σκεφτείτε το καλά. Γιατί μπορεί να συμβάλετε, χωρίς να το συνειδητοποιείτε, στην εδραίωση ενός μοτίβου στην προσωπική ή την επαγγελματική σχέση σας που θα σας στοιχειώνει για καιρό και θα δυσκολευτείτε να ξεφορτωθείτε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below