Η διαδικτυακή εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ένας μπαμπάς τριών κοριτσιών κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Ο 37χρονος Marcus Alleyne από την Κορνουάλη συγκεντρώνει υπογραφές στην πλατφόρμα Change.org ώστε να αρχίσουν να δικαιολογούνται οι απουσίες από το σχολείο λόγω δυσμηνόρροιας.

Όλα άρχισαν όταν η 13χρονη κόρη του, Izzy, ζήτησε από τους γονείς της να παραμείνει μια μέρα στο σπίτι, καθώς υπέφερε από έντονους πόνους περιόδου. Ο πατέρας της επικοινώνησε με τους καθηγητές της, οι οποίοι όμως τον ενημέρωσαν ότι το κορίτσι θα χρεωνόταν με απουσία.

Ο Marcus Alleyne, μουσικός, πρώην μέλος του Βασιλικού Ναυτικού και αντιπρόεδρος της οργάνωσης Black Voices Cornwall, αποφάσισε τότε να αναλάβει δράση: «Αν τους έλεγα ότι έχει ημικρανία, τότε δεν θα κάναμε καν αυτή τη συζήτηση. Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να κάνω. Επικοινώνησα με το σχολείο για να κανονίσω μια συνάντηση με τον υπεύθυνο υγείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καμία ανταπόκριση».

Έτσι, μετά από μια κουβέντα που είχε με τη σύζυγό του και την Izzy, κατέφυγε στη διαδικτυακή κοινότητα για υποστήριξη και άρχισε μια καμπάνια με αίτημα: «Οι πόνοι περιόδου (δυσμηνόρροια) πρέπει να δικαιολογούν τις σχολικές απουσίες».

Μετά από μια κουβέντα που είχε με τη σύζυγό του και την Izzy, κατέφυγε στη διαδικτυακή κοινότητα για υποστήριξη και άρχισε μια καμπάνια με αίτημα: «Οι πόνοι περιόδου (δυσμηνόρροια) πρέπει να δικαιολογούν τις σχολικές απουσίες».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «είμαι σίγουρος ότι πολλές γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα επώδυνες περιόδους, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και ο αντίστοιχος ιατρικός όρος, αυτής της παγκοσμίως αναγνωρισμένης κατάστασης, η αντιμετώπιση της οποίας ποικίλλει, από θερμοφόρες μέχρι ιατρικές επεμβάσεις».

Ο Alleyne πιστεύει ότι όταν τα σχολεία δεν αναγνωρίζουν ως ιατρικό έναν λόγο απουσίας που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες, πρόκειται ξεκάθαρα για διάκριση σε βάρος τους. Όχι αναπάντεχα, ο αποφασιστικός μπαμπάς είχε πολύ θερμή ανταπόκριση, ιδιαίτερα από άλλους γονείς που εξέφρασαν την υποστήριξή τους. Κάποιος έγραψε, χαρακτηριστικά: «Μακάρι να μπορούσα να βάλω εκατομμύρια υπογραφές σε αυτή την καμπάνια! Όχι μόνο έχει λογικά και σπουδαία αιτήματα, αλλά νιώθω και περήφανος που την ξεκίνησε άντρας!».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below