Γιορτές έρχονται και, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μικρές συναθροίσεις στα σπίτια, λόγω και των συνθηκών, θα έχουν την τιμητική τους. Δίνουμε λοιπόν το έναυσμα για να στήσεις μια επιτυχημένη οινομάζωξη.

Τo σενάριο είναι στημένο  γύρω από αλλαντικά και τυριά γι’ αυτό υπολόγισε μια μεγάλη πιατέλα (ή μικρότερες), στην οποία θα στήσεις τα υλικά σου.

Η επιλογή είναι ελεύθερη και έγκειται στην τσέπη του καθενός, αλλά και στο κρασί (ή τα κρασιά) που σκοπεύεις να μοιραστείς. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις τυριά και αλλαντικά με χαρακτήρα, ιδανικά είτε κίτρινα παλαιωμένα, όπως κασέρι και γραβιέρα, είτε λευκά με χαρακτήρα, όπως κατσικίσιο κορμό ή μανούρι αέρος.

Τα ελληνικά τυριά τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους, βγαίνοντας στην επιφάνεια και αποκτώντας εξωστρέφεια. Έτσι πλέον θα βρεις σχετικά εύκολα τυριά από μικρά τυροκομεία της ηπειρωτικής αλλά και της νησιώτικης Ελλάδας και με μια μικρή έρευνα (και μια επίσκεψη σε ένα ενημερωμένο τυροπωλείο) θα εκπλαγείς από τις καινούριες προσπάθειες, όπως τα ελληνικά τυριά παλαίωσης με τη μέθοδο του ροκφόρ.

Για τα αλλαντικά τώρα, τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα, αλλά ικανά να γεμίσουν πολλές  πιατέλες. Θα βρεις αρκετές επιλογές από σαλάμι μέχρι και ελληνικό προσούτο (από τον Προυσό Ευρυτανίας).

Κάνε λοιπόν την έρευνά σου, την επιλογή σου -3 αλλαντικά και 3 τυριά θα ήταν μια καλή ισορροπία- και πάμε να δούμε το υπόλοιπο κομμάτι. Δίπλα στα αλλαντικά και τα τυριά καλό θα είναι να συμπληρώσεις κάποια συνοδευτικά, από απλά, όπως ελιές, ντοματίνια, λιαστές ντομάτες, καρδιές αγκινάρας, μεγάλα καπαρόκουκκα, φρέσκο αγγούρι και καρότο, μέχρι και καρύδια ή αμύγδαλα, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα(εάν επιλέξεις κάποιο κόκκινο κρασί που τους ταιριάζει).

Μην πας σε κάτι πολύ ξιδάτο ή πολύ καυτερό, γιατί όποιο κρασί και να επιλέξεις δεν θα το υποστηρίξει ιδιαίτερα. Καλό θα ήταν επίσης να έχεις μια απαλή ή αρωματική μουστάρδα και ένα ωραίο μέλι (ή μαρμελάδα) ως βασικά ντιπ για τα αλλαντικά και τα τυριά. Μπορείς να συμπληρώσεις επίσης 1-2 βαζάκια με κάποια από τα ντιπ ή τσάτνεϊ με τα οποία έχουν πλέον κατακλύσει την αγορά οι ελληνικές μικρές βιοτεχνίες. Τέλος, ψωμί, φρέσκο ή φρυγανισμένο, σε μικρές φέτες, ώστε να
κάνει ο καθένας την επιλογή του και να φτιάχνει την μπουκιά του όπως του κάνει κέφι. Μαζί με αυτό επίλεξε και κάποια κρακεράκια ή παξιμάδια ραντισμένα με λίγο λάδι.

Από τον Γρηγόρη Χέλμη. Πηγή: olivemagazine.gr 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below