«Τι είναι αυτό; Μανιτάρι μαγικό». Όχι, αυτό το μανιτάρι δεν φούσκωσε έτσι επειδή έχει μαγικές ιδιότητες, αλλά είναι το φυσικό του.

Η καλβάτια η γιγαντιαία (calvatia gigantea), που είναι κοινώς γνωστή και ως μοσχομάνταρο, είναι ένα γιγαντιαίο λευκό μανιτάρι, το οποίο είναι βρώσιμο όσο είναι ακόμη λευκό. Με τον καιρό αρχίζει και καφετίζει και τελικά θρυμματίζεται σε ένα σύννεφο καφέ σπόρων. Οπότε πρέπει να τρώγεται λευκό. H γεύση του είναι διακριτική, υπερβολικά ελαφριά για πολλούς, ενώ όταν μαγειρεύεται γίνεται πολύ μαλακό στο δάγκωμα. Είναι όμως απορροφητικό και έτσι κερδίζει μπόλικη νοστιμιά όταν μαγειρευτεί με άλλα γευστικά υλικά, σάλτσες και ζωμούς. Καρποφορεί το φθινόπωρο, σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1000 μέτρα, και δεν το συναντά κανείς εύκολα.

instagram/chaoticforager

Από τα δάση και την υγρασία, αυτό το όχι και τόσο ταπεινό μανιτάρι, κατάφερε να κατακτήσει το TikTok. Υπεύθυνη για αυτό, η χρήστης της πλατφόρμας με το όνομα chaoticforager. Μια ματιά στο προφίλ της αρκεί για να καταλάβουμε ότι το να μαζεύει καρπούς της φύσης κατευθείαν από το περιβάλλον τους, είναι στο καθημερινό της πρόγραμμα.

Η ίδια ανέβασε πριν από λίγο καιρό ένα βίντεο στο οποίο βρίσκει ένα τέτοιο μανιτάρι το οποίο είναι μεγαλύτερο και απ’ το κεφάλι της. Το συγκεκριμένο βίντεο έσπασε το φράγμα τον 5 εκατομμυρίων προβολών στο TikTok και φυσικά, έγινε viral.

Στο κανάλι της τη βλέπουμε να μαζεύει προϊόντα από τη φύση, να φτιάχνει διάφορες γήινες παρασκευές με αυτά, ενώ δίνει και κάποιες συμβουλές για τη χρήση τους. Για παράδειγμα σε ένα άλλο βίντεο με το συγκεκριμένο μανιτάρι αναφέρει ότι θα το χρησιμοποιήσει ως βάση σε πίτσα για vegan. Λέτε να πηγαίνει;

@chaoticforagerGiant puffball! #learnontiktok #mushroomedu #mycology #FerragamoLetsDance #mushroom #foragersoftiktok #mushrooms #mushroomstory #giantpuffball♬ Mr Blue Sky – Fiach Moriarty & Various Artists

Πηγή: olivemagazine.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below