Ξεκίνησε να εμφανίζεται ως καθημερινό φαινόμενο στην πρώτη καραντίνα. Ο πόνος στη μέση, στην πλάτη και τον αυχένα είναι μια γνώριμη αίσθηση όλων όσοι εργάζονται πλέον αποκλειστικά από το σπίτι, αλλά και όσων η αγαπημένη διαδρομή είναι από το κρεβάτι στον καναπέ και από τον καναπέ στο κρεβάτι. Ο εγκλεισμός έχει οδηγήσει όλους μας στο να περνάμε τη μέρα μας σκυμμένοι πάνω από το laptop ή καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση. Κι αν η γυμναστική δεν ήταν μια καθημερινή συνήθεια από την προ lockdown εποχή, τώρα η απόκτησή της φαντάζει πιο μακρινή από ποτέ, με αποτέλεσμα το σώμα σχεδόν να «ουρλιάζει» από την ανάγκη για λίγη άσκηση.

Βασικό κομμάτι αυτής είναι το stretching, το οποίο στην Ελλάδα είναι γνωστό ως διατάσεις και κινήσεις που τεντώνουν το σώμα. Γίνεται πριν και μετά τη γυμναστική, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μόνο του μια συνεδρία άσκησης που θα προσφέρει στο σώμα πολλαπλά οφέλη. Σύμφωνα μάλιστα με την Κατερίνα Γεωργοπούλου, Yoga Instructor (@yogacatt): «Stretching μπορούν και οφείλουν να κάνουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Αθλητές πρώτης γραμμής, μητέρες, μεσήλικες, παιδιά, έφηβοι, ακόμη και υπερήλικες».

Γιατί να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Έχετε κακή στάση σώματος

Το stretching μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κακή στάση του σώματος. Αν κάθεστε όλη μέρα σε μια καρέκλα ή καμπουριάζετε, μια συνεδρία λίγο πριν από τον ύπνο θα βοηθήσει να απομακρυνθούν η ένταση και το σφίξιμο από το σώμα. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο να αφιερώσετε, δοκιμάστε να κάνετε διατάσεις για ένα με δύο λεπτά κάθε φορά που κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από την εργασία σας.

Έχετε πόνους στο σώμα 

Ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος, η οποία κατ’ επέκταση θα μειώσει τους πιθανούς πόνους στο σώμα σας. Αν πάλι το συνδυάζετε με γυμναστική, θα αποφύγετε το πιάσιμο στους μυς σας την επόμενη μέρα.

Έχετε άγχος 

Οταν το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της μέρας σας εν μέσω καραντίνας είναι το binge-watching σειρών, είναι φυσιολογικό το στρες να έχει αυξηθεί και η διάθεσή σας να έχει πέσει. Μερικές απλές ασκήσεις όταν νιώθετε αγχωμένοι θα σας αναγκάσουν να εστιάσετε την προσοχή στον εαυτό σας και να απομακρυνθείτε από το εκάστοτε πρόβλημα. Ακόμα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος, γεγονός που θα βοηθήσει στο να σκέφτεστε πιο καθαρά και να είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι. «Η κυκλοφορία του αίματος σε συνδυασμό με τη συνειδητή αναπνοή δημιουργεί ευεξία», μας λέει η Κατερίνα, δίνοντάς μας ένα ακόμη κίνητρο.

Κάνετε καθημερινά γυμναστική 

Η άσκηση κάνει καλό, αλλά το σώμα έχει ανάγκη από ξεκούραση και χρόνο ανάμεσα από κάθε session για να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αντικαταστήστε την ώρα της γυμναστικής αφιερώνοντας το χρόνο αυτό στο stretching. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η απόφαση θα σας βοηθήσει να δείτε πιο γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα σας από τη γυμναστική, ενώ θα δείτε ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια και δύναμη όταν ασκείστε.

Έχετε πολύ καιρό να κάνετε γυμναστική 

Αν είστε από αυτούς που έχουν ξεχάσει τι θα πει άσκηση, προτιμήστε να ξεκινήσετε προσθέτοντας στη ρουτίνα σας διατάσεις προτού πάρετε την απόφαση να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Θα προετοιμάσει το σώμα σας πριν ξεκινήσει να γυμνάζεται ξανά, ενώ θα μειώσει και την πιθανότητα τραυματισμών.

Δεν είστε καθόλου ευλύγιστοι

Η ευλυγισία ίσως να μη σας απασχολεί τόσο αν είστε κάτω από 30 ετών, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει αν θέλετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές και να μπορείτε να κάνετε κάθε είδους δραστηριότητα τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά δεν εννοούμε να γίνετε Νάντια Κομανέτσι, απλώς να κάνετε κάθε πιθανή κίνηση μέσα στη μέρα χωρίς πόνο και υπερβολική προσπάθεια.

Είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι 

Δεν απαιτεί εξοπλισμό (εκτός ίσως από ένα στρωματάκι της yoga), ούτε μεγάλο χώρο για να γίνει. Εν μέσω lockdown είναι η ιδανική και πιο εύκολη επιλογή για να κινηθεί το σώμα σας, χωρίς να σας απασχολεί η ασφάλειά σας. Στο Ίντερνετ θα βρείτε πολλά βίντεο με διατάσεις για κάθε πιθανό επίπεδο, με ακριβείς οδηγίες για να τεντώσετε σωστά κάθε σημείο του κορμιού σας όποτε το χρειάζεστε.

Πόση ώρα πρέπει να αφιερώνετε στο stretching;

Ο γενικός κανόνας λέει πως αρχικά πρέπει να εκτελείτε κάθε διάταση για 10-15 δευτερόλεπτα και σταδιακά να αυξάνετε το χρόνο μέχρι να φτάσετε στα 45-60 δευτερόλεπτα. Η ιδανική συχνότητα για να απολαύσετε τα οφέλη είναι 4-5 φορές την εβδομάδα, αλλά αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να τις κάνετε καθημερινά. 

«Άτομα με ήπια έως και καθόλου φυσική δραστηριότητα θα ήταν ωφέλιμο να εντάξουν ένα 10λεπτο stretching μετά την πολύωρη παραμονή τους μπροστά από την οθόνη, για παράδειγμα, ενώ αθλητές και άνθρωποι με έντονη φυσική δραστηριότητα σίγουρα χρειάζονται 20 λεπτά μόνο για την αποθεραπεία των μυών τους, αλλά και για την παρατήρηση και συνειδητή διαχείριση του καρδιοαναπνευστικού τους ρυθμού», μας εξηγεί η Κατερίνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να εκτελείτε την κάθε διάταση ήρεμα και με σωστή τεχνική.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below