Τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρής μορφής παχυσαρκία κινδυνεύουν να έχουν το μισό προσδόκιμο ζωής, αν δεν χάσουν το περιττό βάρος όταν ενηλικιωθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας.

Η έρευνα αυτή έλαβε υπόψιν της 50 υπάρχουσες κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 10 εκ. άνθρωποι ανά τον κόσμο και εξήγαγε νέα συμπεράσματα με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά για τη σύνδεση της παχυσαρκίας με τον διαβήτη τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργήθηκε ένα σύστημα πόντων, που καταδεικνύει τη σοβαρότητα ή μη κάθε περίπτωσης παχυσαρκίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα τετράχρονο αγόρι με ύψος 103 εκατοστά και υγιές βάρος περίπου 16,5 κιλά έχει μηδενικό σκορ σε αυτό το σύστημα εκτίμησης κινδύνου. Ένα αγόρι στην ίδια ηλικία και ύψος, με βάρος 19,5 κιλά, έχει σκορ 2, ενώ ένα αγόρι με βάρος 22,7 κιλά έχει σκορ 3,5.

Ακόμα κι αν ανήκει στην κατηγορία 2, το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να δει το προσδόκιμο ζωής του να μειώνεται δραματικά, από τα 80 στα 65 έτη, ενώ αν υπάγεται σε πιο σοβαρή κατηγορία, τότε ενδέχεται να ζήσει μόλις μέχρι τα 39 του χρόνια.

Ακόμα, η έρευνα έδειξε ότι το 27% των παιδιών που ανήκουν στην κατηγορία 2 θα παρουσιάσει διαβήτη τύπου ΙΙ ως την ηλικία των 25 ετών, ενώ το 45% μέχρι την ηλικία των 35. Τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται όσο πηγαίνουμε προς τις πιο σοβαρές κατηγορίες.

Ο Dr Urs Wiedemann που εκπροσωπεί τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσε ότι είναι πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στο προσδόκιμο ζωής και πως θα έπρεπε να θεωρείται ασθένεια που απειλεί τη ζωή, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης μέσω της διατροφής και της άσκησης, που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και διάρκεια της ζωής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το 25% των παιδιών 10 – 11 ετών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία πάσχουν από παχυσαρκία, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών φτάνει τα 159 εκ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below