Η Σκωτία πρωτοπορεί καθώς αναδεικνύεται στην πρώτη χώρα στον κόσμο που αρχίζει να διαθέτει δωρεάν τα προϊόντα περιόδου, όπως τις σερβιέτες και τα ταμπόν, για όσες γυναίκες τα χρειάζονται.

Μόλις εφαρμοστεί ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε ομόφωνα από την τοπική κυβέρνηση, θα διανέμονται μέσα από δημοτικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικές δομές.

Το νομοσχέδιο είχε προταθεί από τη βουλευτή των Εργατικών Monica Lennon, που από το 2016 αγωνίζεται να δώσει ένα τέλος στη λεγόμενη «φτώχεια της περιόδου», όπως ονομάζεται η οικονομική αδυναμία ενός μεγάλου μέρους του γυναικείου πληθυσμού να προμηθευτεί τα απαραίτητα είδη υγιεινής για τις ημέρες της εμμήνου ρύσης. Όπως σχολίασε η ίδια: «Οι τοπικές αρχές και οι φίλιες οργανώσεις εργάστηκαν σκληρά ώστε να κάνουν πραγματικότητα την ελεύθερη πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου».

«Καθώς η οικονομική κρίση επικρατεί, το νομοσχέδιο Period Products Act είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας που δείχνει τι μπορούν να πετύχουν οι πολιτικοί αν συσπειρωθούν για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούν»

Η Lennon πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα ακόμα σπουδαίο ορόσημο για όσους αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια στην περίοδο και για τα κινήματα που δείχνουν τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι προοδευτικές και τολμηρές πολιτικές επιλογές. Καθώς η οικονομική κρίση επικρατεί, το νομοσχέδιο Period Products Act είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας που δείχνει τι μπορούν να πετύχουν οι πολιτικοί αν συσπειρωθούν για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούν».

Να σημειωθεί ότι το κόστος των ειδών υγιεινής στη Σκωτία ανέρχεται συνολικά γύρω στις 8 λίρες το μήνα, για ταμπόν και σερβιέτες, ωστόσο δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αδυνατούν να το καλύψουν. «Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να περιγράψεις τη φτώχεια της περιόδου», είπε σε σχετικό άρθρο στο BBC η Georgie Nicholson, κοινωνική επιχειρηματίας: «Πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα πακέτο μακαρόνια και ένα κουτί ταμπόν. Μαθαίνουμε ότι πολλές μητέρες αναγκάζονται να απαρνηθούν τα προϊόντα περιόδου, χρησιμοποιώντας πράγματα όπως εφημερίδες τυλιγμένες με κάλτσες, για να εξασφαλίσουν φαγητό για τα παιδιά τους».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below