Το Instagram λογόκρινε φίλτρο που σχεδιάστηκε προς υποστήριξη του γυναικείου δικαιώματος στην δωρεάν πρόσβαση ειδικών χαπιών για άμβλωση.

Το φίλτρο αποτελείται από την εικονική εκδοχή του στέμματος Lady Liberty που δημιούργησε η σχεδιάστρια κοσμημάτων Eva van Kempen και πρόκειται για αναπροσαρμογή του εν λόγω κομματιού με κύριο «υλικό» τα ειδικά χάπια. Μάλιστα, όταν ο χρήστης εφάρμοζε το φίλτρο και άνοιγε το στόμα του, εμφανιζόταν η φράση «απελευθερώστε τα χάπια άμβλωσης» και η φαρμακευτική αγωγή «έρρεε» από το στέμμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Instagram censors face-filter Lady Liberty Abortion Pills artivism campaign! . This lady liberty crown was digitalised in a collaboration between women on web and myself to give people a room to open their mouth visually and liberate abortion pills and raise awareness of upcoming Supreme Court case on March 4th in the US. This crown fits us all ! . . Press release women on waves & Link in bio . . Face filter designer @3d.gd . . @nuda.vita @munichjewelleryweek @abortionpil @prochoiceamerica @plannedparenthood . . #liberateabortionpills #abortionpil #internationalwomensday #IWD2020 #EachforEqual #mybodymychoice #prochoice #shedecides #trustwomen #womenonweb #womenonwaves #rebeccagomperts #abortion #safeabortion #medicalabortion #ladyliberty #statueofliberty #freedom #evavankempenartjewellery #chloekarayiannis  #MyRightMyDecision #nudavita #munichjewelleryweek #artjewellery #contemporaryjewellery #jewelry #roevswade #reprorights #reproductivejustice #junemedical

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eva Van Kempen (@evavankempenartjewellery) στις


Το φίλτρο που δημιουργήθηκε από την καλλιτέχνιδα επαυξημένης πραγματικότητας, Chloe Karayiannis σε συνεργασία με την οργάνωση Women on Waves, κυκλοφόρησε χθες με αφορμή την έναρξη μιας ακρόασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με το μέλλον των αμβλώσεων (και της πρόσβασης σε αυτές) στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, το Instagram δεν ενέκρινε το φίλτρο, ισχυριζόμενο ότι «το αποτέλεσμα δεν είναι κατάλληλο για τη βάση γενικών χρηστών του κοινωνικού δικτύου (συμπεριλαμβανομένων των ηλικιών άνω των 13 ετών)». Επίσης, η πλατφόρμα δεν επιτρέπει περιεχόμενο που προωθεί φαρμακευτικά προϊόντα. Οι Women on Waves από την άλλη, επισημαίνουν ότι με την άρνησή του να εμφανίσει το φίλτρο προσώπου, το Instagram παραβιάζει «το δικαίωμα στην ελευθερία της πληροφόρησης» και «την ελευθερία της έκφρασης».

Σε δήλωση της στο Dazed, η van Kempen εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το Instagram απαγόρευσε το φίλτρο «επειδή η άμβλωση είναι ταμπού», προσθέτοντας ότι η πρόθεση του εγχειρήματος ήταν να «κανονικοποιήσει την έκτρωση», όπως και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αναφορικά με τους σχετικούς αγώνες που δίνονται στις ΗΠΑ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below