Μόνο το 7% της χρηματοδότησης για ιατρική έρευνα παγκοσμίως αφιερώνεται σε θέματα υγείας που αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες. Η σοβαρή αυτή υποεπένδυση έχει οδηγήσει σε ένα ανησυχητικό χάσμα υγείας: οι γυναίκες περνούν το 25% περισσότερο της ζωής τους σε κακή υγεία σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η ανισότητα αυτή εντείνεται από την υποεκπροσώπηση των γυναικών—ιδίως των εγκύων, των γυναικών σε γαλουχία, των μετεμμηνοπαυσιακών, αλλά και των γυναικών με διαφορετικό φυλετικό υπόβαθρο—σε βασικούς τομείς ιατρικής έρευνας όπως η καρδιολογία και η ογκολογία. Μόνο το ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε πρώιμες κλινικές δοκιμές είναι γυναίκες, ενώ μόλις το 5% των φαρμάκων στην Ευρώπη έχει εγκριθεί για χρήση κατά την εγκυμοσύνη ή γύρω από αυτήν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για την αντιμετώπιση αυτού του κενού, η Παγκόσμια Συμμαχία για την Υγεία των Γυναικών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με πέντε βασικές πολιτικές συστάσεις:
- Παροχή κινήτρων για καινοτομία στην έρευνα υγείας των γυναικών.
- Αυξημένη συμμετοχή γυναικών σε κλινικές δοκιμές.
- Καλύτερη αναφορά δεδομένων με βάση το φύλο.
- Σχεδιασμός δοκιμών που λαμβάνουν υπόψη βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων.
- Ενημέρωση ιατρικών κατευθυντήριων γραμμών και ετικετών φαρμάκων με βάση αυτές τις διαφορές.
Η εφαρμογή αυτών των αλλαγών δεν θα ωφελήσει μόνο την υγεία των γυναικών παγκοσμίως, αλλά θα μπορούσε να προσθέσει και περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ ετησίως έως το 2040.
Στις 20 και 21 Μαΐου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φιλοξένησε στη Γενεύη την πρώτη Annual Health Roundtable, συγκεντρώνοντας ηγέτες από διάφορους τομείς για να συζητήσουν το μέλλον της παγκόσμιας επένδυσης και συνεργασίας στην υγειονομική περίθαλψη.