Σε κάποια φάση της ζωής σου  σίγουρα έχεις κατακλυστεί από άισθημα ντροπής ή ένοχής θέλοντας να πεις “όχι” σε κάποια φίλη σου ή στην οικογενειά σου. Ο λόγος είναι γιατί δεν θέλεις να πληγώσεις κάποιον που αγαπάς, να τον αποηοητεύσεις ή να τον κάνεις να σκεφτεί ότι δεν μποερί να βασιστεί πάνω σου.

Όλα ξεκινούν από το ότι στους ανθρώπους που αγαπάμε θέλουμε να είμαστε δοτικοί. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Θέλουμε να δίνουμε το χρόνο μας και την ενέργειά μας για να τους κάνουμε να νιώθουν ευχαριστημένοι. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις φορές που πρέπει να πεις όχι; Αυτό σε κάνει εγωίστρια;

Η τέχνη του να λες “όχι” έχει να κάνει με την οριοθέτηση. Θα σου αρκούσε αν απλά σου έλεγε ότι το να λες “όχι” είναι απόλυτα φυσιολογικό; Αν όχι, αναρωτήσουμε πόσες φορές ήσουν εκεί, διαθέσιμη για όλους αυτούς που αγαπάς. Κάθε φορά που λες “ναι” ενώ θες να πεις ακριβώς το αντίθετο καταπιέζεις τον εαυτό σου στο βωμό του τι θα σκεφτούν οι άλλοι για σένα. Συμφωνόντας σε κάτι που τελικά δεν θα καταφέρεις να κάνεις θα σου δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σου και σίγουρα δεν θα έχεις προσφέρει αυτό που σου ζητήθηκε.

Πώς να πεις “όχι” χωρίς να φοβάσαι την αντίδραση από την άλλη μεριά; Κινήσου με βάση τρεις συγκεκριμένους πυλώνες.

Να είσαι ειλικρινής

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα αισθήματα των άλλων αλλά μπορείς να έχεις τον έλεγχο του τι θα πεις και πώς θα εκφράσεις τα δικά σου. Μίλα με ειλικρίνεια και ευγένια. Το πως οι άλλοι αντιλαμβάνονται την αλήθεια σου δεν έχει να κάνει με εσένα αλλά με τους ίδιους.

Δείξε ευγνωμοσύνη

Είναι ωραίο να σε υπολογίζουν και να ζητούν τη βοήθειά σου. Αναγνώρισέ το λέγοντας ευχαριστώ και ενημέρωσε με ευγένεια ότι δεν θα τα καταφέρεις σε αυτό που σου ζητάνε.

Δώσε εναλλακτικές

Ανάλογα με το τι είναι αυτό που σου ζητάνε, δώσε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να συμβάλεις.

Όταν μιλάς με ειλικρίνεια οι άνθρωποι, το σέβονται. Εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν προσωπικά όρια, το σέβονται. Ως γυναίκες, έχουμε πάντα τη διάθεση να ανταποκριθούμε σε όλες τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για εμάς αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Το να λες “όχι” σου δίνει την ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου. Αν δεν μάθεις να το κάνεις αυτό για σένα, τότε πώς θα το κάνεις για τους άλλους; Τηνε πόμενηφορά, λοιπόν, που είσαι λίγο πριν πεις “ναι” ενώ θέλεις ακριβώς το αντίθετο, μη το κάνεις. Όσο πιο πολύ εκπαιδευείς τον εαυτό σου να λέει “όχι”, τόσο λιγότερες ενοχές θα αρχίσεις να νιώθεις.