Ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει τη σεξουαλική συναίνεση τίθεται προς ψήφιση στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Προβλέπει ότι προτού κάποιος προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή πρέπει να βεβαιωθεί ότι θα έχει τη συναίνεση του παρτενέρ του. Μια εξέλιξη που η πολιτικός Jenny Leong χαρακτήρισε στο Marie Claire Αυστραλίας «τεράστιο βήμα προόδου».

«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί δεν θα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ο σύντροφός του συναινεί. Αυτός που θέλει να έρθει σε σεξουαλική επαφή θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει πως έκανε ό,τι χρειάζεται για να έχει τη συναίνεση του άλλου» πρόσθεσε η Leong.

Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας καμπάνιας στην Αυστραλία που ζητά να αλλάξει η τρέχουσα νομοθεσία, ειδικά μετά την υπόθεση ενός άντρα ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2017 ότι βίασε τη 18χρονη Saxon Mullins έξω από κλαμπ του Σίδνεϊ. Τότε, ενώ το δικαστήριο συμφώνησε ότι το κορίτσι δεν είχε συναινέσει στην επαφή, η αντίδραση της Saxon, που ήταν να «παγώσει» (μια κοινή συμπεριφορά που πυροδοτείται από τον φόβο) χρησιμοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο ως επιχείρημα για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι θεώρησε πως είχε τη συναίνεση του θύματος.

Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας καμπάνιας στην Αυστραλία που ζητά να αλλάξει η τρέχουσα νομοθεσία, ειδικά μετά την υπόθεση ενός άντρα ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2017 ότι βίασε τη 18χρονη Saxon Mullins έξω από κλαμπ του Σίδνεϊ.

Η ίδια η Saxon Mullins δήλωσε μάλιστα πρόσφατα: «Το νομοσχέδιο του 2021 έχει μεγάλη σημασία για πολλούς επιζήσαντες, που καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι την αλλαγή που θα φέρει. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που αποφάσισα να μοιραστώ την ιστορία μου και ενώ η πρόοδος είναι αργή, γνωρίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα τεράστιο άλμα, με τη Νέα Νότια Ουαλία να ανοίγει το δρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο για τη νομοθεσία γύρω από τη συναίνεση».

Ο γενικός εισαγγελέας Mark Speakman δήλωσε, με τη σειρά του: «Κανένας δεν θα έπρεπε να υποθέτει ότι κάποιος λέει “ναι” [σε μια ερωτική επαφή] μόνο και μόνο επειδή δεν λέει “όχι” ή δεν αντιστέκεται σωματικά. Κάποιος που θέλει να κάνει σεξ, θα ρωτήσει τον άλλο. Αν ο δεύτερος δεν εκφράσει τη συναίνεσή του με λόγια ή πράξεις, τότε ο πρώτος πρέπει να επιδιώξει να βεβαιωθεί ότι έχει τη συναίνεσή του. Πρόκειται για θεμελιώδες ζήτημα σεβασμού».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below