«Φέτος θέλω να σας ταξιδέψω, να σας ξεκουράσω, να σας δώσω μια άλλη προοπτική του κόσμου, της ζωής σας, των ευκαιριών και των προβλημάτων. Θέλω να δούμε τον κόσμο από ψηλά όπως τόσο όμορφα τον τραγουδάει ο θρυλικός Κώστας Χατζής σε ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια»: Έτσι προλογίζει η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου το νέο της ημερολόγιο coaching, «Καλύτερα Γίνεται» (εκδ. Πεδίο), που για το 2022 είναι αφιερωμένο σε μια βελτιωμένη, ελαστικότερη εκδοχή του κόσμου, όπου το φάσμα του φυσιολογικού είναι τόσο ευρύ, ώστε μάς χωράει όλους.

Κάθε μήνας του είναι και ένα πνευματικό ταξίδι με αεροπλάνο, μια πρόκληση να δούμε τη ζωή από ψηλά και να κρατήσουμε ό,τι είναι όμορφο. Με αφορμή την κυκλοφορία αυτού του ξεχωριστού δώρου, που μπορούμε να κάνουμε στους αγαπημένους μας και στον εαυτό μας, η συγγραφέας και ιδρύτρια της πρωτότυπης διαδικτυακής πλατφόρμας coaching και wellbeing NamaTribe.gr μιλάει στο marieclaire.gr.

Το τραγούδι του Κώστα Χατζή «Όταν κοιτάς από ψηλά» ήταν η κύρια έμπνευσή σας για το φετινό ημερολόγιο. Ποια μαθήματα ζωής μπορούμε να πάρουμε από τους στίχους του;

«Όταν πάρεις μια απόσταση -κυρίως συναισθηματική- από την παρούσα κατάσταση μπορείς να δεις περισσότερες επιλογές και μονοπάτια, να αντικρύσεις τα πράγματα με μια πιο πραγματική διάσταση, να αμβλύνεις τον πόνο ή τα αρνητικά συναισθήματα, να αντιληφθείς τη συνολικότητα της ζωής σου και της αξίας σου. Τότε, μπορείς να απελευθερωθείς, να πετάξεις ακόμα ψηλότερα και να ξαναγυρίσεις στο τώρα πιο δυνατός, ξέροντας ότι η ζωή είναι μεγάλη κι ότι εσύ θα βρεις τον τρόπο».

Το Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο, όπως λέτε, «σε μια βελτιωμένη ελαστικότερη εκδοχή του κόσμου». Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

«Φοβάμαι ότι είμαστε λίγο απόλυτοι και ακραίοι σε πολλά θέματα στη θεώρησή μας σε σχέση με τον κόσμο αλλά και τον εαυτό μας. Κι αυτό μάς στερεί την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και κάτι από την ανθρωπιά μας. Η ιστορία μάς δείχνει ότι όσο πιο κλειστός και περιορισμένος ζεις, τόσο πιο πολύ αγριεύει το πνεύμα σου. Η ελαστικότητα για την οποία μιλάω έχει να κάνει με τις απόψεις που όταν αγγίζουν άκρα οδηγούν σε μίσος. Εύχομαι και δουλεύω για μια κοινωνία στην οποία να χωράμε όλοι, οι νέοι και οι γέροι (που συνήθως είναι παραγκωνισμένοι και ξεχασμένοι), όλες οι σεξουαλικότητες, όλοι οι ρυθμοί και τρόποι μάθησης, οι άνθρωποι με οποιαδήποτε αναπηρία ή διαφορετικότητα».

«Φοβάμαι ότι είμαστε λίγο απόλυτοι και ακραίοι σε πολλά θέματα στη θεώρησή μας σε σχέση με τον κόσμο αλλά και τον εαυτό μας. Κι αυτό μάς στερεί την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και κάτι από την ανθρωπιά μας».

Τα προβλήματα και οι ευκαιρίες είναι πάντα εδώ. Πώς μπορούμε να τα δούμε αλλιώς, με νέα προοπτική;

«Με το να συγκεντρωθούμε στο στόχο μας και να τα δούμε όλα σαν πιθανή πηγή μάθησης. Μου αρέσει όταν αλλάζουμε τις ερωτήσεις προς όφελός μας. Όταν έρχομαι αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση, μου αρέσει να ρωτάω: Τι μπορώ να μάθω από αυτό; Τι θα πρέπει να έχω έτοιμο για την επόμενη αντίστοιχη φορά; Πώς αυτό μπορεί να με κάνει καλύτερο άνθρωπο;».

Κρατούσατε ημερολόγιο σαν παιδί ή ακόμη και τώρα το συνηθίζετε;

«Πάντα κρατούσα ημερολόγιο. Έχω δεκάδες σε μια κούτα στο πατάρι. Από 12-13 χρονών ήταν το καταφύγιό μου. Μεγαλώνοντας, έγινε ο σύμμαχός μου σε ό,τι ονειρευόμουν και ο μάρτυρας της πορείας μου και της δύναμής μου να προχωράω. Τα ημερολόγια μού θυμίζουν όσα κατάφερα και ότι όλα περνάνε. Είναι η ιστορία μου, η εξήγηση για το πώς κατέληξα εδώ που είμαι σήμερα. Είναι η μνήμη όλων των όμορφων στιγμών που έχω ζήσει. Κρατάνε ζωντανούς ανθρώπους και προσπάθειες. Είναι ο προσωπικός μου μίτος της Αριάδνης, το δικό μου “θελω-λόγιο”».

«Τα ημερολόγια μού θυμίζουν όσα κατάφερα και ότι όλα περνάνε. Είναι η ιστορία μου, η εξήγηση για το πώς κατέληξα εδώ που είμαι σήμερα».

Μιας και ο τίτλος του ημερολογίου σας είναι «Καλύτερα γίνεται», αν ήσασταν ο πρωθυπουργός της χώρας τι θα κάνατε καλύτερα;

«Δύσκολη ερώτηση. Δύσκολη καρέκλα αυτή του πρωθυπουργού. Δύσκολο να διατηρήσεις την ακεραιότητά σου. Δύσκολο να είσαι επαρκής γι’ αυτό. Και πώς κρίνεται το “καλύτερα”; Έχω μάθει ότι από όπου κι αν κοιτάξεις θα βρεις τον τρόπο να δικαιολογήσεις τις πράξεις και τις αποφάσεις σου. Το “καλύτερα” που συνάδει με τις αρχές και τις αξίες μου μπορεί να μη συνάδει με κάποιου άλλου. Και όλα έχουν τεράστιο κόστος.

»Θα ήθελα όμως να εξασφαλίσω ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν μια ολόκληρη ζωή πληρώνοντας φόρους και εισφορές θα έχουν εξασφαλισμένα γηρατειά και περίθαλψη. Θα ήθελα να έχουμε ένα διαφορετικό σύστημα παιδείας που να γαλουχεί το πνεύμα και να επιτρέπει διαφορετικούς τρόπους μάθησης. Θα ήθελα ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης. Θα ήθελα να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται η επιχειρηματικότητα ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα ήθελα να μπορούνε όλοι να έχουν τις ευκαιρίες που είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν. Θα ήθελα να σιγουρέψω ότι οι φυσικές ομορφιές αυτής της χώρας και ο χαρακτήρας του κάθε τόπου δεν θα αλλοιωθούν στο όνομα της προόδου, δεν θα βρωμίσουν ούτε θα χαθούν. Θα ήθελα όλοι να έχουν στέγη και τροφή και ζέστη. Θα ήθελα όσοι ζητούν καταφύγιο εδώ να αντιμετωπίζονται σαν ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο.

»Και για να γίνουν όλα αυτά θα ήθελα να έχω γύρω μου ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, ήθος κι ευγένεια ψυχής».

«Θα ήθελα να έχουμε ένα διαφορετικό σύστημα παιδείας που να γαλουχεί το πνεύμα και να επιτρέπει διαφορετικούς τρόπους μάθησης. Θα ήθελα ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης».

Αν ήσασταν η επικεφαλής του κινήματος για τη γυναικεία ισότητα, τι θα κάνατε καλύτερα;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω ακριβώς αν υπάρχει και τι κάνει σήμερα το κίνημα για τη γυναικεία ισότητα, αλλά είμαι σίγουρη ότι απολαμβάνω αφειδώς τα οφέλη των δράσεών τους και όλων των ανθρώπων που πολέμησαν για όσα εγώ θεωρώ κεκτημένα και αυτονόητα. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος ακόμα όσον αφορά την ισότητα των ανθρώπων. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: Η οικογενειακή βία συνεχίζεται, είναι κάτι που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Η διαρροή video σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς την έγκριση των συμμετεχόντων θα έπρεπε να θεωρείται από το νόμο σοβαρό έγκλημα και όλοι όσοι το διανέμουν και το παρακολουθούν να είναι συνεργοί. Το μισθολογικό χάσμα είναι υπαρκτό.

»Από την άλλη πλευρά όμως, θα ήθελα εμείς οι γυναίκες να διεκδικήσουμε περισσότερα από τον εαυτό μας αντί να περιμένουμε να μας το επιτρέψουν, να πάψουμε να είμαστε εγκλωβισμένες στο “γυναικείο ρόλο” να υποστηρίζουμε και να ανυψώνουμε η μια την άλλη.

»Αυτό κάνουμε μεταξύ μας στο Nama Tribe (www.namatribe.gr), την κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει με τη Μαλού Λαρσινού, και που δεν είναι μόνο για γυναίκες, αλλά για οποιονδήποτε θέλει να πάρει τα οφέλη της συμπόρευσης με ανθρώπους που διεκδικούν ένα καλύτερο σήμερα και είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν και να δώσουν υποστήριξη».

«Η διαρροή video σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς την έγκριση των συμμετεχόντων θα έπρεπε να θεωρείται από το νόμο σοβαρό έγκλημα και όλοι όσοι το διανέμουν και το παρακολουθούν να είναι συνεργοί».

Κι αν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε μόνο μια ευχή για το 2022 που θα ξέρατε ότι θα υλοποιηθεί σίγουρα, ποια θα ήταν αυτή;

«2.000.000 Έλληνες να γίνουν μέλη του Nama Tribe, της βραβευμένης συνδρομητικής πλατφόρμας coaching & wellbeing! Γιατί πιστεύω ότι μια ισορροπημένη, χαρούμενη, επιτυχημένη κι ανθεκτική κοινωνία αποτελείται από μέλη που είναι ισορροπημένα, υγιή (πνευματικά και σωματικά), επιτυχημένα κι ανθεκτικά. Κι αυτό κάνουμε στο Nama Tribe».

Το νέο ημερολόγιο coaching της Δρος Νάνσυ Μαλλέρου, «Καλύτερα Γίνεται» (εκδ. Πεδίο), για το 2022 είναι αφιερωμένο σε μια βελτιωμένη, ελαστικότερη εκδοχή του κόσμου, όπου το φάσμα του φυσιολογικού είναι τόσο ευρύ, ώστε μάς χωράει όλους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below