Πώς να είσαι ευτυχισμένη σε έναν τόσο αγχωτικό κόσμο; Πώς να βρεις τη χαρά και να φροντίσεις την ψυχική σου ευεξία; Αυτή τη στιγμή περνάμε δύσκολες στιγμές με τον κορωνοϊό. Ο κόσμος και ο τρόπος με τον οποίο έχουμε υπάρξει έχει αλλάξει. Ναι, υπάρχει αβεβαιότητα, φόβος και πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ πιο δύσκολη στιγμή να «ζήσεις στο τώρα». Η προοπτική αποδοχής αυτού μπορεί να φαίνεται τρομακτική ή ανόητη. Αλλά το αντίθετο ισχύει!

Πιστεύω ολόψυχα ότι όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις πραγματικές συνθήκες στη ζωή, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την απάντησή μας σε αυτήν. Το να ζεις τη στιγμή θα σε σταθεροποιήσει. Θα δημιουργήσει μια άγκυρα και ένα μέρος ασφάλειας σε ταραγμένους καιρούς. Θα δημιουργήσει μια αίσθηση δύναμης που θα σου υπενθυμίζει ότι μπορείς και θα το ξεπεράσεις.

Αυτό που γνωρίζουμε από την έρευνα στον κόσμο της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης είναι ότι όταν μαθαίνουμε να δεχόμαστε τη ζωή ως έχει, λειτουργούμε καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε για καλύτερες στιγμές, αλλά όταν αντισταθούμε στη ζωή, όπως είναι, τότε γινόμαστε εσωτερικά συγκρουόμενοι και το άγχος μας αυξάνεται.

Για παράδειγμα, αν εστιάζεις στην αναπνοή σου για λίγα λεπτά κάθε μέρα, βοηθάς να ηρεμήσει το μυαλό σου και με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η πλαστικότητα του (ευελιξία). Δέκα λεπτά την ημέρα διαλογισμού αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των νευροπαθών στον εγκέφαλο (προς το καλύτερο). Ομοίως, η ανταπόκριση στο άγχος του εγκεφάλου μειώνεται και αυτό μπορεί να καταγραφεί σε μαγνητικές τομογραφίες. Με λίγα λόγια, το να ζεις «στο τώρα» ή όπως το γνωρίζουν πολλοί από εμάς – το μυαλό – οδηγεί σε ένα πιο ήρεμο μέρος και μαθαίνεις πώς να είσαι ευτυχισμένη στη ζωή σου. Σε ευρύτερο επίπεδο, η συνειδητοποίηση αφορά την εμφάνιση – ψυχικά και σωματικά – στην καθημερινή σου ζωή.

Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, εδώ θα βρεις τη δύναμή σου – στο τώρα. Μεγάλο μέρος της ενέργειας, που δαπανάται εστιάζοντας στο μέλλον, είναι σπατάλη χρόνου. Τα περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι είναι ακριβώς μπροστά σου αυτήν τη στιγμή. Η πρόκληση είναι να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να βγεις από το μέλλον (και το παρελθόν) και να μπεις σε αυτό που έχεις αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι πιο περίπλοκο από αυτό.

“Η ζωή με αυτόν τον τρόπο θα σου φέρει περισσότερη ηρεμία και ευτυχία από ό, τι μπορείς να φανταστείς. Το ξέρω αυτό, όχι μόνο ως θεραπευτής, αλλά και ως κάποιος που έχασε πολλά χρόνια στο μέλλον. τίποτα που ζήτησα δεν ήταν εκεί”, λέει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του βιβλίου “10 φορές καλύτερα: Πώς να αφήσεις αυτό που σε κρατά πίσω”,  Owen O’Kane.

Η απελευθέρωση της μελλοντικής σου διαβίωσης θα έχει σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου. Μάθε πώς να είσαι ευτυχής και πιο ήρεμη με αυτές τις βελτιώσεις. Θα ανακαλύψεις:

1. Η αίσθηση ότι έχεις λιγότερα βάρη
Καθώς εστιάζεις στη διαχείριση του τι συμβαίνει εδώ και τώρα, αντί να προσπαθείς να διαχειριστείς γεγονότα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

2. Μείωση του άγχους
Οι μελλοντικές ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολική σκέψη κι έτσι η μείωση αυτή θα μειώσει με τη σειρά της την ανησυχία.

3. Η διάθεσή σου θα βελτιωθεί
Το να εστιάζεις στο παρόν θα σου επιτρέψει να ζήσεις περισσότερο από τα εδώ και τώρα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση.

4. Βελτιώσεις στη συγκέντρωση
Επιπλέον βελτιώσεις στη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και τη μνήμη από την απελευθέρωση χώρου στον εγκέφαλό σου.

5. Μια ανανεωμένη εκτίμηση
Και ευγνωμοσύνη για αυτό που έχεις στη ζωή σου αυτή τη στιγμή.

6. Βελτιωμένη επίγνωση του τι είναι σημαντικό
Η ανάπτυξη μιας βελτιωμένης συνειδητοποίησης για το τι συμβαίνει στη ζωή σου αυτή τη στιγμή θα σου επιτρέψει να λάβεις καλύτερες αποφάσεις όταν πρόκειται να κάνεις χρήσιμες αλλαγές στη ζωή σου.

Θυμήσου, το μυαλό σου είναι το επίκεντρο όλων των εμπειριών σου κι ακόμη και σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, μπορείς να ελέγξεις πώς να το διαχειρίζεσαι. Αυτό δημιουργεί δυνατότητες. Ανοίγει το δρόμο για ελπίδα. Η ευτυχία γίνεται τότε δυνατή.

“Αυτή δεν είναι μια προσέγγιση νεράιδων για το πώς να είσαι ευτυχισμένος. Είναι τρόπος ζωής. Είναι μια νοοτροπία. Είναι μια επιλογή. Πιστεύω ότι κάνοντας αυτή την επιλογή θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αναπηδήσεις σε μια στιγμή που μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ισοπεδωμένη.”

View this post on Instagram

OUT TODAY 😊🙏 (link in bio) I’m over the moon to share this book with you all. This book isn’t a fluffy or fairy dust approach to happiness. It’s a book in which I share my 25 years of experience of what will help you become unstuck, bounce back and ultimately reclaim a happier life. I know life is tough for many at the moment but if issues like worry, uncertainty, the past or managing your mind get in the way of life, then this is the book for you. I loved writing this book. I believe in every sentence and I wholeheartedly hope it helps as many people as possible. Please spread the word with your friends, on your walls as it would be great to get this book to as many people as possible. Finally a few massive thank you’s. The amazing team at @hqstories @carverpr_ @bev_james @marksammon42 @harpercollins and to my friends and family. Thanks also to everyone on here who supports my work in any way. Deeply appreciated ♥️ #tentimeshappier #happiertimes #happiness #love #bookstagram #book #selfcare #psychology #hope #harpercollins #bekind #rise #london #irish #writer #publication

A post shared by Owen O’Kane (@owenokaneten) on