Πώς επιδρά το μπλε στην ψυχική μας διάθεση; Ποια συναισθήματα μπορεί να πυροδοτήσει; Πώς το έχουν χρησιμοποιήσει θρυλικοί φωτογράφοι, αλλά και με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να το επιστρατεύσουμε στη διακόσμηση ενός χώρου, για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ανάλογα με τη χρήση του; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία δίνουν απαντήσεις ο φωτογράφος μόδας Πάνος Δάβιος και η designer Βάσω Ασφή (StudioLav), διερευνώντας την αναπόσπαστη σχέση ψυχολογίας και χρώματος. Φτιάξτε ένα δροσερό κοκτέιλ με Bombay Sapphire Gin, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο με τις συνεντεύξεις τους, και αφεθείτε στην ψυχοθεραπευτική δράση ενός από τα πιο αγαπημένα χρώματα, μέσα από εμβληματικές φωτογραφίες αλλά και υπέροχες εικόνες interior design.

Χρώμα και αναμνήσεις

Οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες μας σημαδεύουν την καθημερινότητά μας, καθορίζουν τη ζωή μας και μας εμπνέουν συναισθηματικά. Ειδικά όταν πρόκειται για στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, για ώρες ηρεμίας, χαλάρωσης ή αυτοσυγκέντρωσης. Αρκεί ένα χρώμα για να μας θυμίσει όσα αγαπάμε, για να μας γυρίζει πάλι σε όσα μας συγκινούν αλλά και να μας γεμίσει ελπίδα και αισιοδοξία για όσα θέλουμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε.

Το μπλε της Ελλάδας, του Ελύτη

Σε μια χώρα βουτηγμένη στο μπλε, όπως είναι η Ελλάδα, οι αποχρώσεις της θάλασσας και του ουρανού ήταν, είναι, και θα είναι καθοριστικές για όσα ζούμε, όσα αισθανόμαστε, όσα ονειρευόμαστε. Από τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων και τις πρώτες μας ξέγνοιαστες βουτιές μέχρι την επιβλητική εικόνα της σημαίας μας και τα λυρικά ποιήματα του Ελύτη. Από τα κυκλαδίτικα πορτοπαράθυρα που δεν χορταίνουμε να φωτογραφίζουμε και το ματόχαντρο που δεν αποχωριζόμαστε ποτέ, μέχρι τα αγαπημένα μας τζιν που πάνε με όλα κι εκείνα τα διακοσμητικά που φέραμε από ένα ταξίδι και μας φτιάχνουν τη διάθεση κάθε φορά που πέφτει επάνω τους το βλέμμα μας.

Όλα εκείνα που μας καθορίζουν, μας εξελίσσουν και μας ισορροπούν, όσα έχουμε μοιραστεί και συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ταυτίζονται με χρώματα και αποχρώσεις.

Στην ψυχολογία

Οι ειδικοί λένε ότι η επίδραση των χρωμάτων είναι σημαντική και αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για τα συναισθήματα που μας προκαλεί ένας άνθρωπος, ένας χώρος ή ένα φυσικό τοπίο. Έχει διαπιστωθεί ότι αντικρίζοντας το μπλε μειώνονται οι σφυγμοί και ο ρυθμός της αναπνοής μας γι’ αυτό και για τους περισσότερους από εμάς είναι αγαπημένο χρώμα. Πρακτικά, ό,τι σχετίζεται με το μπλε έχει θετική επίδραση και θεωρείται ευεργετικό για την ψυχή και το σώμα μας.

Υποσυνείδητα, είναι το χρώμα που συνδέεται περισσότερο από κάθε άλλο με την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία και την αφοσίωση. Συμβολίζει την αλήθεια και τη σταθερότητα, προάγει την παραγωγικότητα και τη συνεργασία ενώ εμπνέει εμπιστοσύνη και προκαλεί ηρεμία. Συνδέεται όμως ταυτόχρονα και με την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και την απόλαυση.

Αν είχε γεύση…

Αν το μπλε είχε γεύση, θα ήταν αυτή ενός απολαυστικού ποτού. Δυνατή, χαρακτηριστική και ταυτόχρονα ευέλικτη, θα ήταν η γεύση ενός αυθεντικού τζιν με μοναδική σύνθεση και δημιουργικό χαρακτήρα. Θα ήταν δηλαδή η γεύση του Bombay Sapphire που κρύβει μέσα του όλη τη φιλοσοφία του μπλε και έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να συνδέσει απόλυτα το όνομά του με την αυθεντικότητα αλλά και τη δημιουργικότητα. Το κορυφαίας ποιότητας τζιν Bombay Sapphire, όχι μόνο αποθεώνει το μπλε αλλά ξεκλειδώνει τη φαντασία ταξιδεύοντας μας γουλιά γουλιά στην απόλαυση.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below