Όσο οι πρώτοι εκδρομείς του Αυγούστου επιστρέφουν όλο και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας που όρισαν οι αρμόδιοι φορείς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και θα πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τις νέες συνθήκες της πανδημίας έχοντας προτεραιότητα το να είμαστε ασφαλείς όσο προσπαθούμε να έχουμε την κανονική μας καθημερινότητα. Πάντα βέβαια υπάρχουν ανάμεσά μας κι αυτοί που δυσπιστούν για την αναγκαιότητα των μέτρων και κάποιες φορές δεν τα τηρούν κιόλας θέτοντας τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους σε κίνδυνο. Αν κάποιος από αυτούς ανήκει στο φιλικό σου περιβάλλον, παρακάτω σου έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να τον διαχειριστείς.

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι υπάρχει ο κίνδυνος όσο υπάρχει η πανδημία. Μια στοιχειώδης επαφή με την επικαιρότητα αρκεί για να ξέρεις τι γίνεται. Μπορεί να ήταν πιο εύκολο στην αρχή όλου αυτού να εξηγήσεις σε κάποιον γιατί επιλέγεις να φορέσεις μάσκα και να απέχεις από συγκεκριμένες δραστηριότητας ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη. Βέβαια, μπορεί οι φίλοι σου να βρίσκουν άλλους τρόπους για να νιώσουν ασφαλείς με τους οποίους δεν συμφωνείς.

Είναι πιο παραγωγικό να συμπεράνεις ότι  οι φίλοι σου έχουν τις ίδιες πληροφορίες με εσένα κι απλά κάνουν διαφορετικές επιλογές από το να συμπεράνεις ότι θα πρέπει να τους κάνεις κήρυγμα για να αλλάξουν στάση, πράγμα που θα φέρει ένταση. Αν κάποιος φίλος σου πηγαίνει σε πάρτι ή ακριβώς μετά τις διακοπές του συναντά τους γονείς του κι αυτό σε κάνει να μην νιώθεις ασφαλής μαζί του, σκέψου και αποφάσισε πόση επαφή θες να έχεις μαζί του στην παρούσα φάση.

Φυσικά, εξαρτάται από το είδος της φιλίας που έχετε -πόσο κοντά είστε, πόση άνεση υπάρχει για να μοιραστείς τα συναισθήματά σου- αλλά το να πεις το πως νιώθεις για την συμπεριφορά του μπορεί να περιορίσει την καλή θέληση στη σχέση σας. Επίσης, πιθανότατα να μην αλλάξει και συμπεριφορά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να επικεντρωθείς στη δική σου στάση και να δημιουργίες τα όριά σου απέναντί του. Δεν είναι απαραίτητο ότι οι άλλοι θα ακολουθήσουν τη δική σου αντιμετώπιση για να νιώσεις ασφαλής κι αυτό δεν γίνεται υπόγεια ή συνειδητά. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου.

Σε αυτή τη φάση, είναι καλύτερα να έχεις μια ανοιχτή κουβέντα πριν συναντήσεις κάποιον από κοντά για το πους άλλους έχουν συναντήσει, αν φορούσαν μάσκα ή τηρούσαν αποστάσεις και αν έχουν πρόσφατα ταξιδέψει κάπου. Το να κοινωνικοποιηθείς με κάποιον που δεν πιστεύει ή δεν ζυγίζει με τον ίδιο τρόπο με εσένα τον κίνδυνο είναι ρίσκο -ανεξάρτητα από το ότι σε διαβεβαιώνουν. Αν σκοπεύεις να συναντηθείς με φίλους και το ταξιδιωτικό τους ιστορικό ή επιλογές στη ζωή τους σε κάνουν να νιώθεις άβολα, είναι ΟΚ να βάλεις όρια. Μπορείτε να συναντηθείτε σε ανοιχτό χώρο με μάσκες ή εναλλακτικά να κάνετε μια virtual συνάντηση.

Δώσε στίγμα στη συζήτηση λέγοντας με το τι σε κάνει να νιώθεις ασφαλής. Μίλησε για τα μέτρα προφύλαξης που έχεις πάρε και τους περιορισμούς που ακολουθείς. Κάποιες φορές έχουν τη συνήθεια να είμαστε παθητικοί όταν φοβόμαστε ότι μια συζήτηση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια μια ρήξη ανάμεσα σε εμάς και την άλλη πλευρά αλλά δεν υπάρχει καμιά ντροπή στο να ξεκαθαρίζεις τα όρια.

Είναι δύσκολο να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό όταν νιώθεις ότι ένας φίλους σου θέτει τον εαυτό ή τους άλλους γύρω του σε κίνδυνο. Είναι όμως καταστροφικό να γίνεις δογματική ή επικριτική, ανεξάρτητα από το πόσο καλοί φίλοι μπορεί να είστε. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν θα τους οδηγήσεις σε καλύτερες επιλογές. Το καλύτερο που έχεις να πετύχεις είναι στο κομμάτι της εκπαίδευσης αν κάποιος σε ρωτήσει για τις δικές σου επιλογές και είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη να απαντήσεις. Ο ιδανικός τρόπος για να βοηθήσεις τους άλλους είναι με το να δώσεις το καλό παράδειγμα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below