«Όταν καθόμουν στο κομπιούτερ μου, χειρονομούσε, μου έπιανε τα πόδια και αν φορούσα μια χαλαρή μπλούζα προσπαθούσε να βάλει το χέρι μέσα απ’ αυτήν. Έπειτα προσπαθούσε να με φιλήσει στο σβέρκο και το στόμα. Αισθανόμουν πολύ άσχημα. Βρισκόμουν σ’ ένα είδος διλήμματος, επειδή τραβιόμουν κι έτσι τον απέφευγα. Θα προτιμούσα να του έλεγα: “Μάζεψε επιτέλους τα χέρια σου!”, αλλά φοβόμουν την απόλυση. Δεν ήξερα τι ακριβώς έπρεπε να κάνω για να αποφύγω την απόλυση. Θα ήταν γι’ αυτόν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο να με απολύσει». Μιλάει μία εργαζόμενη σε εταιρεία πωλήσεων στην Ελλάδα, μία από τα εκατομμύρια των γυναικών που παρενοχλούνται σεξουαλικά στο χώρο εργασίας τους.

Στις 10–21 Ιουνίου 2019, όλες οι χώρες του κόσμου θα συνεδριάσουν στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και θα υιοθετήσουν την πρώτη διεθνή σύμβαση που θα είναι δεσμευτική και θα περιλαμβάνει ορισμούς για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία που θα είναι κατανοητοί και θα προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας είτε πρόκειται για υπαλλήλους, εργάτριες, αγρότισσες, είτε για γυναίκες που εργάζονται σε αδήλωτη εργασία.

Η η νέα εκστρατεία που ξεκινάει η ActionAid στην Ελλάδα και παγκοσμίως με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά γυναικών στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, έρχεται μετά την καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία και σε αυτή τη φάση επικεντρ’ωνεται στην παρενόχληση στην εργασία.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Action Aid κάνει επείγουσα έκκληση για την υπογραφή της πρώτης διεθνούς σύμβασης στην 108η Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Γενεύη.

Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση εδώ