Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν το πώς αντιμετωπίζουν την κρίση του κορωνοϊού στην καθημερινότητά τους. Πολλοί γιατροί μάλιστα μοιράζονται πολλές στιγμές αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι μπροστά στον κίνδυνο. Ωστόσο, άλλα tweets και βίντεο στο YouTube που δείχνουν ιατρούς και νοσηλευτές που χρειάζονται Προσωπικό Εξοπλισμό Προστασίας (ΠΕΠ) έχουν γίνει viral λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

Παρόλο που τα νοσοκομεία δεν ενδιαφέρονται για τις δημοσιεύσεις στα social media, οι γιατροί και οι νοσηλευτές κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς ενημερώνουν τον κόσμο για την έλλειψη ιατρικής προστασίας. Στις 27 Μαρτίου, ο Δρ Ming Lin στο Ιατρικό Κέντρο PeaceHealth του Saint – Joseph στο Bellingham, έδωσε μια συνέντευξη στο YouTube, όπου μίλησε για την αισθητή έλλειψη ιατρικών ειδών, παρόλο που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν επαρκείς προμήθειες .

“Φοβάμαι για το προσωπικό μου”, είπε ο Lin στο βίντεο. “Ηθικά, νομίζω ότι όταν βλέπεις κάτι λανθασμένο, πρέπει να μιλήσεις.”

Χθες, ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια στα νοσοκομεία τους με ΠΕΠ και άλλες ιατρικές προμήθειες. Μάλιστα, ορισμένα νοσοκομεία δέχονται βοήθεια από το εξωτερικό ή από άλλα κράτη, ενώ οι ιατροί συνεχίζουν να δηλώνουν δημόσια ότι δεν υπάρχει επάρκεια ιατρικών εξοπλισμών.

Μετά από λίγο, ο γιατρός έκτακτης ανάγκης, Δρ Stephen Sample έγραψε στο Twitter ότι αυτός και το προσωπικό έβαλαν τις μάσκες τους στο φούρνο και τις έψησαν στους 175 βαθμούς για να σκοτώσουν τον ιό και να επαναχρησιμοποιήσουν τις μάσκες.

Επιπλέον, η Δρ Ania Ringwelski, ιατρός στο νοσοκομείο Weill Cornell στο Μανχάταν, κλήθηκε να φύγει από τη δουλειά της, αφού έφερε τα δικά της εργαλεία από το σπίτι, σύμφωνα με τους New York Times.

“Θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει να αισθάνομαι προστατευμένη”, δήλωσε ο Δρ Ringwelski στους Times. “Δεν περιμένω το νοσοκομείο να παράξει, τη στιγμή της ανεπάρκειας, μάσκες προστασίας, αλλά αν μπορώ να τις προμηθευτώ μόνη μου, τότε θα ήθελα να τις φορέσω”.

Κάποιοι ιατροί αναφέρουν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να φύγουν από τη δουλειά τους για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ΠΕΠ. Μια νοσοκόμα στο Σικάγο δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram όπου έλεγε ότι πρέπει να σταματήσει τη δουλειά της, αφού η νοσοκομειακή διοίκηση τής είπε ότι δεν θα μπορούσε να φορέσει μια μάσκα N95 που έφερε από το σπίτι της, παρόλο που δεν μπορούσαν να της προσφέρουν προστατευτική μάσκα.

Ενώ, μια ιατρός στο νοσοκομείο Phoebe στο Albany, δημοσίευσε ένα βίντεο λέγοντας ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά της επειδή είναι μητέρα και δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει να μολύνει τα παιδιά της.

“Είναι καλό και σκόπιμο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε θέση να εκφράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, ειδικά όταν εκφράζουν κάτι που μπορεί να τους εξασφαλίσει καλύτερη προστασία”, δήλωσε ο Glenn Cohen, διευθυντής σχολής του κέντρου βιοηθικής του Harvard Law School, σε συνέντευξή του στο Bloomberg . “Όταν οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη λένε ότι δεν προστατεύονται, το κοινό αναστατώνεται για το νοσοκομειακό σύστημα.”

Μόνο στη Βοστώνη περισσότεροι από 150 νοσοκομειακοί εργαζόμενοι σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία έχουν διαγνωσθεί θετικοί για το COVID-19.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below