Τα ποιήματα που έγραψε η Ελίζα Σουφλή μέσα σε μία δεκαετία, από το 2010 έως το 2020, συγκεντρώθηκαν στην πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «στιγμές» (εκδ. Λιμάνι). Όπως την περιγράφει η ίδια σήμερα: «Ποιήματα που φέρνουν κοντά στιγμές του παρελθόντος, του παρόντος και του αύριο. Στο άχρονο της ποίησης όλα γίνονται τώρα. Στη λεπτή γραμμή της ζωής καθετί που γεννιέται αποτυπώνεται στη μνήμη και κατακτά τη θέση του στην αιωνιότητα. Και κάπου εκεί, το κενό παραμονεύει να ρουφήξει όλο μας το είναι, και μόνη σωτηρία είναι μια λέξη, η Αγάπη».

Το βιβλίο αγκαλιάστηκε από τους αναγνώστες και οδήγησε σε μια δεύτερη έκδοση, για την οποία ωστόσο η νέα λογοτέχνιδα πήρε μια εμπνευστική και συμπεριληπτική απόφαση: να την κυκλοφορήσει και σε γραφή Braille. Η μεταγραφή και εκτύπωση έγινε στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

«Πριν γίνει καν το πρώτο βήμα για την έκδοση βλεπόντων των “στιγμών”, ήξερα ότι το επόμενο βήμα -ακόμα κι αν χρειαζόταν περισσότερη δουλειά- ήταν η μεταγραφή των ποιημάτων μου σε Braille. Η σκέψη που κυριαρχούσε, και ακόμη κυριαρχεί μέσα μου, είναι ότι η ανάγνωση είναι για όλους» λέει στο Marie Claire και προσθέτει:

«Όταν έφτασα στον Φάρο Τυφλών και συνάντησα τον Δημήτρη Παπασταματίου, εκεί, ανάμεσα στους ογκώδεις εκτυπωτές και τα εκατοντάδες φύλλα, κατάλαβα ότι αυτό το βήμα ήταν και το πιο σημαντικό. Περνούν τα χρόνια, οι σελίδες διαβάζονται ξανά και ξανά και οι κουκίδες του κώδικα Braille μένουν εκεί, ανάγλυφες, να δείχνουν το δρόμο σε όσους τις αγγίζουν, σε όσους τις χρειάζονται.

»Άνοιξε ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας, σύνδεσης για μένα με μία ομάδα ανθρώπων που στερούνται τη χαρά της ανάγνωσης λόγω έλλειψης βιβλίων σε Braille. Η ύπαρξη ενός ακόμα βιβλίου σε κώδικα Braille είναι μία νίκη όχι μόνο προσωπική, αλλά μία νίκη του Βιβλίου. Όσο γεμίζουν οι βιβλιοθήκες, πληθαίνουν και οι αναγνώστες!»

«Άνοιξε ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας, σύνδεσης για μένα με μία ομάδα ανθρώπων που στερούνται τη χαρά της ανάγνωσης λόγω έλλειψης βιβλίων σε Braille. Η ύπαρξη ενός ακόμα βιβλίου σε κώδικα Braille είναι μία νίκη όχι μόνο προσωπική, αλλά μία νίκη του Βιβλίου».

Σχετικά με την ποιήτρια

Η Ελίζα Σουφλή γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει επίσης σπουδές στη μουσική, την ιστορία της τέχνης και τη φιλολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2008 ασχολείται με την πολιτιστική δημοσιογραφία και διατηρεί τον πολιτιστικό ιστότοπο ART.harbour. Έζησε και εργάστηκε στην Πράγα στον μουσειακό κλάδο, ενώ πλέον βρίσκεται στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων και της υπολογιστικής γλωσσολογίας. Η σκυλίτσα της, η Σάββυ, είναι η πιο πιστή της σύντροφος σε κάθε ταξίδι.

Οι «στιγμές» (2021) είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή, ενώ είναι επίσης διαθέσιμη σε κώδικα Braille. Από τις εκδόσεις Λιμάνι κυκλοφορεί επίσης η συλλογή πεζών «σκέψεις σε παρένθεση» (2022).

Info

Τα βιβλία της Ελίζας Σουφλή διατίθενται online στο books.artharbour.gr καθώς και στα παρακάτω βιβλιοπωλεία στην Αττική: Εν Πλω (Σάμου 29, Χαϊδάρι), Λεμόνι (Ηρακλειδών 22, Θησείο), Fata Libelli (Πραξιτέλους 161-163, Πειραιάς), Βιβλιοπωλείο-Καφέ Ιδιώνυμο (Κοραή 11Α, Κορυδαλλός).

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below