O ακτιβισμός για την Κατρίνα Τσάνταλη είναι στάση ζωής και αυτό το γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι που έχουν τη χαρά να την ξέρουν προσωπικά.  Το ότι δημιούργησε μαζί με την καλύτερή της φίλη, Τόνια Σωτηροπούλου, το A Little Shelter το κάνει σαφές για τους υπόλοιπους. Δεν αρκείται σε αναρτήσεις ευαισθητοποίησης στα social media παρόλο που έχει χρησιμοποιήσει τη μεγάλη επιρροή της πολλές φορές. Πρόσφατα κατάφερε να συγκεντρώσει στοίβες από βιβλία τα οποία μοίρασε σε σχολεία σε ακριτικά νησιά και χωριά καθώς και σε κάποια από αυτά της Αθήνας με ανοιχτή αγκαλιά στα προσφυγόπουλα. Περισσότερο κι από τα βιβλία όμως αγαπάει τα ζωάκια και τα στηρίζει έμπρακτα και μάλιστα τα κάνει πρωταγωνιστές στα βιβλία της. Γιατί πέρα από φιλόζωη και δυναμική επιχειρηματίας, είναι και μια ταλαντούχα συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Με αφορμή τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων προσχολικής ηλικίας με τίτλο Συλλογή Μικρά Αστέρια, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, η Κατρίνα Τσάνταλη μιλάει στο Marie Claire για όλες αυτές τις ιδιότητες που συμπληρώνουν την υπέροχη προσωπικότητά της.

Πόσο εύκολα συνδυάζεται ο κόσμος των επιχειρήσεων με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Η συγγραφή προκύπτει συνήθως όταν είμαι πιο χαλαρή. Και η ετοιμασία ενός βιβλίου, αν έχει μελέτη και συζητήσεις με παιδοψυχολόγους σε περίπτωση που το θέμα είναι πιο ιδιαίτερο. Είναι αδύνατον να γράψω μέρες που είμαι πιεσμένη από τη δουλειά. Όμως, ούτως ή άλλως, δεν γράφω πάνω από δύο-τρεις φορές τον χρόνο. Μην κοιτάτε τώρα με τις καραντίνες που ετοίμασα βιβλία μέχρι και το 2023…

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Διαβάζεις ακόμα παιδικά βιβλία. Το κάνεις για να εμπνέεσαι ή τα απολαμβάνεις όπως τα βιβλία για ενήλικες;

Διαβάζω και το απολαμβάνω πάρα πολύ εάν είναι καλά βιβλία! Είναι όμορφα, ξεκούραστα, ταξιδιάρικα και πολλές φορές έχουν σημαντικά μηνύματα! Όταν έχω στο μυαλό μου κάποιο θέμα, όπως, για παράδειγμα, το Μια θάλασσα πλαστικά, παίρνω ξένα best sellers με το ίδιο θέμα για να δω πώς το προσεγγίζουν και για να κάνω κάτι που δεν θα είναι το ίδιο!

Είναι πιο εύκολο να μιλήσεις στη γλώσσα των παιδιών ή απαιτεί παραπάνω προσπάθεια κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Νομίζω πως είναι κάτι που ή το έχεις ή δεν το έχεις. Το να μιλήσεις στη γλώσσα των παιδιών απαιτεί μόνο να μιλάς απλά και μέσα από την καρδιά σου. Και κυρίως, με αγάπη και ειλικρίνεια.

Πώς μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού;

Είναι γεγονός πως είμαστε τα διαβάσματα, τα ακούσματα, οι εικόνες της παιδικής μας ηλικίας. Εάν κάτι μιλήσει έντονα σε μια παιδική καρδούλα, είναι βέβαιο πως όχι μόνο θα το επηρεάσει, αλλά θα συμβάλει στον χαρακτήρα του ως ενήλικα.

Μπορούν τα παιδικά βιβλία να μιλούν για δύσκολες θεματικές, όπως είναι, για παράδειγμα, η σεξουαλική κακοποίηση;

Είναι το θέμα που μελετάω αυτή την περίοδο. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Για μένα, θέλει σίγουρα καθοδήγηση και επίβλεψη από ειδικούς. Ωστόσο, επειδή αυτά τα δύσκολα είναι δυστυχώς μες στη ζωή, είναι καλό να υπάρχουν παιδικά βιβλία για να ενημερώνουν και να προστατεύουν τα παιδιά. Να ξέρει το παιδί πώς να αντιδράσει και, ακόμα πιο σημαντικό, να ξέρει να ξεχωρίσει, να αναγνωρίσει ότι αυτό που του συμβαίνει είναι λάθος και κακό.

Πώς αποφασίζεις ότι μια ιστορία που έχεις σκεφτεί αξίζει να γίνει βιβλίο;

Από τα συναισθήματα που μου προκαλεί όταν τη διαβάζω ολοκληρωμένη. Αν αφήνει κάτι διαβάζοντάς τη, αν μαθαίνουμε κάτι… ειδικά αν έχει… έξτρα αγάπη, είμαι σίγουρη!

Έχοντας πλέον στη ζωή σου και το A Little Shelter, έχει λιγότερο χρόνο για να γράφεις;

Έχει περιοριστεί ο χρόνος, τελεία. Το Α Little Shelter είναι κάτι που λατρεύω, είναι τρόπος ζωής, όμως έχει αφάνταστες υποχρεώσεις και αγωνίες, και χρειάζεται πολύ προσωπικό χρόνο. Η δουλειά μου με τα κρασιά επίσης δεν έχει ωράριο. Θέλει καλή οργάνωση χρόνου, αλλά σαφώς δεν το πετυχαίνω πάντα.

Στο A Little Shelter έχεις συμμαχήσει με την Τόνια Σωτηροπούλου. Είναι σημαντικό για σένα να έχεις δίπλα σου τους φίλους σου σε κάθε βήμα;

Είναι πολύ όμορφο να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους με κοινές ευαισθησίες και κοινό όραμα. Και στο A Little Shelter η Τόνια είναι εκεί έμπρακτα, όχι μόνο οικονομικά. Είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω φίλες και φίλους που πραγματικά με στηρίζουν και με καμαρώνουν. Όπως αντίστοιχα κάνω κι εγώ δηλαδή. Είμαι ευγνώμων και περήφανη για τους ανθρώπους μου.

Η ενασχόλησή σου αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί και σαν ένα είδος έμπνευσης, αφού τα δύο από τα τρία τελευταία σου βιβλία έχουν πρωταγωνιστές ζωάκια;

Και στα προηγούμενα βιβλία μου έχω ζωάκια. Είναι γεγονός πως από μικρό παιδί λατρεύω τα ζώα και είναι ο βασικός λόγος που έχω επιλέξει να μην τρέφομαι με αυτά και τα παράγωγά τους, και να μη στηρίζω τίποτα που άμεσα ή έμμεσα συνδέεται με εκμετάλλευση, κακοποίηση ή θανάτωση ζώων. Είναι όμως γεγονός πως όλα τα παιδιά, αυθόρμητα, αγαπούν τα ζώα. Ένα ζωάκι τραβά το παιδικό ενδιαφέρον πανεύκολα. Γι’ αυτό άπειρα παιδικά βιβλία έχουν πρωταγωνιστές ζώα. Και σε κανένα βιβλίο, κανένα παιδάκι δεν τα τρώει, αλλά αυτό είναι για μια άλλη συνέντευξη.

Σε ποιον αφιερώνεις το καθένα από τα τρία νέα βιβλία σου;

Το Καληνύχτα, Σ’ αγαπώ είναι αφιερωμένο στην γιαγιά μου την Καίτη. Ο Ιπποπόκαμπος στην πιο σημαντική δασκάλα της ζωής μου, τη Γιώτα Φασουλή. Και Το Μικρό Κοτοπουλάκι στις φίλες μου που έφεραν στη ζωή πρόωρα μωράκια, και σε όλους τους γονείς που βιώνουν την αγωνία της προωρότητας.

Υπάρχει κάποιο νέο βιβλίο στα σκαριά ή γράφεις μόνο όταν υπάρχει έμπνευση;

Είμαστε ήδη στην εικονογράφηση με την αγαπημένη μου Little Miss Grumpy του χριστουγεννιάτικου βιβλίου μου που θα κυκλοφορήσει με το καλό πριν κλείσει η φετινή χρονιά. Μελετάω όπως σας είπα προηγουμένως την παιδική κακοποίηση, χωρίς όμως να ξέρω αν θα μπορέσω τελικά να φέρω εις πέρας κάτι στο άμεσο μέλλον. Και έχω ήδη έτοιμα κάποια ακόμη που με το καλό θα βγουν αργότερα! Το μόνο σίγουρο είναι πως θα μου προκύψουν και άλλα βιβλία.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below