Συνήθως τα νιτρικά άλατα συνδέονται με τη διατροφή και το νερό και αποτελούν ενώσεις που κατηγορούνται για πολλές μορφές καρκίνου. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ποσοστά τους στη διατροφή μας;

Πρόκειται για ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, πολύ ευεργετικές για τα φυτά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή λιπασμάτων και στην γεωργία. Ενώ όμως, αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά, είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Τα νιτρικά άλατα, πέρα από το νερό, εντοπίζονται και σε διάφορα φαγώσιμα, κυρίως στα λαχανικά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πόσο επιβλαβή είναι για την υγεία

Η μαζική χρήση των νιτρικών στην γεωργία επέφερε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα αντίστοιχα φυτά και να υπεισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και επέβαλε τον περιορισμό της χρήσης τους. Η χώρα μας αναγκάστηκε να πληρώσει το 2015 πρόστιμο 5 εκ.€, επειδή είχε καθυστερήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης σε διάφορες περιοχές της χωράς.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση νιτρικών είναι πολλά. Τα πιο σοβαρά συνοψίζονται παρακάτω:

  • Μεθεμοσφαιριναιμία στα μωρά: Τα νιτρικά άλατα που καταναλώνουν τα μωρά μεταφέρονται στο αίμα και η αιμοσφαιρίνη μετατρέπεται σε μεθεμοσφαιρίνη, η οποία δεν μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό. Με λίγα λόγια, τα νιτρικά «μπλοκάρουν» το οξυγόνο στο αίμα, με αποτέλεσμα τα βρέφη να μελανιάζουν (σύνδρομο «μπλε μωρού») και να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Ο κίνδυνος ασφυξίας είναι πολύ μεγάλος.
  • Προβλήματα στον μεταβολισμό: Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό έχουν συνδεθεί με προβλήματα στον μεταβολισμό, το κυκλοφορικό σύστημα και -κυρίως – τον θυρεοειδή αδένα.
  • Αυξημένα ποσοστά καρκίνου: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) διαπίστωσε ότι τα νιτρικά άλατα είναι πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Στατιστικά έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις, αλλά και τερατογενέσεις.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα νιτρικά στη διατροφή μας

  • Φροντίστε το νερό που καταναλώνετε να είναι απαλλαγμένο από νιτρικά, όπως είναι το AQUA Carpatica, το οποίο αναβλύζει από τα Καρπάθια Όρη – μια περιοχή που καλύπτεται από απάτητα δάση ελάτων και είναι ανέγγιχτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το AQUA Carpatica, με την μοναδική του ποιότητα, αποτελεί ιδανική λύση, καθώς όσοι αποφεύγουν το πόσιμο νερό των πόλεων ή τα μηχανικά φίλτρα, που μειώνουν άλλες βλαβερές ουσίες, μα όχι τα νιτρικά, επιλέγουν το AQUA Carpatica, το οποίο είναι πλούσιο σε φυσικά, μεταλλικά στοιχεία και έχει υπέροχη γεύση. Αναγνωρισμένο παγκοσμίως και βραβευμένο πολλάκις, στα 12 χρόνια παρουσίας του, το χαρακτηρίζουν ως ένα «θαύμα της Φύσης», χάρη στη μοναδική του ποιότητα και την αγνότητά του.
  • Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων και του νερού που καταναλώνετε με ιδιαίτερη προσοχή και αποφύγετε τα προϊόντα που έχουν υψηλά ποσοστά σε νάτριο ή νιτρικά (ΝΟ3).
  • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως είναι τα αλλαντικά, τα οποία περιέχουν αυξημένα ποσοστά νιτρικών, ώστε να μπορούν να διατηρούνται για περισσότερο καιρό.
  • Προτιμήστε τα οργανικά τρόφιμα, τα οποία έχουν λιγότερα συντηρητικά και μην ξεχνάτε να πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και φρούτα πριν τα καταναλώσετε.
  • Αυξήστε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς αυτή -σύμφωνα με έρευνες- μειώνει την επιβλαβή επίδραση των νιτρικών στον οργανισμό.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below