Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο ευεργετικό είναι το νερό για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την υγεία μας. Δίχως αυτό ελάχιστα μπορούμε να καταφέρουμε. Τι γίνεται, όμως, όταν και το νερό παύει να είναι τόσο αγνό όσο πιστεύαμε; Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3), τα οποία συναντώνται κατά μεγάλες ποσότητες στο νερό και τα οποία διόλου ευεργετικά είναι για τον άνθρωπο. Πριν σας εξηγήσω γιατί αποφάσισα να τα αφαιρέσω από τη διατροφή μου, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσω τι είναι και πού συναντώνται.

Τι είναι τα νιτρικά

Πρόκειται για ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή λιπασμάτων και στην γεωργία. Ενώ, όμως, αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά, είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Τα νιτρικά άλατα, πέρα από το νερό, εντοπίζονται και σε διάφορα φαγώσιμα, κυρίως στα λαχανικά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Να, λοιπόν, γιατί αποφάσισα να μειώσω όσο το δυνατόν γίνεται την πρόσληψή τους:

1. Βλαβερά για την υγεία

Τα νιτρικά είναι ευεργετικά για τη φύση, αλλά εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωσή τους είναι πολλά. Ενδεικτικά, το πόσιμο νερό με νιτρικά προκαλεί στα μωρά Μεθεμοσφαιριναιμία. Μπλοκάρει, δηλαδή, το οξυγόνο στο αίμα κάνοντας το δέρμα τους να αλλάζει χρώμα (σύνδρομο “blue baby”) με κίνδυνο ακόμη και να τα οδηγήσει σε ασφυξία. Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση νιτρικών στο πόσιμο νερό έχει συνδεθεί με προβλήματα στον μεταβολισμό, το κυκλοφορικό σύστημα και -κυρίως – τον θυρεοειδή αδένα. Την ίδια ώρα έχουν γίνει αναφορές για εμφάνιση καρκίνων και καρκινογενέσεων, ενώ σε εγκυμονούσες παρατηρήθηκαν τερατο-μορφωσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά στην κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι maximum 10mgr/L. Στη χώρα μας, ακόμη, δεν υπάρχει αντίστοιχη οδηγία.

2. Νιτρικά: Ο κυριότερος παράγοντας μόλυνσης του νερού

Η μαζική χρήση των νιτρικών στην γεωργία επέφερε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα αντίστοιχα φυτά και να εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων. Αυτό συνεπάγεται ότι το νερό που πίνουμε, είτε είναι βρύσης, είτε εμφιαλωμένο από πηγές που βρίσκονται σε τέτοια εδάφη, περιέχει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, Νιτρικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και επέβαλε τον περιορισμό της χρήσης τους. Μάλιστα, η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει το 2015 πρόστιμο 5 εκ.€, επειδή είχε καθυστερήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης σε διάφορες περιοχές της χωράς.

Τα νιτρικά, βέβαια, υπάρχουν και στα τρόφιμα, αλλά αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Η ύπαρξη τους στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη και πιο αρνητική επίδραση, αφού μέσω του νερού διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, έναν επιστημονικό ιστότοπο διεθνούς κύρους στον ιατρικό τομέα, 345 δημοσιεύσεις αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα νιτρικά που εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

3. Μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό μου

Έπειτα από όλη αυτή την περιπέτεια με τον κορωνοϊό και ανακαλύπτοντας πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν μέχρι και τα πιο απλά πράγματα, αποφάσισα να αγαπήσω εμένα και να με προσέχω περισσότερο. Με βάση αυτήν την απόφαση, σίγουρα δεν μπορώ να καταναλώνω νερό ή τροφές με νιτρικά. Έτσι, πλέον, ελέγχω πολύ προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασμένες τροφές που αγοράζω, πλένω πάρα πολύ καλά τα λαχανικά και επιλέγω με προσοχή το εμφιαλωμένο νερό που καταναλώνω. Μπορεί τα τελευταία χρόνια το νερό που καταναλώνουμε να έχει χάσει την αγνότητά του, αλλά με προσεκτικές επιλογές, μπορώ να είμαι σίγουρη για το τι πίνω.

Η καλύτερη και πιο φυσική επιλογή για εμένα έρχεται από τα Καρπάθια και δεν είναι άλλη από το AQUA Carpatica.

Τα Καρπάθια εκτείνονται σε μια τεράστια έκταση 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν αμέτρητες ποσότητες νερού της βροχής. Τα αποθέματα τους σε νερό, λοιπόν, είναι τεράστια. Δεν υπάρχουν, όμως, εργοστάσια, άξονες μεταφορών, ούτε μαζικές αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή, και έτσι προστεύονται οι φυσικοί πόροι από τα φαινόμενα μόλυνσης.

Εκεί ανακαλύφθηκε το 2000, εξερευνήθηκε και αναλύθηκε σαν σύσταση για 10 ολόκληρα χρόνια – έπειτα άρχισε να εμφιαλώνεται – το AQUA Carpatica, το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν Νιτρικά (ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (απλό). Επιπλέον, το AQUA Carpatica πληροί όλες τις προδιαγραφές για ένα πολύ καλό νερό: είναι μικροβιολογικά αγνό, έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο, είναι πλούσιο σε διττανθρακικἀ άλατα και φυσικούς ηλεκτρολύτες, ενώ έχει και πολύ ευχάριστη γεύση. Γι’ αυτό και έχει κερδίσει επάξια μια θέση στη ζωή μου.

Το AQUA Carpatica μπορείτε να το βρείτε ως Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό με μηδέν Νιτρικά και ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό με σχεδόν μηδέν Νιτρικά (0,6ml/l).

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below